KKΕ: H Κομισιόν στρώνει το δρόμο για την άρση της απαγόρευσης του λοκ-άουτ

KKΕ: H Κομισιόν στρώνει το δρόμο για την άρση της απαγόρευσης του λοκ-άουτ

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρώνει το δρόμο για την άρση της απαγόρευσης του λοκ-άουτ», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση, σε σχετική ερώτηση του, της Επιτρόπου Απασχόλησης Μάριαν Τίσεν. H Επίτροπος στην απάντησή της σημειώνει ότι «παρόλο που στην Ελλάδα οι ανταπεργίες (λοκ-άουτ) επισήμως απαγορεύονται, οι εργοδότες έχουν ήδη τη δυνατότητα να αρνηθούν τις υπηρεσίες μη απεργούντων εργαζομένων και να μην καταβάλουν τις αμοιβές τους σε περίπτωση αντικειμενικής ανικανότητας εκτέλεσης εργασιών στην επιχείρηση λόγω της απεργίας. Το δικαίωμα αυτό αναπτύχθηκε στην ελληνική νομολογία βάσει συγκεκριμένης διάταξης του ελληνικού αστικού κώδικα».

Πρόκειται για δήλωση, συνεχίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, που επιβεβαιώνει όσα αντιδραστικά προέβλεπε το «πόρισμα των ειδικών» - έκτρωμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα τους προηγούμενους μήνες και που ανέφερε ότι «τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται το δικαίωμα του εργοδότη να αρνηθεί τις υπηρεσίες των μη απεργών και να μην πληρώσει τους μισθούς τους, με βάση την αρχή της αντικειμενικής αδυναμίας».

Η κ. Τίσεν απαντά επίσης ότι «η εν λόγω έκθεση είναι προϊόν μιας ευρείας διαδικασίας διαβούλευσης και εκπονήθηκε από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, πανεπιστημιακών καθηγητών του εργατικού δικαίου, των εργασιακών σχέσεων και της οικονομίας της εργασίας και έλαβε υπόψη τις απόψεις διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Στη διαδικασία αυτή ζητήθηκε η γνώμη των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν είναι αποκλειστικά των εμπειρογνωμόνων, και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης ή της Επιτροπής».

Ο κ. Ζαριανόπουλος από την πλευρά του τονίζει ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από κοινού χαράσσουν την αντεργατική στρατηγική τους, αφού η εφαρμογή του «lock out» ως αναφαίρετου δικαιώματος των εργοδοτών ρητά κατοχυρώνεται τόσο στο άρθρο 28 του λεγόμενου «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» όσο και στο άρθρο 6 του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη» τον οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για το εάν «οι νομοθετικές διευκρινίσεις που ζητά το πόρισμα θα δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να διακόπτουν τη μισθοδοσία εργαζόμενων που δεν απεργούν αλλά δεν μπορούν να εργαστούν λόγω απεργίας των συναδέλφων τους» η Επίτροπος απαντά καταφατικά, αφού στο παραπάνω σκεπτικό προσθέτει ότι «η Επιτροπή θεωρεί ευπρόσδεκτες θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη σαφήνεια και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομοιόμορφης ερμηνείας των συναφών κανόνων και της εφαρμογής των διαδικασιών».

Απαιτεί δηλαδή η Επιτροπή, τονίζει ο ευρωβουλευτής, να υπάρχει και σαφής νομοθεσία που θα προστατεύει το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία και να μην εναπόκειται πλέον στην, έτσι και αλλιώς ευνοϊκή για τους εργοδότες, αντιμετώπιση του ζητήματος από τα ελληνικά δικαστήρια. Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «φρένο στα σχέδια κεφαλαίου και κυβερνήσεων μπορεί να βάλει μόνο η μαχητική απάντηση των εργαζομένων με οργάνωση της πάλης τους για να μην χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και να ανακτηθούν οι απώλειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ