Δύο ανοιχτά «μέτωπα», δύο στρατηγικές, δύο στοχεύσεις για την κυβέρνηση. Αγροτικά μπλόκα και φοιτητικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται παράλληλα, με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει εξαρχής σαφές ότι δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όσους αντιδρούν, επομένως δεν επιδιώκει συνεννόηση επί της αρχής και με τις δύο ομάδες πολιτών, που εδώ και ημέρες έχουν προκαλέσει τις πιο έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.
Αφετηρία της διαφορετικής προσέγγισης, που επιλέγεται από το κυβερνητικό επιτελείο, είναι ακριβώς η αφετηρία των κινητοποιήσεων. Οι μεν αγρότες διατυπώνουν συγκεκριμένα αιτήματα, που μπορούν να συζητηθούν, οι δε φοιτητές διατυπώνουν την αξίωση της κατάργησης μιας μεταρρύθμισης, την οποία η κυβέρνηση και έχει προαναγγείλει και θεωρεί εμβληματική για τη δεύτερη τετραετία της.
Το κρίσιμο ερώτημα για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων μετατοπίζεται πλέον στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Η επιστολή των αγροτών με τα αιτήματά τους, που έφτασε με mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πρωθυπουργού, έλαβε θετικής απάντησης, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος να συναντήσει την αντιπροσωπεία τους, υπό την προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους, καθώς είναι πάγια θέση της ότι δε μπορεί να παραλύει μια ολόκληρη χώρα και να πλήττονται πολίτες κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας.
«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου» ήταν ίσως η πιο σκληρή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα μπλόκα.
Παρότι διαμηνύεται ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, τουλάχιστον στο σκέλος των αιτημάτων, που αφορούν σε πρωτοβουλίες και μέτρα, που μπορεί να πάρει μεμονωμένα η χώρα, φαίνεται ότι μία ακόμη κίνηση προετοιμάζεται από πλευράς κυβέρνησης, καθώς αναζητείται τρόπος ώστε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο να μην επιστρέφεται στο τέλος του χρόνου, αλλά νωρίτερα.
Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση επέλεξε να μη βάλει απέναντί της τους αγρότες, μια κατηγορία επαγγελματιών, που τη στήριξε σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 47%, στις τελευταίες εκλογές.
Το μήνυμα, που εστάλη, ήταν ότι οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα σε μεγάλο βαθμό, παράλληλα, όμως, έγινε σαφές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη χώρα είναι συγκεκριμένα, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Άλλωστε, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, αντιθέτως έρχονται ως συνέπεια της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις όποιες αλλαγές να πρέπει να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός, που επίσης αξιοποίησε η κυβέρνηση για να διαμηνύσει ότι θα φέρει στις Βρυξέλλες τις ενστάσεις των αγροτών.
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Η επιλογή του τρόπου διαμαρτυρίας, οι καταλήψεις, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την εξεταστική στα πανεπιστήμια, μαζί με το ιδεολογικό πρόσημο της θέσης «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δεν επέτρεψαν να υπάρξει καμία «γέφυρα» επικοινωνίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει «απελευθερώνουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια από τις μικρές μειοψηφίες που θέλουν να τα κρατούν ομήρους άλλων εποχών, η σιωπηλή πλειοψηφία, λοιπόν, στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες».
Η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελεί για την κυβέρνηση μια εκπεφρασμένη πολιτική θέση -«υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» διαμηνύει ο πρωθυπουργός- τυγχάνει της υποστήριξης μιας μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, εντάσσεται στο μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, που έχει εξαγγείλει και αποτελεί τομή, όπως λέει, για την ελληνική πραγματικότητα.
Στην κατάρτιση του επίμαχου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση επεδίωξε μάλιστα να καταρρίψει κάθε μομφή περί αποδυνάμωσης των δημόσιων πανεπιστημίων, εντάσσοντας σε αυτό σειρά μέτρων για την ενίσχυσή τους.
Η προσαρμογή της χώρας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση. Αποτελεί, ταυτόχρονα και μία πολιτική επιδίωξη, καθώς επί της ουσίας ταυτίζεται με αυτό, που αποκαλείται μεσαίος χώρος, έναν χώρο στον οποίο έχει επιλέξει να απευθύνεται.
Βάζοντας το πλαίσιο, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει και βασικό διακύβευμα για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι στις εθνικές εκλογές «γκρεμίστηκαν οι ταμπέλες και οι προκαταλήψεις», με τον στόχο για το κυβερνητικό επιτελείται να είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής της στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.