Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την απόσυρση της διάταξης για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια.
Παρά το γεγονός ότι οι διαφωνούντες βουλευτές μειώθηκαν από δέκα σε εφτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα με μια ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που καλεί όσους συναδέλφους του έχουν αντιρρήσεις να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του αρμόδιου εσωκομματικού οργάνου αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν ζητώντας επιτακτικά από την αρμόδια υπουργό Θεανώ Φωτίου να το επανεξετάσει. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνιζαν ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τέτοιες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, τον λόγο για να εκφράσουν την διαφωνία τους πήραν οι εξής βουλευτές: Γεωργία Γενιά, Νίκος Βέττας, Γιώργος Ουρσουζίδης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Γ. Δημαράς, Γ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου. Να σημειωθεί ότι και άλλοι συνάδελφοί τους συμμερίζονται τις θέσεις αυτές, όπως ο Μ. Μπόλαρης και ο Θ. Παραστατίδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γεωργία Γενιά έλεγε αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Αυτή η συζήτηση που αναπτύσσεται με ενοχλεί γιατί εγώ ήμουν αυτή που το 93' δήλωσα απερίφραστα υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Ακόμα και στη Γαλλία η Αριστερά συζήτησε τρία χρόνια το ζήτημα και τελικά έκανε πίσω».
Την ίδια ώρα, μετά την χθεσινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με πρωτοβουλία της η κυρία Γεννιά υπογεγραμμένη και από τους Γιώργο Ντζιμάνη και Γιάννη Καραγιάννη, κατέθεσε νέα επιστολή στην ΕΠΕΚΕ. Ζητά την τροποποίηση της διάταξης και παράλληλα να καθίσταται σαφές ότι ανάδοχη γονείς μπορούν να γίνουν μόνο ετερόφυλα ζευγάρια. «Ήδη οι αντιδράσεις είναι μεγάλες από τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας καθώς η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί την τεκνοθεσία από ομόφυλα άτομα. Ούτως ή άλλως, ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου ομοφύλων, που λογικά και για λόγους ασφάλειας δικαίου θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί της τεκνοθεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Από τη πλευρά της πάντως η Θεανώ Φωτίου επέμεινε στην αναγκαιότητα της «συγκεκριμένης μεταρρύθμισης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δύσκολα θα κάνει πίσω.
Δείτε την επιστολή: