Αμείωτα επίκαιρες παραμένουν οι θεματικές που τέθηκαν επί Ελληνικής Προεδρίας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, όπως η προώθηση της εκπαίδευσης σχετικά με το Ολοκαύτωμα και η αντιμετώπιση της άρνησης και της διαστρέβλωσής του στο διαδίκτυο, τόνισε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παράδοση της Προεδρίας στη Σουηδία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της Ελληνικής Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος κάνουμε επισκόπηση του έργου μας, εκφράζοντας την περηφάνια μας για τα επιτεύγματα της IHRA αλλά έχοντας επίγνωση των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, σημειώνοντας πως το έργο μας δεν τελειώνει εδώ.
Επτά δεκαετίες μετά το Ολοκαύτωμα, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης, ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας ότι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγοστές ή μηδενικές γνώσεις για το Ολοκαύτωμα.
Όπως αναφέρει στο μήνυμά του, η διδασκαλία των γεγονότων, των κινήτρων και των συμπεριφορών που ελλοχεύουν πίσω από το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ού αιώνα αποτελεί ζωτικής σημασίας αφετηρία για την προαγωγή της κριτικής σκέψης. Πάνω απ’ όλα, η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα συμβάλλει στην καταπολέμηση προκαταλήψεων, αναδεικνύει τον κίνδυνο της διαμόρφωσης στερεοτύπων, αποτρέπει τον εφησυχασμό, διαμορφώνει υπεύθυνες πολιτικές συμπεριφορές και ενθαρρύνει την ανεκτικότητα, την εμπάθεια, την προστασία και την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην κατάχρηση των ψηφιακών εργαλείων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά στο διαδίκτυο, λέγοντας πως αυτός είναι ο λόγος που η Προεδρία μας αναγνώρισε ως δεύτερο κεντρικό στόχο της την καταπολέμηση της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «δικαιολογώντας, υποβαθμίζοντας και παραποιώντας την ιστορική καταγραφή του Ολοκαυτώματος, διαδίδοντας ψέματα και παραπληροφόρηση, η διαστρέβλωση ανοίγει τον δρόμο στην άρνηση, στον βίαιο αντισημιτισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί. Πρέπει και θα το αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, αξιοποιώντας τη δύναμη των ειδικών και συνεργαζόμενοι με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την κοινωνία των πολιτών».
Παράλληλα σημειώνει ότι όσο ο εξτρεμισμός, οι θεωρίες συνομωσίας και η ρητορική μίσους συνεχίζουν να απειλούν τις κοινωνίες μας, η ενημέρωση για τα «μακρινά στρατόπεδα της παραφροσύνης» -όπως τα περιέγραψε ο Έλληνας συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου- είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και ευθέως.
Δείτε το video με ολόκληρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού