Κάθε υπόνοια εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν επιχείρησε να σβήσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, αν και ομολόγησε ότι χώρες της Ε.Ε. όπως η Ουγγαρία το ζητούν επιτακτικά! Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2016, αφού αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες όντως θέτουν το ζήτημα, όχι όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε: «Μας νοιάζει η Σένγκεν θέλουμε να είμαστε στην Σένγκεν, ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι αντίθετο από την κυβέρνηση».
Σε ότι, δε, αφορά την πρόσφατη δήλωση Αβραμόπουλου, ισχυρίστηκε ότι «μάλλον μας βοηθάει, και μάλλον είναι μια θετική δήλωση για μας, σε ένα κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί» και υπενθύμισε ότι υπάρχει και σχετική αναφορά του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.
Για την κατάσταση στην Ειδομένη ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε 4 με 5 μέρες, «ούτε με λουλούδια ούτε με ξύλο». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνηση, όχι μια βόλτα στο δάσος για τα παιδιά του Κολλεγίου». Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας ότι έχει ζητήσει 1600 άνδρες της Frontex, ωστόσο έχουμε στο έδαφος κάθε μήνα «μόνο 40 και δουλεύουν 2 βάρδιες ενώ οι αστυνομικοί μας ολόκληρη την μέρα». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί κοινές περιπολίες ούτε με τα Σκόπια ούτε με την Τουρκία, ενώ αποκάλυψε σχετικά με το relocation μέχρι χθες δεν υπήρχαν χρήματα! «Αυτά ξεκλειδώθηκαν χθες και τα 168 άτομα θα προχωρήσουν σε relocation», είπε χαρακτηριστικά.
Περιέγραψε, επίσης, την κατάσταση των Hotspots στα νησιά. Όπως είπε, «στην Μυτιλήνη είναι έτοιμο, στη Χίο υπάρχει ένα προσωρινό κέντρο ταυτοποίησης, στην Κω και Λέρο θα έχουμε τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, για το οποίο έχουμε δώσει εντολή να τα φτιάξει ο στρατός». Ο ίδιος παραδέχτηκε ακόμα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ίσως από δικούς του λάθους χειρισμούς. Τέλος για τις επιστροφές μεταναστών υποστήριξε ότι συνεχίζονται σε χώρες που δέχονται, όχι όμως στην Τουρκία, η οποία έχει κλειστά τα σύνορα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης, διότι μέχρι χθες δεν είχε εκταμιεύσει τα χρήματα, που προορίζονται για τις επιστροφές.
Α.Δ.