Πάνω από 2,2 εκατ. πολίτες έχουν συσσωρεύσει χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Περισσότεροι από τέσσερα εκατ. χρωστούν στην εφορία. Πάνω από δύο εκατ. έχουν οφειλές και στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Περίπου δύο εκατ. έχουν δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη.
Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν στο τέλος του μήνα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς το δικαίωμα διασφαλίζεται στο τέλος Φεβρουαρίου μόνο για όσους έχουν μηδενικές ή ρυθμισμένες οφειλές. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την έκταση του προβλήματος και το ιδιωτικό χρέος συνιστά πλέον ακόμη ένα πολύ μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση. Μεγάλο είναι άλλωστε και το ποσό των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί.
Το 2024 ξεκινά με άθροισμα χρεών της τάξεως των 155 δισ. ευρώ μόνο για τις οφειλές προς το δημόσιο και φυσικά, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.
Το θέμα του ιδιωτικού χρέους δεν είναι τωρινό. Όμως, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα και ειδικά το «κλείδωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών.
H λύση που έχει απομείνει στο τραπέζι είναι η πάγια ρύθμιση της εφορίας ή των ασφαλιστικών ταμείων και από εκεί και πέρα ο εξωδικαστικός για όσους θέλουν να «πακετάρουν» τα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια γενική ρύθμιση.
Ένα κομβικό σημείο θα είναι το τέλος αυτού του μήνα. Η υπουργός Εργασίας έχει καλέσει τους αυτοπασχολούμενους να τακτοποιήσουν τα χρέη τους τονίζοντας ότι δεν θα παραταθεί η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθλαψης αν δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές ενώ μέριμνα θα υπάρχει πλέον μόνο για τα ανήλικα τέκνα.
Επειδή ο αριθμός των οφειλετών είναι μεγάλος, θα φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη: θα βρεθούν ανασφάλιστοι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα; Θα υπάρξει ένα κύμα τακτοποίησης των χρεών; Στην εξίσωση, μπαίνει φυσικά και η εφορία η οποία εκτός από τις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών, προχωρά πλέον και σε πλειστηριασμούς με στόχευση σε όσους έχουν πολλές οφειλές και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχωρούν στην αντικατάσταση της φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας από ένα ενιαίο έγγραφο το οποίο θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και θα λέγεται «οικονομική ενημερότητα».
Αυτό, για να τρέξει, θα στηριχτεί σε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων στην οποία θα εμφανίζονται πλέον όλα τα χρέη ακόμη και προς τους δήμους. Έτσι, θα αποκαλυφθεί σε όλη του τη διάσταση το πρόβλημα και θα φανεί ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός αυτών που έχουν συσσωρευμένες οφειλές εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ.