Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Περιγράφοντας την εικόνα του σημερινού Πανεπιστημίου άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αποκρουστική πραγματικότητα στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο έχει γίνει, πλέον, παγιωμένο καθεστώς και σημειώνοντας πως η πρόοδος προϋποθέτει ασφάλεια και δημοκρατικούς κανόνες.
Το ιδιότυπο αυτό άσυλο «αλά Ελληνικά» θα πρέπει να αλλάξει, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «τα πανεπιστήμια ανοίγουν! Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και την μετριότητα».
«Ας φανταστούμε, λοιπόν, έναν πρωτοετή σε μία σχολή, στο κέντρο της πόλης. Φτάνει στο πανεπιστήμιο, γεμάτος δέος, χαρά και αγωνία μαζί. Και τι συναντά; Σίγουρα θα αισθανθεί αμήχανα, βλέποντας -από την αρχή κιόλας- άγνωστους να μπαινοβγαίνουν στις αίθουσες και βρίσκοντας κλειστή την βιβλιοθήκη. Το ίδιο και την Γραμματεία της σχολής, οι υπάλληλοι της οποίας φοβήθηκαν κάποια επεισόδια. Περπατώντας, μετά, στους βρώμικους διαδρόμους, θα αναρωτηθεί αν όποιος θέλει μπορεί να γράφει στους τοίχους. Και σίγουρα θα αγανακτήσει διαπιστώνοντας ότι και το εργαστήριο- που τόσο ήθελε να δει- έχει βάλει και αυτό λουκέτο. Μια ανακοίνωση θα τον ειδοποιήσει ότι τα μαθήματα μεταφέρονται γιατί αρκετές αίθουσες έχουν καταληφθεί. Και, με τον καιρό, θα συμβιβαστεί με το τρέξιμο πίσω από τις έκτακτες παραδόσεις ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για πτέρυγες που έχουν πέσει στα χέρια ποικιλώνυμων οργανώσεων, για ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά και υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό έχει γίνει πλέον μια… κανονικότητα, την ώρα που στο εξωτερικό κανείς «θα περπατήσει σε πανεπιστήμια καθαρά, που φιλοξενούν γνώση, έρευνα και πολιτισμό, με φοιτητές και καθηγητές που δουλεύουν απερίσπαστοι, αφού κανείς δεν καταστρέφει την περιουσία του πανεπιστημίου». Εκεί, κανείς, θα διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα ο περιθωριακός «έχει εγκατασταθεί στο επίκεντρο της πανεπιστημιακής ζωής».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα άσυλο «αλά Ελληνικά», καλώντας τους βουλευτές «να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Ότι η πραγματικότητα που έζησε ο φοιτητής της ιστορίας μας μπορεί να αλλάξει».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε τον στόχο της ΝΔ: Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας, να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο -για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες και κυρίως να «απελευθερωθούν δυνάμεις των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες». Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πλέον είναι καλύτερο να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, καθώς επίσης και για «αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι «ά-συλο» σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο».
Ειδική αναφορά έκανε στην οδυνηρή πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση των πανεπιστημίων. Όπως είπε, οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί, πολλά κτίρια έχουν λεηλατηθεί, στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει ενώ έξω από το Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε πως γίνεται να αναφερόμαστε στο «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο, όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι αλλά και πως νοείται, άραγε, σύγχρονο Κράτος Δικαίου, όταν η επικράτειά του περιλαμβάνει «νησίδες» ανομίας, αυταρχισμού και βίας;
Μιλώντας, όπως τόνισε τη γλώσσα της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Τουλάχιστον όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα», προσέθεσε.
Κατά τον πρωθυπουργό η διάταξη που εισηγείται σήμερα προστατεύει πολλά: Την γνώση, την έρευνα, τον πολιτισμό, αλλά και τα χρήματα των φορολογούμενων. «Η ρύθμιση, τέλος, θωρακίζει και τον πολιτικό διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί μέχρι τώρα, μερικοί περιθωριακοί αποφασίζουν «με το έτσι θέλω» να διαλύουν μία φοιτητική συνέλευση. Ή ακόμη και τις ίδιες τις φοιτητικές εκλογές. Κοντολογίς, οι πράξεις τους είναι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές!», είπε. Συμπλήρωσε, δε, ότι όταν μιλάμε για κατάργηση του «ασύλου ανομίας», μιλάμε για την απαγόρευση της παραβατικής δράσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Την ίδια ώρα, κατηγόρησε όσους θέλουν την παραμονή του ισχύοντος καθεστώς για «μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας». «Και όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα η αστυνομία θα μπαίνει, κάθε τόσο, στα πανεπιστήμια, ας αναλογιστούν ότι έχουν ήδη κάνει μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση. Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα «φρούρια» που έχουν κατακτηθεί και ανήκουν σε «κάποιους» άλλους –πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους», είπε κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.