Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μήνας καθοριστικών ραντεβού θα είναι ο Σεπτέμβριος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θέμα χρόνου είναι να οριστικοποιηθούν δύο σημαντικά τετ α τετ για τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.
Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η πραγματοποίηση του τετ α τετ Μητσοτάκη Τράμπ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ήδη μάλιστα ακούγεται και η 24η Σεπτεμβρίου ως πιθανή ημερομηνία συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κάτι πάντως που ακόμα δεν επιβεβαιώνεται.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την παρουσία του στην αμερικανική πόλη, γι'' αυτό και τα 24ωρα που θα παραμείνει εκεί θα είναι γεμάτα από συναντήσεις. Εκτός από τον “πλανητάρχη”, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να έχει μία ακόμα κομβικής σημασίας συνάντηση. Πρόκειται για αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία εφόσον τελικώς κλείσει θα έχει ευθεία αντανάκλαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε αυτή τη τεταμένη περίοδο.
Μέχρι πάντως να μπει ο Σεπτέμβρης ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί και το Βερολίνο για να συναντηθεί με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την ερχόμενη Πέμπτη.
Το τετ α τετ είναι προγραμματισμένο για τις 13:00 (ώρα Ελλάδος), με την κ. Μέρκελ να παραμένει βεβαίως επικεφαλής της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι η “κραταιά” Μέρκελ που όλοι γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Τα δεδομένα της Γερμανίας δεν είναι και τα καλύτερα τους τελευταίους μήνες μια και η γερμανική οικονομία δείχνει σημάδια ύφεσης. Το κόμμα της καταγράφει συνεχείς απώλειες με πιο πρόσφατη αυτή των ευρωεκλογών, ενώ έχει να αντιμετωπίσει όχι μία αλλά τρεις κάλπες μπροστά της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στα τοπικά κοινοβούλια του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας την 1ηΣεπτεμβρίου και της Θουριγγίας στο τέλος Οκτωβρίου, όπου τα μηνύματα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τις τελικές επιδόσεις.
Σε κάθε περίπτωση όλα είναι ανοιχτά για το επόμενο διάστημα στην ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας ακόμα και η αποχώρησης της κυρίας Μέρκελ από την καγκελαρία, στο ενδεχόμενο οι κάλπες να μην έχουν ευνοϊκή κατάληξη για το κόμμα της. Στο σενάριο αυτό προφανώς και οι επιπτώσεις στην Ευρώπη συνολικά άρα και στην Ελλάδα θα είναι σημαντικές ως προς την πολιτική διαχείριση μίας σειράς ζητημάτων, σε μία ευαίσθητη για τα ελληνικά συμφέροντα χρονική περίοδο.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν περιμένει το τι τελικά θα γίνει με την πολιτική “τύχη” της κυρίας Μέρκελ, μια και εκτιμά ότι όλα θα κριθούν από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Κεντρικός του στόχος είναι η αλλαγή του αφηγήματος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να καλλιεργηθεί η εικόνα μιας άλλης Ελλάδας ως μια χώρα η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης. Αντιθέτως, όπως έγινε στο Παρίσι έτσι και στο Βερολίνο, η ελληνική αποστολή θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της, δικής της ιδιοκτησίας, το οποίο έλαβε την έγκριση των πολιτών στις κάλπες. Ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων.