Σκληρή κριτική για τον τρόπο διακυβέρνησης των «κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των παρεών του» με αφορμή τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση Καλογρίτσα, άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει ένα αρχηγικό κόμμα με δογματικές λειτουργίες, αλλοτριωμένα στελέχη», υπογράμμισε.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε αρχικά πως η μήνυση και το υπόμνημα Καλογρίτσα δείχνουν πως λειτουργούσαν τα κυβερνητικά στελέχη και οι παρέες του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η εξουσία που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία».
«Εκείνο που είναι δεδομένο πια είναι ότι η εξουσία έτσι όπως τη θέλησε και έτσι όπως την άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κακέκτυπη εξουσία. Δεν είναι στο όνομα της κοινωνικής αναφοράς, δεν είναι στο όνομα της ιδεολογικής τεκμηρίωσης, δεν είναι στο όνομα της εναλλακτικής πολιτικής διακυβέρνησης, είναι στο όνομα της εξουσίας για την εξουσία, της εξουσίας για τους ημετέρους, της εξουσίας για τους μηχανισμούς. Αυτό είναι κατάντημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όλα αυτά τα κυβερνητικά στελέχη που παίζανε ρόλο ηγετικής ομάδας και παίρνανε τις αποφάσεις που παίρνανε τότε έπρεπε να διαφωνήσουν, όταν έβλεπαν ότι η κυβέρνηση έτσι όπως λειτουργεί συγκεντρωτικά κι αρχηγικά και παρείστικα έκανε έφοδο στον τομέα των ΜΜΕ, στον τομέα της Δικαιοσύνης και στον τομέα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τα ΜΜΕ κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εκείνο το οποίο με εντυπωσιάζει είναι πως στα χρόνια διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα εξαπολύθηκε μεθοδευμένη και συστηματική επιδρομή στο χώρο των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης, στο χώρο της Δικαιοσύνης και στο χώρο των επιχειρήσεων και πως τόσα στελέχη και τόσοι πνευματικοί άνθρωποι και τόσοι διανοητές στο χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας σιωπούν. Σιωπούσαν τότε, σιωπούσαν μετά σιωπούν και τώρα. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά».
Την ίδια στιγμή ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για συγκεντρωτικό τρόπο διακυβέρνησης που όποια διαφωνία λοιδορείται και εκλαμβάνεται ως υπονόμευση, ενώ μιλώντας για τη δημιουργία πειθαρχικού στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Είναι ένα σύμπτωμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει και την ταυτότητά του και τη φυσιογνωμία του απεμπολεί και την ιστορία του και την ιδεολογία του και την κοινωνική του νομιμοποίηση. Βλέπω με θλίψη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται ένα αρχηγικό κόμμα των μηχανισμών και της «παρεοκρατίας» όταν ο Συνασπισμός του 3 με 5% που πολλές φορές των περιφρονούν τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα των δημοκρατικών διαδικασιών».
Για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε ένα υπόμνημα και ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνηθεί, τι πιο λογικό και τι πιο δημοκρατικό» και σημείωσε πως «αυτή η μήνυση και αυτό το υπόμνημα είναι μια ακόμη υπόθεση που δείχνει, δυστυχώς, πως λειτουργούν τα κυβερνητικά κόμματα όταν κατακτήσουν την εκλογική πλειοψηφία, πως λειτουργούν εντός των κυβερνήσεων οι διάφορες περί τα κέντρα εξουσίας παρέες, και πως λειτουργούν οι προσαρτημένοι θεσμοί σε όλο αυτό το πολιτικό σύστημα».
«Πρέπει να ερευνηθεί το ταχύτερο δυνατό. Δεν είναι ιστορία γραφική ούτε γλαφυρή ούτε για επικοινωνιακούς σχεδιασμούς, είναι μια κίνηση καταγγελία αποκαλυπτική. Να ερευνηθεί, να μη γίνουνε αυτές οι υποθέσεις όπως έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν να γίνονται φεϊγβολάν ανακοινώσεων Γραφείων Τύπου και σχολιασμών στα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Η Δικαιοσύνη να επιληφθεί και από εκεί και πέρα να λειτουργήσουν οι θεσμοί», τόνισε ο ίδιος.
Κάλεσε δε τον επιχειρηματία και τον ΣΥΡΙΖΑ να πουν οι ίδιοι τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες επιδόθηκαν.
Επίσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Δικαιοσύνη ως θεσμός και λειτουργία πλήρωσε ακριβά τα παιχνίδια εξουσίας που έπαιξαν ο κ. Παπαγγελόπουλος και άλλοι», ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο τη φράση «πολιτικοί απατεώνες» λέγοντας ότι «ο αφορισμός είναι ένα ιδιότυπος λαϊκισμός που δεν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πολιτικής αγωγής, μιας πολιτικής κουλτούρας».
Παράλληλα τόνισε πως επικρίθηκε από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση επειδή ζήτησε «έρευνα και λογαριασμό για το τι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τις γερμανικές αποζημιώσεις».