Το κύκνειο άσμα αρνητών πανεπιστημιακής αστυνομίας;
eurokinissi
eurokinissi

Το κύκνειο άσμα αρνητών πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Ναι, ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία, αλλά ο Λένιν έλεγε ότι ο σοσιαλισμός θα οικοδομηθεί με το ανθρώπινο υλικό που άφησε ο καπιταλισμός. Οι μάζες χρειάζεται να μορφωθούν, να κατανοούν τη σημασία τη γνώσης. Η μάθηση, η μόρφωση, η απόκτηση επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων, αποτελούν όπλο για την ευημερία τους. «Χωρίς επιστήμη οι εργάτες στερούνται της δύναμης, με την επιστήμη αυτοί αποτελούν δύναμη».

Δεν είναι ο γράφων… αυθαίρετος ερμηνευτής του Λένιν. Επέλεξε παλιό απόσπασμα από τον Ριζοσπάστη. Και σαφώς η θέση αυτή του κομμουνιστή ηγήτορα συνδέεται ως αλυσίδα ιδεολογικής συνέπειας με τη θέση της ΚΝΕ επί Φαράκου «Πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα». Και δικαίως ο Ριζοσπάστης επαίρεται εν έτει 1997 ( 7/10): «Το σύνθημα αυτό έκαναν πράξη για μια ακόμη φορά Κνίτες και Κνίτισσες. Πάνω από το 60% των μελών της ΚΝΕ, κατάφερε επιτυχώς να κερδίσει μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας».

Μετά ήρθαν οι καιροί του «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών», όπου η ελάχιστη προσπάθεια βαπτίσθηκε αντίσταση στον τεχνοκρατισμό των αδηφάγων αναγκών του πολυεθνικού καπιταλισμού, ενώ η αιώνια φοίτηση που έγινε… λαϊκό δικαίωμα, και το άσυλο των πανεπιστημιακών χώρων δικαίωμα στην ασυδοσία.

Και με αυτήν την ανοχή φτάσαμε στο σημείο έναν ολόκληρο όροφο της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου να τον έχουν καταλάβει τρεις συμμορίες, και το πανεπιστημιακό άσυλο να έχει μεταβολισθεί σε καταφύγιο ποινικών συμμοριών. Ανθρώπων που δεν ήταν φτωχοδιάβολοι, που δεν λήστευαν απλώς για να φάνε, αλλά βασάνιζαν τα θύματά τους, ενώ έδεναν και 17χρονους σε δέντρα προκειμένου να τους παραδώσουν τα κλειδιά του σπιτιού τους, και να μπουν ξημερώματα να ληστέψουν (περίπτωση οικογενείας δημοσιογράφου Μάκη Παπαδάτου).

Θα κακοφανεί στην ΚΝΕ που αναφερόμαστε σε αυτή, καθώς δε μετέχουμε ή μετείχαμε ποτέ, της ιδεολογίας της. Το κάνουμε από στοιχειώδη σεβασμό, γιατί κατά τη 45ετη διάρκεια της εκφυλιστικής πορείας του λεγόμενου «φοιτητικού κινήματος», ήταν η τελευταία που είχε διατηρήσει αρχές. Ναι, σκληροπυρηνικές, αυταρχικές, μονολιθικές, αλλά αρχές. Πλέον διαβάσαμε σε ανακοίνωσή της ότι «η απόπειρα της κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο την καταδικασμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα πανεπιστημιακή αστυνομία, με αφορμή την επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου, είναι γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη»! (μα καλά, κανείς παλιός σύντροφος δεν τους είπε ότι τα πανεπιστήμια επί υπαρκτού, με πρώτο το υπέροχο - και αρχιτεκτονικά - Λομονόσοφ, ήταν καθαρά σαν χειρουργικοί θάλαμοι και ελεγχόμενα σαν υπηρεσίες πληροφοριών; ).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμέναμε τίποτα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας και υπεύθυνος του σχετικού τομέα Νίκος Φίλης, αμείλικτος διώκτης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κατηγόρησε τον νυν υπουργό Θεοδωρικάκο πως παραδέχτηκε ότι οι συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες ήταν γνωστές τουλάχιστον τρία χρόνια. Και διερωτήθη: «Γιατί η ΕΛΑΣ αμελούσε να παρέμβει»;

Ο Θεοδωρικάκος από την πλευρά του εξήγησε (ή δικαιολογήθηκε) ότι ο κόβιντ ανέστειλε τη δράση της αστυνομίας και γι’ αυτό δεν επενέβη νωρίτερα. Αποκάλυψε όμως ότι το πρώτο υπηρεσιακό σημείωμα της αστυνομίας για τη συγκεκριμένη συμμορία χρονολογείται από το 2018. Από εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλαδή (μάλλον θα πρέπει να απολογηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκκώφευσε με το πρώτο σήμα).

Παρόλα αυτά δεν επιρρίπτουμε ευθύνες στην τότε κυβέρνηση γιατί δεν έχει κανένα νόημα ο επιμερισμός των ευθυνών, ούτε έχουμε διάθεση να μετάσχουμε στον διακομματικό καυγά. Άλλωστε όλες οι πολιτικές νεολαίες στα πανεπιστήμια εκκώφευαν σε καταστάσεις που ελάμβαναν χώρα προ των οφθαλμών τους. Εκκώφευαν στον βωμό της εκλογικής ηγεμονίας στις φοιτητικές εκλογές (που ουδείς εκτός αυτών, παίρνει στα σοβαρά).

Το στοίχημα που παίζεται πλέον είναι η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ναι, η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα αντιμετώπιζε αυτή τη συμμορία. Όμως με την ύπαρξή της ίσως να μην είχε εγκατασταθεί. Γιατί αποτελεί κοροϊδία ότι θα αντιμετωπιζόταν διαφορετικά, καθώς όπως λέει ο Φίλης υπήρχαν επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες φοιτητών και πρυτανικών αρχών.

Μα όποιος από τους πρυτάνεις ή άλλα μέλη της διοίκησης τολμούσε να καλέσει την αστυνομία αυτομάτως θα στοχοποιείτο ως πρύτανης, κοσμήτορας, καθηγητής - χαφιές των ΜΑΤ. Δεν είναι υπερβολή μας. Τον Φεβρουάριο του 2021 εφημερίδα που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε πρωτοσέλιδα για τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου: «Πρυτανεία... καταδότης! Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ παρέδωσαν τους φοιτητές τους στην αστυνομία, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία, ζητώντας να παρέμβει για την καταστολή συμβολικής κατάληψης στο κτίριο διοίκησης του ιδρύματος».

Ποιος πρύτανης θα είχε το θάρρος να το επαναλάβει χαρακτηριζόμενος ως χαφιές από εφημερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –κόμματος που εκφράζει υποτίθεται θεσμική άποψη; Η πανεπιστημιακή αστυνομία αυτοδικαίως θα το έκανε. Η υπερβολική ασυδοσία στα πανεπιστήμια έφερε την ανάγκη της, όχι κάποια δεξιά ιδεοληψία αστυνομοκρατίας - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκατασταθεί κιόλας. Η ΝΔ δεν αφίσταται των μεταπολιτευτικών μύθων και φοβιών.