Σε αποδόμηση ακόμη και του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα περί τέλους των μνημονίων προχωρούν οι 53+ του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση και ζητώντας αλλαγές που όμως δεν θα είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, με μια ανακοίνωση μανιφέστο τα μέλη της Πρωτοβουλίας 53+ κάνουν λόγο για «το τυπικό έστω τέλος των Μνημονίων» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως οι προσπάθειες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να πείσει για καθαρή έξοδο και οριστικό τέλος των μνημονίων δεν βρίσκει αντοκρίση ούτε στο εσωτερικό του κόμματός του.
Η κίνηση των 53+ επικεφαλής των οποίων μάλιστα θεωρείται ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης, ο οποίος έχει κρατήσει αποστάσεις από τα πανηγύρια για την έξοδο, δείχνει να αποδέχεται και τα περί αυστηρής επιτροπείας και ζητεί να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες που έχουν γίνει προκειμένου να διαπιστώσουν οι πολίτες την ύπαρξη μιας άλλης πολιτικής.
Στην πολυσέλιδη ανακοίνωση αφήνουν σαφείς αιχμές για μια σειρά θεμάτων αλλά και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ζητώντας πραγματική σύγκρουση με το παλιό αφού όπως αναφέρουν «το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν στιγμές που ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στο κάδρο του “παλαιού συστήματος”, της αίσθησης ότι δεν διαφέρει από τους άλλους, ότι αποτελεί συνέχεια ή ό,τι διαχειρίζεται -ενδεχομένως καλύτερα- την κρίση και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν με τον πιο βίαιο τρόπο».
Μάλιστα σημειώνουν ότι «η αίσθηση αυτή πρέπει να ανατραπεί, όχι με ατάκες, όχι με συνθήματα, όχι με επικοινωνιακά τρικ, αλλά με την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις αυτές, που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την είσοδο της χώρας μας στον εφιάλτη των μνημονίων και του αυταρχισμού».
Αιχμές αφήνονται και για τις συμμαχίες που γίνονται και τα πρόσωπα που επιλέγονται καλώντας την ηγεσία του κόμματος να μην ασχολείται με «ονόματα που επιχειρούν, ορισμένα από αυτά, να ξαναβγούν στο προσκήνιο ως σωτήρες, ενώ προέρχονται από το σούπερ μάρκετ του παλαιού, φθαρμένου, πολιτικού προσωπικού».
Ανάλογη στάση τηρούν και για τις συγκλίσεις ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών υποστηρίζοντας πως αυτές πρέπει να γίνουν σε μια προγραμματική βάση και όχι με τη λογική «να στηρίξουμε ό,τι κερδίζει».
Εντύπωση προκαλεί και η κριτική που ασκείται στην γραμμή του Μαξίμου περί «αντιδεξιού μετώπου». «Δεν είμαστε γενικά αντιδεξιά, είμαστε αριστερά» σημειώνουν και ζητούν να προβληθεί το αξιακό πλαίσιο της... αριστεράς και όχι ένα απλό και γενικό... αντί.