Μόλις έναν μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει την ταινία «Αποφάσισε για το Μέλλον Σου» για να ενθαρρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ταινία μικρού μήκους ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά και τη σκέψη ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν με τις συνέπειες αυτής της ψήφου.
Με σκηνοθέτη τον βραβευμένο Frederic Planchon, καταγράφει τις έντονες, όμορφες και εύθραυστες στιγμές του ερχομού των νεογέννητων παιδιών στον κόσμο μας.
Αφηγήτρια είναι ένα μικρό κορίτσι που επικαλείται το αίσθημα ευθύνης των ψηφοφόρων. «Καθένας μας μπορεί να αφήσει το στίγμα του, αλλά μαζί μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά. Διάλεξε σε ποια Ευρώπη θέλεις να μεγαλώσω».
Οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ 23 και 26 Μαΐου, θα καθορίσουν τη μελλοντική μορφή και κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα της ενότητας συνάδει με τα αποτελέσματα της έκτακτης τηλεφωνικής δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Κοινοβουλίου τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία 80% των πολιτών συμφωνεί ότι όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι πιο σημαντικά από όσα τους χωρίζουν.
Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν καταδείξει τις αβεβαιότητες που γεννά η διάσπαση και τους κινδύνους που ενέχει η αποχώρηση από την προστασία της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκαν ποια συναισθήματα τους έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν σκέφτονται την ΕΕ, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι αισθάνονται ελπίδα και εμπιστοσύνη (55% συνολικά) - ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρώπης προκαλεί αμφιβολία ως το κύριο συναίσθημα για έναν στους τρεις Ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η συζήτηση για το Brexit έχει δείξει επίσης πόσο στενά συνδεδεμένες είναι πλέον οι χώρες της ΕΕ μετά από χρόνια συνεργασίας, καθώς και τα πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συμμετοχή σε μια ευρύτερη ομάδα κρατών. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή κάποιες φορές μόνο όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απώλειά τους.
Τα τελευταία στοιχεία του εαρινού Ευρωβαρόμετρου (από τον Φεβρουάριο του 2019) αποκαλύπτουν ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (68%) πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους (Πίνακας 3) και 61% βλέπουν θετικά την ΕΕ.
Παράλληλα, εξωτερικές πιέσεις από τρίτες χώρες καταδεικνύουν ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά ώστε να διατηρήσουν την επιρροή και το ειδικό βάρος τους στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η ίδια έκθεση του εαρινού Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας, τις προοπτικές απασχόλησης, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, θέματα που τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη ενότητα, συνεργασία και κοινή δράση.
Η μελλοντική μορφή της ΕΕ βρίσκεται τώρα στα χέρια όσων θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 23-26 Μαΐου. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα του εαρινού Ευροβαρόμετρου στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών (35%) είναι ήδη βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, άλλο ένα τρίτο (32%) παραμένει αβέβαιο.
Για τους νέους που έχουν δικαίωμα ψήφου, παρόλο που έχουν σταθερά την πιο θετική στάση απέναντι στην ΕΕ (74%), μόλις το 21% είναι βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 34% παραμένουν αναποφάσιστοι.
Η στήριξη για την ΕΕ παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά τους επικριτές
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση για την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τέλη Φεβρουαρίου 2019, τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή στήριξη για την ΕΕ, παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού.
Το εαρινό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2019, το οποίο καταγράφει τη στάση των πολιτών απέναντι στην ΕΕ τρεις μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, αποκαλύπτει ότι παρά τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ενότητας δε δείχνει να αποδυναμώνεται.
Η συνεχιζόμενη στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας (68%) ότι τα κράτη μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ - ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983.
Ακόμη, 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό αποδοχής αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, στα ίδια επίπεδα με τις μετρήσεις της πιο πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου πριν από έξι μήνες, ενώ παλιότερα συναντάται μόνο αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο εσωτερικό της τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης αλλάξει, καθώς μόλις 27% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ «δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό πράγμα», με αυξήσεις αυτού του ποσοστού να παρατηρούνται σε 19 χώρες.
Ακόμη, 50% κατά μέσο όρο των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους. Ωστόσο, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.
Όταν έρχεται η ώρα να κάνουν τις φωνές τους να μετρήσουν, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο ένας στους τρεις Ευρωπαίους ξέρει ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Μάιο και μόλις 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες. 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, ενώ το 27% ανέφερε μάλλον θα κάνουν το ίδιο.
Οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν μεταβληθεί περαιτέρω τους τελευταίους έξι μήνες. Η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) και η ανεργία των νέων (49%) είναι τώρα στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενες από τη μετανάστευση (44%) και την κλιματική αλλαγή (43%), ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πέφτει στην πέμπτη θέση με 41%. 54% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, με γνώμονα την ανταπόκριση σε αυτά τα διεθνή προβλήματα.