«Κακός στη δημιουργία, εξαιρετικός στην Καταστροφή»

«Κακός στη δημιουργία, εξαιρετικός στην Καταστροφή»

Του Γιάννη Σιδέρη

Με τη ρήση του Μάο «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» σχολίασε ο πρωθυπουργός την αναγγελθείσα αλλαγή του εκλογικού νόμου, κατά το ταξίδι επιστροφής από την Κίνα.

Κάποιοι βεβαίως διερωτώνται, μήπως  στην περίπτωση  του κ. Τσίπρα θα άρμοζε έτερο, λιγότερο γνωστό,  απόφθεγμα  του «μεγάλου τιμονιέρη», το οποίο χρησιμοποιούσε για να περιγράψει ο ίδιος τον εαυτό του, ότι είναι: «κακός στη δημιουργία, εξαιρετικός στην καταστροφή»! 

Πάντως παρακινδυνευμένος ο πρωθυπουργικός συνειρμός  περί της μεγάλης αναταραχής που φέρνει θαυμάσια κατάσταση. Ο Μάο την διατύπωνε όταν διαπίστωνε πως μια ηγεσία είναι αποσταθεροποιημένη, όντας μέσα σε ένα κλίμα γενικής αποσταθεροποίησης.  Τότε  αποκτά τη δυνατότητα να ελίσσεται. Έτσι, εάν παίρναμε κατά γράμμα την αναφορά του πρωθυπουργού, θα ερμηνεύαμε ότι και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η χώρα είναι αποσταθεροποιημένη!

Αλλά δεν το εννοούσε έτσι.  Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τα κομμουνιστικά «τσιτάτα», αλλά δεν έχει ακουστεί κάτι για την βαθειά κομμουνιστική  του Παιδεία. Το είπε ξεκάρφωτα, εξηγώντας ότι κυβέρνηση υλοποιεί την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική και επισήμανε ότι οι πολίτες είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με κάλπες, στο σύνολο του εκλογικού σώματος - οπότε βρήκαμε νέο θέμα για να γεμίσουμε την ατζέντα του πολιτικής φθινοπωρινής διαμάχης, και να αποπροσανατολισθεί η δημόσια συζήτηση από τα φλέγοντα.

Απλώς διακομιστές

Αν ξεπεράσει κανείς την κομπορρημοσύνη περί των «μεγάλων» αποτελεσμάτων, του περιηγητικού ταξιδιού στην Κίνα, ουδέν παραπάνω συνέβη -προς το παρόν- από τα ταξίδια των προηγούμενων ελλήνων πρωθυπουργών. Αντιθέτως δεχθήκαμε αιχμές, που δεν ακούστηκαν στις συναντήσεις των προηγούμενων, όπως περί της αναγκαιότητας να υπάρξουν «σχέσεις εμπιστοσύνης (μετά το φιάσκο της πειρατικής αλλαγής στην συμφωνία με την Cosco) – ενώ υπήρξε και άμεση παράκληση για κατάργηση των απεργιών.

Γιατί ναι μεν οι Κινέζοι είναι κομμουνιστές, αλλά και βαθιά προσηλωμένοι στην… καπιταλο-κομμουνιστική σκέψη του Ντενγκ Σιάο Πίνγκ «δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι μαύρη ή άσπρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Εντυπωσιακή πάντως ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, αν αποδίδονται σωστά τα λόγια του, ότι οι απεργίες είναι «ένα φυσικό φαινόμενο» - δηλαδή κάτι... σαν τη βροχή, το λιοπύρι, τον αέρα - και ουχί κοινωνικό φαινόμενο, που αντανακλά τη διαπάλη των κοινωνικών τάξεων!

Επίσης το χαρμόσυνο που ειπώθηκε «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο "κεφάλι του δράκου" και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του», και το οποίο  ανέφερε και ο κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, ισχύει καθώς μετά χιλίων βασάνων και αντιστασιακών θεατρινισμών, συνήφθη η συμφωνία για την Cosco.  Θετικό φυσικά σαν εμπορικό γεγονός, επειδή θα είμαστε η πύλη διοχέτευσης  των κινεζικών προϊόντων προς το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αλλά μόνο αυτό θα είμαστε! Παρόμοιες θα είναι οι συνεργασίες με τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba.

Αντιθέτως αν η συμφωνία με την ZTE καταλήξει σε ίδρυση μονάδας παραγωγής και έρευνας στη χώρα μας, θα είναι γεγονός προστιθέμενης τεχνολογικής και οικονομικής υπεραξίας. Αν ιδρυθεί απλώς μια μονάδα πώλησης προϊόντων ή συναρμολόγησης συσκευών, θα είναι μια ακόμη μικρή περίπτωση Cosco.  

«Όλα πάνε καλά»

Ο πρωθυπουργός εν πτήση προσπάθησε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς στη χώρα. Φυσικά όλα μέσα στο παιχνίδι είναι, και τα ψέματα,  παρότι καθ΄όλη τη μεταπολίτευση δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά και τόσο απροκάλυπτα.

Ανακάλυψε επίσης τον γοργόν και χάριν έχει, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, «η οποία θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα». Είδε το φως το αληθινόν και ανένηψε. Κατανόησε τελικά πόσο στοίχισε στη χώρα η επτάμηνη καθυστέρηση της πρώτης.

Ωστόσο όσο και αν αποδέχεται κάποιος την κυνικότητα της πολιτικής, και θεωρεί κανονικότητα τα ψέματα που εκστομίζονται, είναι δύσκολο να αποδεχθεί με κατανόηση την πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας παρά τις δύσκολες συνθήκες». Εδώ δεν πρόκειται για κάποια ποσοστιαία μείωση στο μισθό  ή τη σύνταξη, πράγματα ούτως ή άλλως δυσάρεστα. Πρόκειται για την ύστατη δοκιμασία των ανθρώπων.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας που κλείνουν, τα νοσοκομεία που δεν έχουν αναλώσιμα και τα αγοράζουν οι συγγενείς των ασθενών ιδίοις εξόδοις, η συρρίκνωση των θέσεων των γιατρών και των νοσηλευτών, οι καθυστερήσεις μηνών για τους καρκινοπαθείς στην έναρξη θεραπείας, η επί μήνες καθυστέρηση πληρωμών υπερωριών, η χρήση φτηνών υλικών, η έλλειψη βηματοδοτών από καρδιολογικές κλινικές, οι σοβάδες που πέφτουν, οι μονάδες εντατικής που λειτουργούν με δανεικούς αναπνευστήρες, τα ράντζα της αθλιότητας που αυξήθηκαν στους διαδρόμους, και γενικώς η παντελής υποβάθμιση και κατάρρευση της Υγείας, ερμηνεύεται από τον πρωθυπουργό με το «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά».

Λογικό για την κυβερνητική άποψη! Όπως είπε ένας άλλος Κινέζος, ο Κομφούκιος, αλλά αυτός δεν ήταν αγωνιστής, «ο ανώτερος άνθρωπος επιδιώκει να είναι αργός  στα λόγια και γρήγορος στις πράξεις».

Εδώ έχουμε το ακριβώς αντίστροφο!