Τη «χαραμάδα» που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην εκλογική δυναμική της κυβέρνησης θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου, προχωρώντας ήδη σε αναπροσαρμογή τακτικής και επανασχεδιασμό της στρατηγικής του.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει μπροστά του ένα κρίσιμο χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών, έως τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -που αναμένεται να αποτελέσει καμπή στο κυβερνητικό αφήγημα- προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης και να σχηματοποιήσει μια πολιτική ατζέντα, που θα φέρνει στην πρώτη γραμμή, θέματα και παρεμβάσεις, στα οποία μπορεί να επιδειχθεί συγκεκριμένο έργο και αποτελέσματα.
Κεντρικός στόχος, η συσπείρωση των δυνάμεων, που το 2023 και το 2019 στήριξαν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τελευταίο, κυρίως, χρόνο «φυλλορροούν» καταρχάς προς τη «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή τη «δεξαμενή» βρίσκονται κατά κύριο λόγο, ψηφοφόροι με κεντρώο προσανατολισμό, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα, που αφορούν στην καθημερινότητά του και που έως σήμερα δεν βρίσκουν εναλλακτική διέξοδο προς άλλους χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ.
Με τη συγκεκριμένη στόχευση, πρώτο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα, τοποθετείται η οικονομία και με δεδομένο το θετικό πρόσημο της πορείας της και την υπεραπόδοση που καταγράφεται, το οικονομικό επιτελείο μελετά τις δυνατότητες, που υπάρχουν, ώστε αυτή η υπεραπόδοση να φτάσει στα οικονομικά των νοικοκυριών.
Οι παρεμβάσεις με επίκεντρο τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης, με φοροελαφρύνσεις, που θα αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα, έχουν ήδη προαναγγελθεί για τη ΔΕΘ. Έως τότε, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα, από τον Ιούλιο θα έχει τεθεί σε ισχύ το επίδομα επικινδυνότητας για τους ένστολους, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η επέκταση χωρίς ηλικιακά κριτήρια, του επιδόματος κώφωσης.
Το βάρος της επικοινωνίας με τους πολίτες και της αποκατάστασης του διαύλου επικοινωνίας με την εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι θα σηκώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επανερχόμενος σε ένα μοντέλο, που ακολουθήθηκε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλεπάλληλες επισκέψεις σε περιοχές εντός ή εκτός Αττικής, με παρουσίαση συγκεκριμένων δράσεων και κυβερνητικών πρωτοβουλιών και τον ίδιο να απευθύνεται σε μικρές συγκεντρώσεις πολιτών, είναι ένας σχεδιασμός, που έχει ήδη αρχίσει το τελευταίο διάστημα –με περιοδείες σε Κοζάνη, Λιβαδειά, Αγία Βαρβάρα- και αναμένεται να συνεχιστεί.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επεσήμαιναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να βρίσκεται συχνά έξω από το γραφείο του και να περιοδεύει ανά την Ελλάδα, εκτιμώντας ο ίδιος ότι οι επισκέψεις αυτές έχουν μεγάλη αξία και για τα όσα θέλει να μεταφέρει ο ίδιος δια ζώσης στους πολίτες, αλλά κυρίως για να ακούσει τα δικαιολογημένα παράπονα τα οποία μπορεί να έχουν και στα οποία η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος για την εξεύρεση λύσεων.
Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα προτάξει και τις παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπου όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, η διαφορά μπορεί να είναι εμφανής, μετρήσιμη και απτή στην καθημερινότητα των πολιτών. Οι ανακαινίσεις των νοσοκομείων, για παράδειγμα, ή των σχολείων μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» ή το θέμα των αστικών μεταφορών, περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, παράλληλα με μεγάλα πρότζεκ, όπως οι σιδηρόδρομοι. Ενόψει της θερινής περιόδου, κομβική αναμένεται να είναι η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση κινδύνων, όπως για παράδειγμα οι πυρκαγιές.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στην ιεράρχησή της, δύο θέματα, που «αγγίζουν» και το αμιγώς δικό της εκλογικό ακροατήριο, την μετανάστευση και την άμυνα. Ειδικά το ζήτημα των εξοπλισμών, που αποτελεί έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, αναδεικνύεται ιδιαιτέρως, καθώς αφορά και στη διεθνή θέση της χώρας. Εν μέσω γεωπολιτικών αλλαγών και τη στιγμή, που η Ευρώπη αναζητά τον βηματισμό της σε μια σειρά θεμάτων –από την άμυνά της έως τις εμπορικές τις σχέσεις- η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Το ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον «άγνωστο Χ» για την υλοποίηση αποφάσεων, κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Αποτελεί, ταυτόχρονα και το ισχυρότερο επιχείρημα για την κυβέρνηση, όταν προτάσσει την ανάγκη πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας ως το μεγαλύτερο ζητούμενο για τη χώρα.
Και σε αυτό, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να επιμείνει ακόμη περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως κάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν, άλλωστε, ότι η διασφάλιση της σταθερότητας αναδεικνύεται στο συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης έναντι των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, άρα και στο διακύβευμα, της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.