Αποκλείστηκε με 138 ψήφους από το να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψηφοφορία απείχαν μέλη της ΚΕ που ανήκουν στην ομάδα του Παύλου Πολάκη, ενώ η απόφαση περιέχει πολιτική καταδίκη για συμπεριφορές του πρώην προέδρου με ονομαστική αναφορά στον ίδιο.
Για την σημερινή συνεδρίαση διαπιστεύθηκαν 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που σημαίνει ότι υπήρχε απαρτία. Σημειώνεται ότι αρνήθηκαν να πάρουν καρτελάκια διαπίστευσης προκειμένου να αποτρέψουν την απαρτία και την λήψη της απόφασης οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη καθώς και στελέχη που θεώρησαν «διχαστικό» τον αποκλεισμό.
Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.
Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει την δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Στην δήλωσή του ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσομε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».
Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα» ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».
Κασσελάκης: Είμαι εδώ, θα τα πούμε στο Συνέδριο
Από την πλευρά του, λίγο μετά τον αποκλεισμό του από τις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του γράφοντας: Είμαι εδώ - Η Φωνή μας είναι το Συνέδριο - Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ».
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 12, 2024
Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι στην υποβολή των υποψηφιοτήτων που είναι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου δεν θα είναι το όνομα του Στέφανου Κασσελάκη.
Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.
Ένταση μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
«Ντροπή να έχει δικαιώμα ο Γκλέτσος και να μην έχει δικαιώμα ο πρόεδρος, είστε η ντροπή της Αριστεράς» φώναζαν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, για να λάβουν την απάντηση από μέλη της Κε πως «συνεδρίασε ανώτατο όργανο».
Υποστηρικτές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν ακόμη
«Χωρίς εμάς τι θα ήσασταν εσείς. Ειναι ντροπή σας. Ντροπή για την Αριστερά, είστε η ντροπή της Αριστεράς
Ελάτε στις οργανώσεις να σας ψηφίσουμε, κάτω η χούντα τις Αριστεράς. Κάτω η Χούντα της Αριστεράς».
Γεροβασίλη: Λέμε ένα «Ως εδώ
Καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας» χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη.
«Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», τόνισε και υπογράμμισε πως
«Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου».
«Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», είπε, μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».
«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».
«Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».
Εξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε:
«Υπάρχουν οι 17 λόγοι του αιτήματος του Θέμη Μουμουλίδη, 18ος είναι το εξώδικο, το οποίο όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά δεν έπρεπε να σταλεί, 19ος είναι η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου όπου μόνο αλλαγή πολιτεύματος δεν ζήτησε, 20ός είναι η σημερινή προσπάθεια δι' αντιπροσώπων, όπως οι ίδιοι είπαν, να εμποδίσουν τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν σέβεται καμία από τις αποφάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ».
Εντωμεταξεί, ένταση εντός και εκτός της αίθουσας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε όταν η πλειοψηφία δεν έδωσε τον λόγο στην Θεοδώρα Τζάκρη η οποία είχε αρνηθεί προηγουμένως να διαπιστευθεί και να πάρει το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.
Πηγές του προεδρείου της συνεδρίασης ανέφεραν: «Προσπάθησαν να σπάσουν την πλειοψηφία και δεν το κατάφεραν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Διότι και δεν ξέρουν και δεν έμαθαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έχουν κάποιο ενδιαφέρον για αυτόν. Μόνο για το σακάκι του Κασσελάκη που θα τον βγάλουν και πρόεδρο. Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να πάρει το λόγο χωρίς να έχει εγγραφεί ομιλήτρια και χωρίς να έχει διαπιστευθεί ως παρούσα διότι είναι στους απόντες που προσπαθούσαν να μην έχει πλειοψηφία το όργανο».
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Γεροβασίλη ανέβηκε στο βήμα και ζήτησε από την κ. Τζάκρη να κατέβει να πάρει το καρτελάκι της και να μιλήσει. Αν το πάρει θα θεωρηθεί παρούσα και θα υπάρξει μεγαλύτερη πλειοψηφία.
Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκης έλεγαν ότι «η Κεντρική Επιτροπή αρνήθηκε την λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου που είχε ζητήσει η Θεοδώρα Τζάκρη».
Ο Γιάννης Μαντζουράνης - φωτογραφίζοντας προφανώς τον Στέφανο Κασσελάκη - είπε στην ομιλία του ότι "με φρου-φρου και αρώματα" δεν γίνεται πολιτική ούτε "με τα μπρος πίσω των υποψηφίων".
Το περιστατικό προκάλεσε ένταση και εκτός της αίθουσας που διεξάγεται η συνεδρίαση από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη που έχουν προσέλθει και εκφράζουν εντόνως τις διαμαρτυρίες τους ενώ ενίοτε διαπληκτίζονται με άτομα της άλλης πτέρυγας.
Θ. Θεοχαρόπουλος: Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά
Τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε: «Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!
Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος.
Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι.
Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπονόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό.
Τις προηγούμενες μέρες είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από την Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά. Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ».
Παραιτήθηκε η Γιώτα Πούλου από μέλος της ΚΕ
Παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του κόμματος, Γιώτα Πούλου, η οποία είναι μία εκ των υποστηρικτών του έκπτωτου προέδορυ, Στέφανου Κασσελάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει και άλλα αξιώματα από τα οποία θα παραιτηθεί, αφήνοντας υπανιγμούς για τα έδρανα της Βουλής.
Τζάκρη: Αυτό που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής κατά της έγκυρης υποψηφιότητας Κασσελάκη
Για « μια νέα πρόταση μομφής » κατά της "έγκυρης" υποψηφιότητας Κασσελάκη, έκανε λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το όργανο συνεδριάζει « χωρίς απαρτία », αφού δεν δέχονται « λήψη παρουσιών επί του ονομαστικού καταλόγου.
« Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη », σημείωσε.
Επίσης, τόνισε πως η λεγόμενη « πλειοψηφία » διαδίδει ότι θα θέσει θέμα « καθαίρεσής » της από την Γραμματεία της ΚΟ, επειδή « στηρίζει τον Κασσελάκη ». Και διερωτήθηκε αν « μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ ο χαμογελαστός Νίκος που ψήφισε χθες στην ΠΓ την σύγκληση της σημερινής ΚΕ με θέμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας νομίμως εκλεγέντος προέδρου ».
« Εφόσον όμως το καταστατικό προβλέπει στην περίπτωση μομφής απαιτούμενη πλειοψηφία του 50+1 επί του συνόλου των μελών, δηλαδή 148, προφανώς η αμφισβήτηση κατατεθειμένης έγκυρα και έγκαιρα υποψηφιότητας συνιστά μομφή κατά της υποψηφιότητας.
'Αρα για να εξαιρεθεί υποψήφιος που έχει καταθέσει έγκυρα και έγκαιρα τα προαπαιτούμενα απαιτούνται 148 ψήφοι μελών της ΚΕ. Ούτε μια ψήφος λιγότερη », υπογράμμισε η Θ. Τζάκρη.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι « ήρθε πια η ώρα από την γραφειοκρατική διαστροφή να περάσουμε στην συμμετοχική δημοκρατία των μελών ». « Κι από τους τακτικισμούς της νομενκλατούρας να περάσουμε επιτέλους στην εκπόνηση στρατηγικής ηγεμονίας του ακηδεμόνευτου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι πολύ μεγάλη η παράταξη για να καταντήσει θλιβερή ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος », κατέληξε.
Σ. Φάμελλος: «Αντικομματική» η στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής
Αντικομματική» χαρακτήρισε τη στάση αποχής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ».
«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».
Έκανε λόγο, επίσης, για «σοβαρά λάθη » που οδήγησαν « στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ », μεταξύ των οποίων, είπε « η δημιουργία εσωτερικών εχθρών » που « κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο ». Κατήγγειλε επίσης ως « αντικαταστατική » την αλλαγή προέδρου ΚΟ « χωρίς απόφαση οργάνων », όπως και τη « συζήτηση για τον Πολάκη », για « την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου », και « το θέμα της Αθηνάς Λινού ».
« Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στη ΚΕ που υπήρξε πρόκληση να πάνε σε « μομφή », όταν η πρόθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε να πάνε στη « βάση ».
« Θέλει κάποιος εδώ διαγραφές και αποκλεισμό; Όχι βέβαια εφόσον η πλειοψηφία των μελών έλεγε ‘πάμε σε προσφυγή στη βάση χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς μομφή' », είπε, υπογραμμίζοντας ότι « επιδιώκει αποκλεισμούς, όποιος επιτίθεται στο κόμμα ». « Φταίει το κόμμα και τα μέλη του όταν αντιδρούν για να υπερασπιστούν το κόμμα και όχι αυτοί οι οποίοι λειτουργούν εις βάρος του κόμματος; », διερωτήθηκε.
Εν μέσω διαφωνιών και αντεγκλήσεων η συνεδρίαση
Υπενθυμίζεται ότι σε εξαιρετικά πολωμένο κλίμα συνεδριάζει από το μεσημέρι του Σαββάτου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με καθυστέρηση σχεδόν τριών ωρών. Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος. Οι «Κασσελίστας» ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι δεν θα συμμετέχουν στη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία με την οποία έγινε η είσοδος των μελών.
Ειδικότερα, ένταση ξέσπασε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης για τον αριθμό των μελών που απαρτίζουν το σώμα αλλά και για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο στην αίθουσα. Ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής πήγαν να πάρουν τις κάρτες τους και δεν τους τις έδιναν. Κάποιοι άλλοι - από πλευρά Κασσελάκη - υποστηρίζουν ότι έχουν δοθεί κάρτες σε μη μέλη.
Η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προγραμματισμένη για τις 12:30, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει γιατί δεν υπάρχει ακόμα απαρτία.
Ο Θανάσης Οικονόμου, που πρόσκειται στην πτέρυγα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε θέμα γιατί μπήκαν πριν την έναρξη, στην αίθουσα της συνεδρίασης, πρόσωπα που δεν είχαν προμηθευτεί το καρτελάκι του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινών γεγονότων και της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη ότι αποσύρει το εξώδικο κατά της Κεντρικής Επιτροπής. Κατόπιν τούτου οι υποστηρικτές του λένε ότι «εκλείπει ο λόγος της συνεδρίασης».
Η πλευρά Κασσελάκη προχώρησε σε καταγγελία της διαδικασίας αναφορικά με τον τρόπο που δίνονται οι κάρτες των μελών της ΚΕ και μέλη προσκείμενα στον πρώην πρόεδρο δήλωσαν ότι δεν θα μπουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της συνεδρίασης, απέχοντας από τη διαδικασία και επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».
Όπως αναφέρουν στους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των εργασιών στην αίθουσα θα μείνει η Θεοδώρα Τζάκρη που τους εκπροσωπεί, ενώ οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν προκειμένου να μην υπάρχει η απαραίτητη απαρτία για τη συνεδρίαση.
Για «μεθόδευση» της «νομενκλατούρας» έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο Θανάσης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη «γελοία μεθόδευση» με την οποία προσμετρούνται ως παρόντες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που δεν έχουν πάρει καρτελάκι.
«Παρευρεθήκαμε στον χώρο για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, δεν πήραμε καρτελάκια και δεν δώσαμε διαπιστευτήρια και θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να δημιουργήσουν τεχνητή απαρτία και να πάρουν τα διοικητικά μέτρα τα οποία έχουν προαποφασίσει», ανέφερε. «Μια ακόμα απαράδεκτη μεθόδευση. Είναι πολιτική η στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιου τύπου διαδικασίες. Είναι μια διαδικασία που θυμίζει ούτε καν τις μαύρες μέρες των στρατοδικών της χούντας», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση των παρευρισκομένων για ποιους λόγους δεν μπαίνουν στην αίθουσα.
Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε διαπληκτισμούς μεταξύ των παρευρισκομένων που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και της λεγόμενης «πλειοψηφίας».
Σημειώνεται, ότι προκείμενου να ξεκινήσει η συνεδρίαση της ΚΕ θα πρέπει να υπάρχει απαρτία, δηλαδή 148 μέλη.
Κεντρική Επιτροπή #ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση του Θανάση Οικονόμου
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) October 12, 2024
Περισσότερα: https://t.co/TofRgqaY9e pic.twitter.com/DyD6bPr26Z
Τζάκρη: Το μόνο που μένει να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμέτοχη Κασσελάκη στις εκλογές
Σε δηλώσεις της, η Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε: «Μιάμιση ώρα μετά την ώρα έναρξης οι εργασίες δεν έχουν αρχίσει επειδή δεν υπάρχει απαρτία. Η Γραμματέας και οι «87» καλούν μέλη να προσέλθουν και αρνούνται και νομιμοποίησουν την εκτροπή. Τι άλλο μέλλει να γίνει; Το μόνο που μένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές.
ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής πράξη το εξώδικο - Συνεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης
Για «πρωτοφανή πράξη στα χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας» κάνει λόγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή της μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής σχετικά με το εξώδικο που έστειλε σε όργανα του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή ότι αποσύρει το εξώδικο, σημειώνοντας ότι παραμένει «de facto και de jure πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η συνεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης εξυπηρετεί σχέδια, τραυματίζει το κόμμα συνολικά, και βρίσκει αντίθετα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει Η ΠΓ του κόμματος.
Πολάκης: Να βαδίσουμε συντεταγμένα και χωρίς «δηθενισμούς» και αποκλεισμούς στις εκλογές
Ο Παύλος Πολάκης απουσιάζει στην Κρήτη, αλλά πρόσωπα που είναι κοντά του βρίσκονται στη συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση δεν μετέχουν και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Νίκος Σκορίνης, που χθες κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, και ο Πάνος Ρήγας.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ΚΕ, ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήρε θέση στο σκηνικό εμφυλίου που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ. «Να βαδίσουμε συντεταγμένα και χωρίς “δηθενισμούς” και αποκλεισμούς στις εκλογές», τονίζει, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη.
Σε ανάρτησή του αναφέρει ότι ανέλαβε «πρωτοβουλίες τερματισμού της εσωστρέφειας [...] "Εξώδικα" και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται. Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως, με τίμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες».
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα «στο δημοκρατικό λαό αυτής της χώρας, από τους τίμιους συντηρητικούς-κεντροδεξιούς πολίτες μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά» για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο δεκαετίας». «Θαύματα, θαυματοποιοί και πολιτικοί "μεσσίες" και μεσάζοντες, δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι λαϊκές δυνάμεις σε κίνηση και ηγεσία που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και δικαιώματα», σημείωσε.
Η ανάρτηση Κασσελάκη: Αποσύρω το εξώδικο
Παρά τις πιέσεις, ο Στέφανος Κασελάκης δηλώνει ότι παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί αποσύροντας το εξώδικο που είχε αποστείλει στα όργανα του κόμματος για τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του.
«Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος). Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».
Στην ανάρτησή του ο Κασσελάκης αναφέρθηκε και σε όσα είπε την Παρασκευή η Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα».
Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».
— Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 11, 2024
Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να… pic.twitter.com/DtsEtePBvk