Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο- τομή για το επιτελικό κράτος, μετά την μίνι παράταση που πήρε χθες. Μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεδριάσει τελικά την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ θα εισαχθεί στη Βουλή με «κανονικές» διαδικασίες, όπως έχει προαναγγελθεί από τον αρμόδιο Υπουργό και επισπέυδοντα, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την επιλογή των γενικών διευθυντών, η οποία θα γίνεται πλέον με αξιοκρατικό τρόπο προς την κατεύθυνση της αποκομματικοποίησης του Κράτους. Επίσης, θα υπάρχει η νέα ρύθμιση για τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, μετά την γεωμετρική άνοδο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, πλέον για τους υπουργούς θα προβλέπονται μέχρι 9 μετακλητοί και 2 δημοσιογράφοι για τους υφυπουργούς 6 μετακλητοί και ή 5 και 1 δημοσιογράφος ενώ οι γενικοί γραμματείς θα μπορούν να προσλάβουν μέχρι 5 μετακλητούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νέα κυβέρνηση θα μειώσει περίπου 10 -12 μετακλητούς και ειδικούς σύμβουλος ανα υπουργείο, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος για τον προϋπολογισμό.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προχωρά η σύσταση της εθνικής Αρχής Διαφάνειας που θα ελέγχει και καθοδηγεί όλους του ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου. Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να είναι πιο λειτουργική η υπηρεσία προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή στα οργανογράμματα των υπουργείων, κυρίως μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Μαζί» που έχει ήδη προαναγγείλει στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας το σύστημα αυτό θα βοηθήσει ώστε όλο το υπουργικό συμβούλιο αλλά και ο πρωθυπουργό να παρακολουθεί την εξέλιξη των νομοθετικών παρεμβάσεων και κυρίως αν εφαρμόζονται στην πράξη. Άλλη διάταξη αναμένεται να περιγράφει κολλήματα, ασυμβίβαστα, κυρίως για το διορισμό συγγενών α΄ και β' βαθμού κ.α.
Τέλος, θα καθιερώνεται η θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα έχει δικαίωμα υπογραφής. Με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να περιορίσει την γραφειοκρατία, ώστε οι αποφάσεις να υπογράφονται πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Φωτογραφία intime news