Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πετύχαμε σε χρόνους ρεκόρ εγκρίσεις κεφαλαίων, με ευέλικτη διαχείριση τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος όλων των πολιτών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 που διεξάγεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η τόνωση των επενδύσεων αναδεικνύεται σε κλειδί για την άρση των ανισοτήτων και τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο σχεδιασμός μας δίνει βάση όχι μόνο στον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων αλλά και στη διάθεσή τους, το 1/3 των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες, διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με τη μικρότερη ανάπτυξη, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύτηκε ότι «σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».
Πρώτο κράτος μέλος με θετική απάντηση
Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις", που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 "με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».
Ως προς το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις και ότι θα συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην τόνωση των εξαγωγών, στην πράσινη ενέργεια, καθώς και στην ενδοεταιρική κατάρτιση των εργαζόμενων.
Άλμα στο μέλλον
Μπαίνουμε σε νέα φάση όπου η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον, είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, να συνεργαστούμε με περιφέρειες και δήμους, διαμήνυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Στις Βρυξέλλες, κανείς δεν κάνει χάρη σε κανέναν, η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Έχουμε τη δυνατότητα από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς και το δημαρχείο Μεσσήνης, από όπου ανακοίνωσε τρία έργα αναβάθμισης της Καλαμάτας και συνολικά της Πελοποννήσου.