Κ. Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο του 2025 φιλοδοξούμε το κουδούνι να χτυπήσει σε μία διαφορετική Γκράβα
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Κ. Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο του 2025 φιλοδοξούμε το κουδούνι να χτυπήσει σε μία διαφορετική Γκράβα

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων είναι εθνική προτεραιότητα. Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά, πρέπει να τα προστατεύσουμε, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στη Realnews.

«Τον περασμένο Απρίλιο τους ζητήσαμε να σπάσουν τη σιωπή. Έκτοτε, η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 400 καταγγελίες μαθητών και γονιών που εξετάζονται μία προς μία και δίνεται λύση είτε μέσα στο σχολείο, είτε στη δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Αποτελέσματα φέρνει και ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των σχολείων. Η απαγόρευση των κινητών, τα οποία χρησιμοποιούνταν και σαν εργαλεία για την καταγραφή περιστατικών bullying, αποδείχθηκε ένα μέτρο ιδιαίτερα επιτυχημένο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν επιβληθεί 1.446 μονοήμερες αποβολές. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τη θέληση να ξαναδώσουν στο σχολείο τον πραγματικό του ρόλο που, εκτός από τη μάθηση, είναι και η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Τώρα, διαθέτουν και τα εργαλεία για να το κάνουν», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη φετινή χρόνια τόνισε: «Θέλουμε αυτή να είναι "η χρονιά του σχολείου" με τις σημαντικές αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι μια πολύ μεγάλη καινοτομία. Ύστερα από πολλά χρόνια, λειτούργησε το γυμνάσιο στη Γαύδο με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών, μέσα από την πρωτοβουλία για τις "Αυτόνομες Τάξεις"».

Ειδικότερα, για το Ψηφιακό Φροντιστήριο, σημείωσε πως «η ανταπόκριση στα ζωντανά μαθήματα είναι πολύ μεγάλη. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του βλέπουμε σταθερά 4.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου να παρακολουθούν τα μαθήματα. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα εργαλείο ισότητας για όλα τα παιδιά».

Σχετικά με την κτιριακή αναβάθμιση όσων σχολείων είναι παλαιά και με πολλά προβλήματα, επισήμανε: «Στόχος του προγράμματος "Μαριέτα Γιαννάκου", αρχικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στη σχολική χρονιά. Θεωρούμε μείζον ζήτημα τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τα οποία θα βαφτούν, ενώ οι τουαλέτες και τα γήπεδα θα ανακαινιστούν. Η προσπάθεια είναι τα διαθέσιμα χρήματα να αυξηθούν με τη βοήθεια και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή σημαντικών πακέτων χορηγιών και δωρεών. Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιοποιούμε την ανακαίνιση της Γκράβας, που είναι το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της χώρας και αποτελείται από 24 δομές εκπαίδευσης, στην καρδιά της Αθήνας. Τον Σεπτέμβριο του 2025 φιλοδοξούμε το κουδούνι να χτυπήσει σε μία διαφορετική Γκράβα. Θα είναι ένα στολίδι, ένα σύγχρονο κτίριο, φιλόξενο, με γήπεδα και υποδομές στα πρότυπα των καλύτερων εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές σε όλη τη χώρα πρέπει να έχουν τα σχολεία που τους αξίζουν».