Την επόμενη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα βρίσκεται στην Αθήνα. Στη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, Αθήνα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν αν υφίστανται οι προϋποθέσεις, ώστε ο ελληνοτουρκικός διάλογος να «ανοίξει» το επόμενο κεφάλαιο, αν δηλαδή, εκτός από τη θετική ατζέντα και τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, μπορεί πλέον η συζήτηση να περάσει στη μοναδική διαφορά, που η Ελλάδα αναγνωρίζει, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Αν οι δύο πλευρές βρουν έναν κοινό παρονομαστή, τότε ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλα τετ α τετ των δύο υπουργών, έως ότου φτάσουμε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπου το θέμα θα βρεθεί στα χέρια των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή την ώρα, ουδείς εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι το σενάριο μπορεί να φτάσει απρόσκοπτα μέχρι το τέλος. Ενδεχομένως, η συζήτηση να περιστρεφόταν μόνο γύρω από τις διπλωματικές εξελίξεις, με χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος δεν είχε προκαλέσει ένα «κυνήγι μαγισσών» στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Από τον Ιούλιο του 2023, οπότε τοποθετείται η πρώτη – έπειτα από μία ταραχώδη περίοδο – συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και αρχίζει να ξετυλίγεται ο διάλογος αυτός, τα κόμματα στα «δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας αρχίζουν να αναπτύσσουν το αφήγημα περί ελληνικών υποχωρήσεων. Το θέμα θα έμενε σε επίπεδο απλώς πολιτικής αντιπαράθεσης, αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν διατύπωναν σαφείς επιφυλάξεις, έως και διαφωνίες, για την τροπή που λαμβάνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία περί «μαγειρέματος» στο Κυπριακό και το Αιγαίο και τη διαρροή συνεργατών του πριν από λίγες ημέρες και μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, οι οποίοι μίλησαν για «αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας», κατηγορώντας, ουσιαστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επικίνδυνους χαριεντισμούς, βραχύβια "σύμφωνα φιλίας" και υποκλίσεις», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
Το τελευταίο διάστημα, είναι εμφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αλλάξει ρότα και είναι αποφασισμένο να μην αφήσει αυτό το «κυνήγι μαγισσών» να εξελίσσεται χωρίς τη δική του παρέμβαση και τοποθέτηση. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, στις οποίες – εκτός από το να επαναλάβει τις πάγιες εθνικές θέσεις και το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα, δείγμα της πολιτικής, που ακολουθεί – είχε μιλήσει για «πατριώτες της φακής» αναφερόμενος στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και είχε υπενθυμίσει ότι και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον κ. Ερντογάν, όπως και ότι διεξάγονταν διερευνητικές επαφές επί πρωθυπουργίας του, ήταν το πρώτο «σημάδι» ότι πλέον όσα ακούγονται θα έχουν απάντηση.
Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλάμβανε να ενημερώσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει ότι η Αθήνα προσέρχεται στον διάλογο αυτό χωρίς να θέτει επί τάπητος ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, μένοντας πάντα σταθερή στις πάγιες εθνικές θέσεις και κόκκινες γραμμές.
Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τις πράξεις της και όχι με κορώνες, διαμηνύει το κυβερνητικό επιτελείο, στέλνοντας μήνυμα και προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ότι απαντήσεις θα δίνονται σε καθετί, που αφορά στο κυβερνητικό έργο. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή παραφιλολογίας ή διακίνησης fake news στα εθνικά θέματα» ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, συμπληρώνοντας ότι το αφήγημα ενδοτικότητας που επιχειρείται να στηθεί είναι αντίθετο με την πραγματικότητα και εξαιρετικά επικίνδυνο.
Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται και τις επιπτώσεις, που μπορεί να δημιουργήσει αυτό το «αφήγημα ενδοτικότητας», όπως το χαρακτηρίζει. Αφενός ως προς την αποσυσπείρωση των εκλογικών δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας και την ενίσχυση κομμάτων στα δεξιά της, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου στο εσωτερικό του κόμματος. Σημείο αναφοράς είναι πλέον η επόμενη ημέρα της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα και στο τέλος αυτής της διαδρομής, η ψήφιση του προϋπολογισμού, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που ενέχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στις ευθείες ερωτήσεις, που τίθενται σε κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Παύλος Μαρινάκης ή ο Μάκης Βορίδης, για το αν τελικά οι εσωκομματικές ενστάσεις μπορεί να εκφραστούν στην ψήφιση του προϋπολογισμού, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «δεν υπάρχει καμία ανησυχία».