Ηχητικό ντοκουμέντο από την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είδε το φως της δημοσιότητας, με το στέλεχος του κόμματος όχι μόνο να θέτει θέμα ηγεσίας, βάλλοντας κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και να προαναγγέλλει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία λέγοντας ότι «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».
Στο ηχητικό ο διαγραμμένος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένων στέλεχος του κόμματος και μέλος στα κομματικά όργανα, Παύλος Πολάκης εμφανίζεται να αμφισβητεί ανοιχτά την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζοντας πως χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα, ενώ υπογραμμίζει πως «σε ό,τι με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό».
«Με την κατάσταση αυτή τη στιγμή στο κόμμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Παράγουμε πολλή περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή»», αναφέρει στην εισήγησή του προαλείφοντας το επόμενο βήμα της πολιτικής του επιδίωξης.
Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «χρειάζεται ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά» και στο σημείο αυτό κάνει την προαναγγελία: «Δυστυχώς, η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’αυτό».
Ο ίδιος μάλιστα παρουσιάζει το πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί ποιουδήποτε δικαιώματος, πρέπει να περάσουμε σε μία σαφή πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
ΗΧΗΤΙΚΟ: Η αμφισβήτηση Πολάκη στο πρόσωπο του Κασσελάκη στη θυελλώδη συνεδρίαση της σημερινής ΠΓ και η πρόθεση διεκδίκησης της ηγεσίας.
Πηγή: https://t.co/GBLtflydN9 pic.twitter.com/gKG83KSLst— Georghy Zhukov (@GeorghyZhukov) August 22, 2024
Να σημειωθεί ότι στη συνολική του τοποθέτηση ο Παύλος Πολάκης μίλησε και για τα κομματικά ΜΜΕ λέγοντας ότι «πέρα από την αναγκαία κατάστασης εξυγίανσης, πρέπει να συνδυαστεί η όποια πρόταση με την αλλαγή του περιεχομένου τους, τόσο σε επίπεδο πολιτικής γραμμής όσο και σε επίπεδο παραγωγής ενός τηλεοπτικού προγράμματος το οποίο θα προβάλεται από μία σειρά περιφερειακών σταθμών, το οποίο θα μπορεί να φέρει και διαφημιστικά έσοδα για τη βιωσιμότητα των μέσων».
Ως προς την υπόθεση της Λινού τόνισε πως «για οποιοδήποτε βουλευτή της ΝΔ, είχαμε αποκαλύψει τέτοια πράγματα, όπως αποκαλύψαμε για τη Λινού θα ζητούσαμε τη διαγραφή του. Και από την ΚΟ της ΝΔ και από μέλος του κόμματος», ενώ χαρακτήρισε «ψεύτικο και υποκριτικό το κλάμα» της Λινού, «που έγινε μία ώρα μετά που είχα μιλήσει, και ταυτόχρονα εγώ διαγραφόμουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Απαντώντας στην σκληρή κριτική που δέχεται για τις αναρτήσεις του είπε ότι «αντιστάθηκα μέσα από τα Social media. Γι’ αυτό ήρθαν και δεύτερες σκέψεις σε όλους, όπως η Όλγα Γεροβασίλη που έλεγε ότι καλή η διαγραφή του Πολάκη αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι να μείνει μισή. Αυτή είναι μία δήλωση εσωστρέφειας και εμφυλίου και ανθρωποφαγίας».
Ο Κασσελάκης δεν σηκώνει το γάντι και οι «87» διαφωνούν σε όλα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Δεν σηκώνω το γάντι, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ταλαιπωρηθεί άλλο». Ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή».
Στην εισήγησή του για την βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, «Αυγή» και «Στο Κόκκινο», ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «πρέπει να εξευρεθούν πόροι ακόμη και με δανεισμό ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους, καθώς επίσης να καλυφθεί το κόστος για τις εθελούσιες εξόδους».
Κύκλοι της Κουμουνδούρου διευκρίνιζαν αργότερα ότι «ο πρόεδρος δεν θα ταλαιπωρήσει το κόμμα και δεν σκοπεύει να τα βροντήξει». Στέλεχος του οργάνου εκτιμούσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό σημαίνει ότι «δεν θα θέσει ο ίδιος ζήτημα επιβεβαίωσης της ηγεσίας του όπως είχε κάνει στο Συνέδριο του κόμματος». Το ερώτημα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, είναι εάν όσοι αμφισβητούν την ηγεσία θέσουν σχετικό θέμα στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου και εάν θα έχουν την πλειοψηφία.
Η αντίδραση της ομάδας των «87»
Την ίδια ώρα που μαινόταν η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Παύλο Πολάκη και Στέφανο Κασσελάκη, η ομάδα των «87» στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος για τα κομματικά ΜΜΕ και την είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας και οκτώ μέλη της αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία.
Πρόκειται για τα πρωτοκλασσάτα στελέχη όπως Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου τάχθηκαν κατά της προεδρικής εισήγησης που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ.
Μάλιστα η ομάδα των «87» διαμήνυσε ότι «δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας» δημοσιοποιώντας και κείμενο στο οποίο αιτιολογούν τη στάση τους.
Το κείμενο κατά του Στ. Κασσελάκη
«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.
Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο.
Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.
Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.
Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης.
Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.
Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.
Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας».
Πηγές Κουμουνδούρου: Να αναγνωρίσουν Πολάκης και Γεροβασίλη την αντιπαραγωγική τους στάση
Απάντηση στις αιτιάσεις των οκτώ στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν από την συνεδρίαση και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για το κείμενο της ανακοίνωσης, έδωσαν αργότερα κύκλοι της Κουμουνδούρου.
Θέλοντας να αποφορτίσουν το κλίμα, ανέφεραν κατ' αρχήν ότι «στην συνεδρίαση έγινε μία καλόπιστη συζήτηση». Ακολούθως, για το θέμα που έθεσαν οι οκτώ, ότι στην εισήγηση του προέδρου δεν δόθηκαν στοιχεία για τα οικονομικά του κόμματος και των κομματικών μέσων ενημέρωσης, σημείωσαν ότι «για τα οικονομικά έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία όλο τον τελευταίο χρόνο». Σημείωσαν δε, ότι «οι εργαζόμενοι στο κόμμα έχουν μειωθεί από 72 σε 68».
Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν για το θέμα της αντιπαράθεσης του Παύλου Πολάκη με την Αθηνά Λινού, ότι «ο πρόεδρος έχει ζητήσει έρευνα για τις καταγγελίες του κ. Πολάκη».
Καθώς στην συνεδρίαση υπήρξε διάλογος μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Όλγας Γεροβασίλη - σχετικά με το κλάμα της κ. Λινού και την διαγραφή Πολάκη - ο κ. Κασσελάκης φέρεται να κράτησε ίσες αποστάσεις από τα δύο στελέχη, υποστήριξαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «ζήτησα από τον Παύλο Πολάκη να αναγνωρίσει ότι ήταν αντιπαραγωγικός ο τρόπος που απευθύνθηκε στην μετακλητή υπάλληλο και παράλληλα ζήτησα από την Όλγα Γεροβασίλη να αναγνωρίσει ότι ήταν αντιπαραγωγικό το ότι ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαγραφή του Παύλου Πολάκη».
Οι αιχμές Πολάκη κατά Κασσελάκη για Λινού
Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρόσφατα αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της ηγεσίας του σε ότι αφορά την υπόθεση της Αθηνάς Λινού.
«Δουλευόμαστε ψιλό γαζί και προφανώς αυτά δεν γίνονται αποδεκτά», δήλωσε ο βουλευτής Χανίων. «Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός ΚΟ με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν, χρειάζονται -λέει- έρευνα από «ανεξάρτητο τεχνοκράτη» για να βγάλουν συμπέρασμα για αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού. Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μου φαίνεται και προφανώς αυτά δε γίνονται δεκτά», ανέφερε ο κ. Πολάκης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή το «Ινστιτούτο Πρόληψις» και τις επιχορηγήσεις που έχει δεχθεί η Αθηνά Λινού, ο Παύλος Πολάκης σημειώνε με ειρωνικό ύφος, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι δεν αισθάνονται σίγουροι και θέλουν να βάλουν «εξειδικευμένους τεχνοκράτες» για να … ανακαλύψουν αυτά τα οποία όφειλαν να γνωρίζουν».
Γιατί να συμβαίνει αυτό διερωτάται σε άλλο σημείο στη μακροσκελή ανάρτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερηφανεύεται για το πόσο δυνατή είναι στα χρηματοοικονομικά, δεν μπορεί να το κρίνει;».Νέα εσωκομματική ταραχή προκαλεί ο Παύλος Πολάκης με αφορμή το «Ινστιτούτο Πρόληψις» και τις επιχορηγήσεις που έχει δεχθεί η Αθηνά Λινού, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ανέθεσε προς διερεύνηση την υπόθεση σε «εξειδικευμένους τεχνοκράτες».
Ενώ σχολιάζοντας τη στάση της Αθηνάς Λινού κάνει λόγο για φασιστική συμπεριφορά καθώς όπως αναφέρει «φασιστικό είναι να μην απαντάς εδώ και 20 ημέρες σε τίποτα απολύτως επί της ουσίας σε αυτά που σου καταλογίζονται».
«Δεν μπορεί βουλεύτρια ενός κόμματος που καταγγέλλει το καθεστώς των απ' ευθείας αναθέσεων, όπως έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα, να έχει πρωτοστατήσει η ίδια σε σειρά απ' ευθείας αναθέσεων και μάλιστα σε στενή συνεργασία με τη διακυβέρνηση και το περιβάλλον Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα σε αυτό» συνεχίζει σε άλλο σημείο στη μακροσκελή ανάρτησή του.