Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στην πολιτική υπάρχουν συναντήσεις που βγάζουν ειδήσεις και άλλες που πραγματοποιούνται για να βάλουν τα πράγματα σε μία σειρά ώστε σε δεύτερο χρόνο να “προκαλέσουν” ειδήσεις.
Μία συνάντηση που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον ισχυρό άνδρα της TOTAL, της γαλλικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στην Λιβύη.
Το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο αντρών δεν έγινε γνωστό όμως είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην λογική της απευθείας επαφής με κρίσιμους παίχτες στο γεωστρατηγικό παιχνίδι ώστε να έχει από πρώτο χέρι γνώση της όλης κατάστασης.
Η ελληνική πλευρά πάντως δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την συνάντηση που είχε ο κ.Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στα Ηλύσια Πεδία. Η συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί σύμφωνα με πληροφορίες. Υπήρξε συναντίληψη σε μία σειρά βασικών θεμάτων όπως η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και το μεταναστευτικό προσφυγικό. Το ραντεβού της Τετάρτης είχε κλειστεί στις 23 Δεκεμβρίου και επελέγη να γίνει χθες εξαιτίας και της διεξαγωγής στο Παρίσι του ελληνογαλλικού φόρουμ με την συμμετοχή πολλών του γαλλικού αλλά και του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου.
Στο τετ α τετ κυριάρχησαν τα ζητήματα ασφαλείας, ένας τομέας για τον οποίο το μέγαρο Μαξίμου με το ελιζε είναι σε διαρκή ανοιχτή γραμμή όλους τους τελευταίους μήνες. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι η πληροφορία που θέλει τον κ.Μητσοτάκη να ενημερώθηκε για την απόφαση του κ.Μακρόν να καταπλεύσει το αεροπλανοφόρο “Σαρλς Ντε Γκωλ” στην ανατολική μεσόγειο πολύ έγκαιρα , όταν βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Αμερική.
Πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα έχει γίνει για την απόκτηση ή μη από την Ελλάδα δύο γαλλικών φρεγατών. Το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτέλεσε κεντρικό κομμάτι της συζήτησης στα Ηλύσια Πεδία. Οπως υποστηρίζει μάλιστα συνομιλητής του πρωθυπουργού, “υπάρχουν γύροι επαφών για το ζήτημα αυτό όμως αν αυτό τελικά συμβεί θα γίνει μόνο μέσα από μία διακρατική συμφωνία”.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δείχνει να επιμένει στην λογική των διεθνών συμμαχιών, τμήμα της οποίας ήταν και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Γαλλία.
“Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα” είπε ο κ.Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Παρίσι επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στην τακτική που εγκαινίασε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας.