Ίσως υπερβολική η ενασχόληση των καναλιών σε ζωντανή ροή, αλλά αφενός η κηδεία ήταν διεθνής είδηση, αφετέρου τα κανάλια από τη φύση τους ως πομποί εικόνας, γοητεύονται από τη δραματουργία και την λάμψη του τζετ σετ.
Γιατί η μάζωξη για την κηδεία του Κωνσταντίνου, δεν ήταν τίποτε άλλο από μια ζηλευτή, για τον μέσο πολίτη, κουστωδία πάμπλουτων ανθρώπων που ζουν ονειρική ζωή. Σχεδόν όλοι τους καλοκάγαθοι και ακίνδυνοι για τις δημοκρατίες τους, θεσμικά απομεινάρια των εποχών της παντοδυναμίας των προγόνων τους.
Ξάφνιασε την κοινή γνώμη η παρουσία του πλήθους, η οποία παρά τις εντυπώσεις ούτε μεγάλη, ούτε ηχηρή ήταν. Ίσως διέψευσε τις προκατασκευασμένες εικόνες μας η προσέλευση νέων ανθρώπων. Όλοι νομίζω φανταζόμασταν πως οι φιλοβασιλικοί στη χώρα μας είναι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, ξεπερασμένοι από την εποχή και ξεχασμένοι στις αναμνήσεις κάποιας παλιάς φαντασιακής λαμπρότητας και εθνικού μεγαλείου.
Προφανώς οι νέοι, άλλοι φέροντες οικογενειακές καταβολές, κάποιοι ανιστόρητη άγνοια, και μερικοί επηρεασμένοι από το λαιφ σταιλ που εκπέμπουν οι βασιλικοί οίκοι της γηραιάς ηπείρου, έντυσαν με ρομαντισμό και κάποιον «αντισυστημισμό» την παρουσία τους.
Ακόμα και δέκα χιλιάδες να ήταν, αρκετοί των οποίων ήρθαν με πούλμαν από την επαρχία, δεν ήταν πολλοί. Δεν έχουμε μετρήσεις για το νυν ποσοστό των φιλοβασιλικών εν Ελλάδι. Τελευταία μέτρηση ήταν το 2007, και έδειξε ότι το ποσοστό του 30,82% υπέρ της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας του δημοψηφίσματος του 1974, είχε συρρικνωθεί στο 10%. Εικάζεται ότι είναι δεκαπέντε χρόνια αργότερα είναι μικρότερο.
Εν τω μεταξύ ενώ δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο, πέραν από κάποιες αδόκιμες αποδοκιμασίες στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ δεν υπήρξε μαζική προσέλευση βουλευτών της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τραβήξει το θέαμα «από τα μαλλιά» και να δημιουργήσει θέμα επί ανυπάρκτου βάσεως.
Απεφάνθη ότι «μόνο η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού έλειπε από την τελετή για να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης, κάτω από τις αφόρητες πιέσεις της φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΝΔ, δεν απέτισε απλά φόρο τιμής στη κηδεία ενός ιδιώτη, αλλά υποκλίθηκε σήμερα κανονικότατα στην έκπτωτη βασιλεία» (υποκλίθηκε ενώ δεν έκανε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους και ούτε καν δημοσία δαπάνη).
Ο Πάνος Σκουρολιάκος προσβλητικός για τη Λίνα Μενδώνη, έγραψε: «Υπουργός για όλες τις δουλειές. Από το τσιμέντωμα των αρχαιολογικών χώρων έως τις κηδείες». Ο Κώστας Ζαχαριάδης πιάστηκε από το λαϊκό προσκύνημα το οποίο «σε κηδεία ιδιώτη δεν προβλέπεται» (προφανώς το διήμερο της Αλίκης Βουγιουκλάκη το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, του Καζαντίδη στη Μητρόπολη της Ελευσίνας, ή του Παντελίδη, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Ιωνίας, έγιναν λόγω των δημοσίων αξιωμάτων τους). Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, έγραψε ότι «έκαναν την ΕΡΤ ΥΕΝΕΔ», γιατί μετέδιδε «αδιαλείπτως τους γραφικούς νοσταλγούς του έκπτωτου».
Και αν αυτά είναι η συνήθης φραστική «μπουρμπουλήθρα» των Συριζαίων, κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν πολιτειακό θέμα. Ο Κώστας Μπάρκας ανήρτησε: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Θα υπερασπιστεί τον θεσμό της απέναντι στους όψιμους και επανεμφανιζόμενους βασιλόφρονες, μέλη της κυβέρνησης; Η θα παραμείνει σιωπηλή;».
Στο ίδιο πνεύμα ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανήρτησε: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπερασπιστεί τον θεσμό της Προεδρίας απέναντι στους μοναρχικούς ή θεωρεί ότι δεν την αφορά ο θεσμός; Θα υποστηρίξει δημόσια το δημοκρατικό Πολίτευμα απέναντι στους υποστηρικτές αυτού που όρκισε τη χούντα; Ή το θέμα δεν την αφορά;».
Ο ένας ήταν πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο άλλος είναι βουλευτής αξιωματικής αντιπολίτευσης! Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Να βγει και να καταγγείλει τους απλούς πολίτες που προσήλθαν για το ύστατο χαίρε στον τέως; Η να δώσει εντολή (που δεν έχει το δικαίωμα) να γίνουν προληπτικές συλλήψεις, όπως έκανε η τότε υπουργός Γεροβασίλη για τους πολίτες που ήταν αντίθετοι στη συμφωνία των Πρεσπών;
Ήλπιζαν να συμβεί κάτι πιο ηχηρό, για να παρουσιαστούν ως προστάτες της αβασίλευτης δημοκρατία μας, κρούοντες δήθεν τον κώδωνα ρου κινδύνου. Και αφού δεν συνέβη έριξαν άσφαιρες μπαλωθιές που δεν έκαναν καν θόρυβο.
Υπενθύμιση: Ο Κωνσταντίνος έφυγε με δημοψήφισμα που ο Καραμανλής έκανε σεβαστό, εν αντιθέσει με κάποιο άλλο δημοψήφισμα του 2015.