Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την υπαγωγή τους στον «κατάπτυστο» -σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ίδιους - νόμο περί ευθύνης υπουργών ζήτησαν οι Πάνος Καμμένος και Παύλος Πολάκης. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε σχετικό υπόμνημα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας, δίχως μάλιστα κάποιο επιχείρημα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρέθηκε στην Επιτροπή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν τα αδικήματα να μετατραπούν σε υπουργικά και έτσι ουσιαστικά οι δύο υποθέσεις να «παγώσουν» και να μην μεταφερθούν καν στην Ολομέλεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Π. Καμμένος στο υπόμνημά του δεν επικαλείται παρά μόνο την υπουργική ιδιότητα που είχε όταν τελέστηκε το γεγονός που περιγράφει η αίτηση της άρσης ασυλίας του, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το σχετικό έγγραφο
Το υπόμνημα του Π. Καμμένου
Ο Π. Πολάκης, μιλώντας αργότερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επιτέθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη τον οποίο χαρακτήρισε κλέφτη, μίλησε για φθηνό αντιπερισπασμό σε αυτά που έρχονται και πρόσθεσε: «Εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή του μίλησα άσχημα. Αν θέλουν ας με πάνε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».
Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής προανήγγειλε τη δίωξη του Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στη θέση του Α. Λοβέρδου, δηλαδή θα κληθεί από την εισαγγελία να καταθέσει ως ύποπτος. Στις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που το γνωρίζει, εκείνος απάντησε ότι έχει στείλει σχετικό «πάκο» στην Ελένη Τουλουπάκη. Το ξέρει με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στην εισαγγελία, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και μάλιστα προσέθεσε ότι «του έρχεται και αυτού σε λίγες μέρες»!
«Από τα στοιχεία που πήγα και όλα όσα ακούστηκαν στην εξεταστική η υπόθεση Γεωργιάδη θα πάρει τον ίδιο δρόμο με τον Λοβέρδο. Άλλωστε υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την εισαγγελία διαφθοράς ότι η υπόθεσή του βρίσκεται σε έρευνα άρα τι σημαίνει; Ότι βρέθηκαν κάποια στοιχεία και το ψάχνουν περαιτέρω. Άλλωστε με τόσες μηνύσεις και τόσες υποθέσεις που έχω στη Δικαιοσύνη έχω πάρει μεταπτυχιακό στη νομική», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο κ. Πολάκης δεν ήταν τόσο λαλίστατος σχετικά με τη μήνυση που έχει καταθέσει ο Α. Γεωργιάδης. Στις επίμονες ερωτήσεις του Γ. Γεωργαντά για το αν οι offshore είναι αντικείμενο του υπουργείου Υγείας δεν είπε κουβέντα. Το ίδιο έκανε όταν ο κ. Γεωργαντάς τον κάλεσε να ανακαλέσει!
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να κρύβεται πίσω από την υπουργική του ασυλία για να συκοφαντήσει κάποιον και συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καλύψει τον Π. Καμμένο αρκετές φορές. Ο Γιώργος Γεωργαντάς, πήρε τη σκυτάλη, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή αυτοεξευτελίζεται όταν λέει «ναι» στην υπαγωγή των υποθέσεων στο άρθρο 86. «Δεν μπορεί να κάνει ο υπουργός ότι θέλει, να βρίζει και να λέει πάω με το άρθρο 86, διότι ήμουν εκείνη την περίοδο υπουργός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Γεωργαντάς και Παπαθεοδώρου ζήτησαν τη λίστα με τις δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή αλλά και τις ημερομηνίες κατάθεσης, διότι μερικές φαίνεται ότι προσωρινά βρίσκονται στο συρτάρι. «Γίνεται συγκεκριμένη προεπιλογή δικογραφιών», φέρεται να είπε ο Θ. Παπαθεοδώρου.
Την ίδια ώρα, όπως αναμενόταν, η Επιτροπή έδωσε θετική εισήγηση όσον αφορά την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε την άρση της ασυλίας του βουλευτής της ΔΗΣΥ, την ώρα που ο ίδιος ζήτησε να μη θεωρηθεί υπουργικό το αδίκημα.
Αντίστοιχα ήρθη και η ασυλία του Μάριου Σαλμά για τις αρθροσκοπήσεις, με τον ίδιο, μιλώντας στην επιτροπή, να τονίζει ότι ναι μεν επιθυμεί την άρση της ασυλίας του, αλλά θεωρεί ότι υπάρχει δίωξη και σκευωρία, ενώ επιφυλάχθηκε για αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο υπηρεσιακών παραγόντων κατ'' εντολή του κ. Πολάκη.