Ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι φιλική και ελκυστική χώρα για νέες επενδύσεις στέλνει το σχέδιο νόμου για τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, καθώς παρέχει δυνατότητα επίλυσης δικαστικών διαφορών για υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο της πανδημίας, προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, αναφέροντας ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών από τις δικαστικές αρχές και την δρομολόγηση απόδοσης ψηφιακών υπογραφών σε δικαστές και δικηγόρους.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μόνιμης εφαρμογής της παράτασης του δικαστικού έτους λόγω κορονοϊού, ο κ. Τσιάρας απήντησε ότι οι έκτακτες ρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας, θα αρθούν μετά την παρέλευση της κρίσης.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στα δικαστικά μέγαρα, ώστε με την επαναλειτουργία τους να καλύπτουν τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, αφού ανέφερε την μεγάλη προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό, τόνισε ότι εξασφαλίζονται οι πόροι για τις ανάγκες που θα προκύψουν από την επαναφορά της Δικαιοσύνης στην κανονικότητα. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επανόδου της Δικαιοσύνης στην κανονικότητας, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι αυτό θα το υπαγορεύσουν η εξέλιξη της πανδημίας και η αρμόδια ομάδα του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου, κ. Τσιόδρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Τσιάρας δήλωσε αισιόδοξος ότι περί τα τέλη του μήνα θα μπορούμε να μιλάμε για τα πρώτα βήματα σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα.
Τέλος, στην συνέντευξή του ο υπουργός ανέφερε ότι με την μαζική δημοσίευση αποφάσεων στην διάρκεια της καραντίνας, οι Έλληνες δικαστές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βελτίωσαν τους δείκτες αποδοτικότητας της Δικαιοσύνης, κεκτημένο το οποίο πρέπει να διατηρήσουμε και μετά την κρίση.