Και οι επτά του ΠΑΣΟΚ είναι υπέροχοι

Και οι επτά του ΠΑΣΟΚ είναι υπέροχοι

Ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός και συμβολικός και κλείνει μέσα του μια μυστηριακή δύναμη. 7 ήταν οι ημέρες της Δημιουργίας του Κόσμου. Την 7η ημέρα ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. 7 είναι τα ιερά μυστήρια της Χριστιανικής θρησκείας.

7 ημέρες έχει η εβδομάδα. 7 είναι και τα θανάσιμα αμαρτήματα. 7 σοφούς είχε η Ελλάδα στην Αρχαιότητα. 7 είναι και τα θαύματα του Αρχαίου κόσμου. 7 είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου. 7 νότες υπάρχουν στη Μουσική. 7 είναι οι θάλασσες. 7 είναι οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακό συστήματος. 7 είναι η ουδέτερη τιμή του pH στη Χημεία, ανάμεσα στην οξύτητα και στην αλκαλικότητα.

7 νάνους είχε η Χιονάτη. 7 ήταν οι υπέροχοι στη γνωστή αμερικανική ταινία γουέστερν που πρωταγωνιστούσε ο Γιουλ Μπρίνερ. 7 ήταν και οι Σαμουράι στην ομώνυμη ταινία το Ακίρα Κουροσάβα.

7 είναι μέχρι στιγμής και οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκη που θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία και ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη και ο Γιάννης Κανελλάκης.

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσες είναι οι διαφορετικές πολιτικές που προτείνονται;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσες και ποιες είναι οι σκέψεις για το μέλλον της κεντροαριστεράς;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσοι από αυτούς πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν πιθανότητα εκλογής;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσοι από αυτούς έχουν αντικειμενικά, πιθανότητα εκλογής;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσοι από αυτούς μπορούν να δελεάσουν τα πρώην μέλη και τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, να γυρίσουν πίσω;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά πόσοι από αυτούς μπορούν να τα βάλουν στα ίσια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει κατακτήσει όλον τον κεντρώο χώρο μέχρι τις παρυφές της κεντροαριστεράς;

7 είναι οι υποψήφιοι, αλλά ποιος θα είναι ο αριθμός των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν στις κάλπες του Οκτωβρίου; Ας θυμηθούμε ότι το 2021 μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά πάνω από 270.000 είχαν συμμετάσχει στις διαδικασίες για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο αριθμός 7 των υποψηφίων, είναι μικρός ή μεγάλος για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ;

Ο αριθμός 7 των υποψηφίων, εμπεριέχει κεντρομόλες ή φυγόκεντρες δυνάμεις;

Θα βρουν θέση και λόγο ύπαρξης οι 6 από τους 7 υποψηφίους που θα ηττηθούν, την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές μέσα στο κόμμα;

Πολλές οι ερωτήσεις. Ωστόσο, όλες χρήζουν απαντήσεων. Διότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα μικρό σε μέγεθος κόμμα. Δεν έχει την πολυτέλεια ενός νέου σπιράλ εσωστρέφειας. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας τους, όλοι οι υποψήφιοι υποστηρίζουν χαμογελαστοί ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή, ότι οι φιλοδοξίες είναι απολύτως θεμιτές και ότι είναι καλοδεχούμενες όλες οι φωνές και όλες οι υποψηφιότητες. Ωστόσο, είναι φανερό ότι επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς όλοι υπολογίζουν τους συσχετισμούς και προσπαθούν να εκτιμήσουν από πού θα «κόψει» ψήφους ο κάθε υποψήφιος στον πρώτο γύρο, προς τα που θα στρέψει τις ψήφους του στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο και με ποιο αντάλλαγμα.

Έτσι είδαμε τα δυο λογικά φαβορί για την αρχηγία να ανεβάζουν τους τόνους. Ακούσαμε το Νίκο Ανδρουλάκη να ομιλεί περί προεκλογικής πασαρέλας και τον Χάρη Δούκα να ζητά προεκλογικό διάλογο χωρίς δηλητήριο και fake news.

Επίσης, είδαμε την εμφάνιση διαφορετικών τάσεων ως προς το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, από τους δυο προαναφερθέντες υποψηφίους. Ο ένας αναφέρεται στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος στο μέλλον του χώρου της Κεντροαριστεράς, όπου εκτιμά ότι έχει ισχυρότερα ερείσματα.

Περιμένουμε από τους 7, να δώσουν ένα πιο καθαρό στίγμα όσον αφορά την πολιτική τους σκέψη, την εικόνα για το ΠΑΣΟΚ του αύριο και για την έννοια της περίφημης «προοδευτικής παράταξης». Διότι προς τα παρόν αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, κάνοντας χρήση της διαλέκτου ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία κυριαρχούν οι αοριστίες, τα τετριμμένα και οι κοινοτοπίες.

7 είναι λοιπόν οι υποψήφιοι, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν ότι δεν αγωνίζονται για να αποκτήσουν έναν προσωπικό πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, αλλά αντίθετα για να προσδώσουν στο ΠΑΣΟΚ μια δυναμική που να το ξεκολλήσει από το παρελθόν του 1981 και να το φέρει στα σημερινά ζητούμενα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που περνάει κι αυτή τη δική της κρίση.