Στην γνωστή του τέχνη - αυτή που έχει εντρυφήσει περισσότερο από κάθε άλλη στους μήνες της πρωθυπουργίας του - θα επιδοθεί εκ νέου ο πρωθυπουργός. Θα κάνει νέο γύρο τηλεφωνημάτων σε ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωζώνης και προφανώς και των ΗΠΑ, ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες, που θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη δυσκαμψία του ΔΝΤ και του Σόϊμπλε, όσον αφορά την επίτευξη της αξιολόγησης αλλά και του χρέους.
Ήδη χθες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την έκθεση της Εurostat που κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, θεωρώντας ότι με αυτό απάντησε σε όσους στο εσωτερικό και εξωτερικό ισχυρίζονται πως κατέστρεψε την οικονομία. Τονίζουν ότι το ποσοστό του πλεονάσματος -που υπερτερεί κατά 0,95% από το αναμενόμενο έλλειμμα 0,25% - που ήταν ο στόχος που έθετε το πρόγραμμα του Ιουλίου - καταδεικνύει, πέρα από την επιταχυνόμενη προσπάθεια της κυβερνητικής πολιτικής, και την αναξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Αδίστακτοι τύποι» οι του ΔΝΤ
Η ικανοποίηση του Μαξίμου μετριάζεται πάντως, παρότι θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είναι η λογική κατάληξη της έκθεσης της Εurostat και της διαπραγμάτευσης. Η ανησυχία εστιάζεται στο ΔΝΤ, αφού δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσει, καθώς θεωρούν ότι «πρόκειται για αδίστακτους τύπους». Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί και ο νέος γύρος τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού.
Με κύριο αντίπαλο το ΔΝΤ, ο φόβος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι μήπως οι εταίροι επιμείνουν σε πρόσθετα μέτρα. Αυτό προσπαθεί να αποκλείσει και γι'' αυτό κατά την χθεσινή του συνέντευξη στο Euronews, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Mία χώρα με πλεόνασμα πάνω από τον στόχο δεν έχει ανάγκη από νέα έκτακτα μέτρα».
Το θετικό, κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις πάντα, είναι ότι διαφαίνεται μια σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Κομισιόν, και θεωρεί ότι η Κομισιόν θα είναι σύμμαχός μας, αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ποιο θα είναι το πεδίο της σύγκρουσης. Αν θα είναι μεταξύ Γιούνκερ και Σόιμπλε, ή η μάχη θα διεξαχθεί στο Eurogroup. Η κυβέρνηση θεωρεί ευνοϊκότερο πεδίο το Εurogroup, καθώς υπάρχει το περιθώριο δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιούνκερ είχε δηλώσει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Έκτακτα μέτρα το 2018, αν υπάρξει απόκλιση
Η μάχη που θα δώσει επιπλέον η κυβέρνηση, πέραν της ελάφρυνσης του χρέους, θα αποσκοπεί στο να υπάρξει συμφωνία-πακέτο στο Εurogroup, ώστε αν χρειαστούν τα πρόσθετα μέτρα των 3 δισ., σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση του στόχου 3,5%, αυτά να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, που είναι και η καταληκτική χρονιά του προγράμματος, και όχι σε ενδιάμεσο στάδιο. Αυτό δείχνει μάλλον ότι έχει αποδεχθεί τη θέσπισή τους - άλλωστε το σχετικό μέτρο είναι στοιχείο της συμφωνίας, άλλο που δεν το γνώριζαν υπουργοί και βουλευτές όπως φάνηκε από τις πρόσφατες αντιδράσεις.
Το έκτακτο Εurogroup αναμένεται να συνέλθει την Μεγάλη Πέμπτη. Στη συνέχεια θα έχουμε μια διελκυστίνδα για το θέμα του χρέους, να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ (με την αποδοχή λήψης των έκτακτων), να νομοθετηθούν τα μέτρα, να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλια όλων των χωρών και να εκταμιευτεί η δόση. Καλό Καλοκαίρι!