Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Παρότι είναι εξαιρετικά νωρίς, ήδη κάποια πρώτα συμπεράσματα αρχίζουν και βγαίνουν σε σχέση με την πρώτη εικόνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αλλά κυρίως η αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός μέρα μέρα βάζει τις βάσεις προκειμένου να κυριαρχήσει σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.
Σταθερά πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις μετα από τις εκλογές, δεν δείχνει να έχει ακόμα φθορά, στοιχείο ασφαλώς που κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.
Πάντως μέχρι να αλλάξει αυτή η εικόνα, εάν τελικώς αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε δύσκολα θέματα (όπως το μεταναστευτικό) οι πολίτες πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο καταγράφεται και σε ευρήματα ερευνών που αφορούν σχεδόν σε όλα τα ζητήματα επικαιρότητας.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την σύγκριση σε πιο προσωπικό επίπεδο μεταξύ Μητσοτάκη -Τσίπρα. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να εμφανίσει τον κ.Μητσοτάκη ως έναν ανάλγητο πολιτικό που εφόσον εκλεγόταν θα έκοβε συντάξεις, θα έκανε απολύσεις στο δημόσιο και θα διέλυε κάθε κοινωνική κατάκτηση. Κάτι παραπάνω από έξι μήνες μετά τις κάλπες του Ιουλίου, οι πολίτες όχι μόνο δεν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά παρακολουθούν μάλλον το αντίθετο.
Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός δείχνει να προωθεί μία ατζέντα με κεντρώα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά και να υλοποιεί μία πολιτική με συναίνεση και μετριοπάθεια. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην έχει ακόμα ατζέντα και να μην μπορεί να βρει βηματισμό. Σε πολλές πλευρές της πολιτικής ζωής η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει μέχρι σήμερα να μην έχει κάποιο αντίπαλο. Στο οικονομικό-αναπτυξιακό-φορολογικό τομέα η υπεροχή Μητσοτάκη είναι μεγάλη, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες κοινής γνώμης.
Στα ζητήματα ασφάλειας, που το δεξιό ακροατήριο έχει μεγαλύτερες ευαισθησίες επίσης κυριαρχεί, ενώ στα ζητήματα τάξης φαίνεται ότι συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική πάνω από το 1/3 των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ (το 40% συμφωνεί με το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο). Ακόμη και ο αντικαπνιστικός νόμος δείχνει μια σύγχρονη εικόνα (το 66% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί).
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι κινείται στο χώρο που δραστηριοποιείται το 60% της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω και των εσωτερικών του αντιφάσεων όλο και περιορίζεται σε ένα πιο παραδοσιακό αριστερό ακροατήριο ή σε ένα ακροατήριο του παλιού ΠΑΣΟΚ, χάνοντας την σύγχρονη ατζέντα” επισημαίνει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να κάνει εκλογές σύντομα. Από πουθενά άλλωστε δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Οπως σημειώνουν συνεργάτες του, στόχος του είναι η πολιτική κυριαρχία να εκφραστεί με μια δεύτερη γεμάτη τετραετία κι όχι με μια κουτσουρεμένη πρώτη. Την ίδια ώρα η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι διαρροές αλλά και οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί πρόωρων εκλογών γίνονται επειδή φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κυρίως προκειμένου να κρατάει ήρεμους τους βουλευτές του, αφού αν γίνονταν εθνικές εκλογές θα γίνονταν με λίστα.