Ένα από τα μεγαλύτερα project για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των ελληνικών νησιών, με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων για την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης νησιών, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Our Ocean Conference.
Στόχος του Ταμείου Απανθρακοποίησης νησιών είναι να περιορίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ τα κονδύλια που θα διατεθούν στα συγκεκριμένα έργα υπολογίζονται από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ, τα οποία και θα αντληθούν από τη διάθεση 25 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο πλειστηριασμών κατά τη διετία 2024 - 2025.
Στις δράσεις του Ταμείου συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου στα νησιά που δεν συνδέονται με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας, με αλλαγή του μείγματος παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας. Θα υπάρχουν και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τα νησιά.
Όπως προβλέπει ο χρηματοδοτικός σχεδιασμός του Ταμείου, τα έργα ΑΠΕ και οι νησιωτικές διασυνδέσεις θα «τραβήξουν» συνδυαστικά το 80% των πόρων (περίπου 50% και 30% αντίστοιχα).
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο.
Βασική προϋπόθεση που έπρεπε να καλυφθεί για την «εκκίνηση» του Ταμείου Απανθρακοποίησης ήταν η συμφωνία του ΥΠΕΝ με την Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα της ΕΕ (DG Clima) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατανομή των πόρων καθώς και η έγκριση των προς χρηματοδότηση έργων -από την ΕΤΕπ- βάσει των οφελών τους και της οικονομικής τους βιωσιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο ιδρύθηκε το 2021 μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα του ΥΠΕΝ για την άντληση κονδυλίων από αδιάθετα δικαιώματα ρύπων, ωστόσο εκκρεμούσε η χρηματοδότησή του.