Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα υπάρχουν διαχρονικά και η τουρκική επιθετικότητα έχει στρατηγική έναντι της Ελλάδας. Γνωστά και χιλιοειπωμένα. Ωστόσο η όξυνση των δηλώσεων Ερντογάν και του επιτελείου του τον τελευταίο καιρό σαφώς εξυπηρετεί αναγκαιότητες προεκλογικής εσωτερικής κατανάλωσης.
Αυτή ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα τουρκικά μέσα να υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Ψέριμο η οποία είναι νησί… υπό κατοχή και τη Γαύδο νησί υπό αμφισβήτηση! Και το κρεσέντο ήρθε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέφερε το casus belli, που μας απείλησε ακόμη και με πόλεμο εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα… στην Κρήτη! Η Τουρκία μπορεί να εγγράφει υποθήκες, αλλά στην παρούσα συγκυρία επιδίδεται και σε πατριωτική φιλολογία εσωτερικής κατανάλωσης.
Το ίδιο ανέξοδη ήταν και η απειλή περί αντίδρασης σε ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Το casus belli ισχύει από το 1995 και αν ήταν να τα επεκτείνει η Ελλάδα θα το είχε ήδη κάνει. Δεν πρόκειται φυσικά, αφού κάτι τέτοιο θα γινόταν μόνο μετά από διμερή διεθνούς ισχύος συμφωνία των δύο χωρών, όπερ άτοπον.
Παράλληλα, για να πούμε και τα δικά μας, ίσως υπακούει σε επικοινωνιακές στοχεύσεις η διοχέτευση εκ μέρους της Ελλάδας, ότι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμη για επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και δυτικώς της Κρήτης. Σε μήνα εκλογών ή ένα-δυο μήνες προ των εκλογών, δεν γίνονται αυτά.
Παράλληλα είναι εντυπωσιακό και πολλαπλών ερμηνειών το γεγονός ότι η Άγκυρα κώφευσε στην επιθετική κίνηση της Αιγύπτου να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, οικειοποιούμενη και μικρό τμήμα του τουρκολιβυκού συμφώνου. Ίσως γιατί μια επιθετική φρασεολογία κατά της Αιγύπτου δεν θα είχε λαϊκό αντίκρισμα όπως έχει έναντι της Ελλάδας, αφού η κάθε δήλωση ανθυποστελέχους της τουρκικής κυβέρνησης εδώ γίνεται είδηση στα ΜΜΕ, και βεβαίως ανακυκλώνεται στην τουρκική ειδησεογραφία ανακυκλώνοντας έναν φαύλο κύκλο.
Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ρόλο του εσαεί Ποντίου Πιλάτου, σχολιάζοντας τις απειλές Τσαβούσογλου, καλεί... τις δύο χώρες να αποφεύγουν τις εντάσεις! (ιλαροτραγωδία).
Θράκη
Ωστόσο αυτά θα απασχολήσουν μετά τις εκλογές. Ξεπερνώντας τα, καθώς στην παρούσα συγκυρία η όξυνσή τους εξυπηρετεί και προεκλογικές ανάγκες (άλλωστε και ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την 115 πτέρυγα μάχης στα Χανιά και έκανε τις δέουσες δηλώσεις), βγήκε στην επιφάνεια η ακαταπόνητη και διαχρονική διείσδυση της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη.
Ήρθε στη δημοσιότητα η αδιανόητη και αντιθεσμική ενέργεια του μουσουλμάνου δημάρχου του δήμου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος στα βήματα… Ερντογάν, προέβη σε απόλυση εργαζομένων με τις πρωτοφανείς κατηγορίες ότι πρόκειται περί «εγχώριων τρομοκρατών» και «Γκιουλενιστών». Η απόφαση έγινε γνωστή μέσω της σελίδας του δήμου στο Facebook σύμφωνα με την οποία διακόπτει τη συνεργασία» με εργαζόμενο σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με τον ισχυρισμό ότι ανήκει σε «τρομοκρατική οργάνωση, την FETO», που είναι η οργάνωση των οπαδών του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τυποποιημένοι ως «Γκιουλενιστές».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr που αποκάλυψε το θέμα, ο δήμαρχος δεν σταμάτησε σε αυτό αλλά απέλυσε και εργαζόμενη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με την κατηγορία ότι είναι μέλος της «Εγχώριας εγκληματικής οργάνωσης ΕΥΡ-ΑΚΗ», η οποία δεν είναι ανιχνεύσιμη! Στον οίστρο του ο δήμαρχος κατηγόρησε και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν ως ανήκοντα στη «διεθνή τρομοκρατική οργάνωση» των Γκιουλενιστών.
Παράλληλα με απόφασή του ανακλήθηκαν όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ ανακοινώθηκε πως ο ίδιος ο δήμαρχος θα ασκεί και τις προεδρίες όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, ύστερα από παραιτήσεις των προέδρων τους!
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επικοινώνησε για το ζήτημα με τον με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Σάββα και του ζήτησε να εξετάσει «τυχόν έκνομες ενέργειες» του εν λόγω δημάρχου «προκειμένου να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του θέματος».
Καλά αυτά τα τυπικά, αλλά η Θράκη είναι αχίλλειος πτέρνα τη χώρας. Η άοκνη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής οργιάζει, προκειμένου να δημιουργήσει «πατριωτική τουρκική συνείδηση» στη μουσουλμανική μειονότητα. ανεξέλεγκτοι.
Ένας δήμαρχος, μέλος της μειονότητας, δεν μπορεί να αποφασίζει ποιοι είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να επιμερίζει ποινές. Μπορεί ο συγκεκριμένος να κινείται μεταξύ γραφικότητας και ιλαρότητας, όμως αν αφεθεί στη δράση του θα διαχυθεί ως πρόβλημα στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής και -γιατί όχι; - θα προστεθεί στην ατζέντα του Ερντογάν.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης -που έχει υποχρέωση να παρέμβει με όποιο τρόπο- προφανώς θα αξιοποιηθεί από τον Ερντογάν ως υποστήριξη της τρομοκρατίας. Ε και;
Δεν πρέπει να γίνει καμία υποχώρηση στην εφαρμογή των νόμων. Η Θράκη δεν μπορεί να αφεθεί να γίνει ερντογανική… κομητεία. Θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Όσο αργούμε τόσο εκτραχύνονται οι εντεταλμένοι της Τουρκίας.