Όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμερικανικό δίκτυο PBS και στην εκπομπή «Gzero World» με τον Ίαν Μπρέμερ, ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, παρεμβάσεις στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης καθώς και για υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών.
Υπογραμμίζοντας ότι αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι απλά το μέλλον της οικονομίας αλλά το μέλλον της δημοκρατίας στην Ελλάδα απαντά στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς συγκρίνεται η εμπειρία που είχαν οι Έλληνες με τον λαϊκισμό, δεδομένου ότι στην Ελλάδα εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι «όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, επειδή ως συνήθως δεν μπορούν να παράξουν αποτελέσματα, έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά».
«Το έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το είδαμε και στην Ελλάδα» συνεχίζει και προσθέτει ότι «αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι απλά το μέλλον της οικονομίας μας αλλά το μέλλον της δημοκρατίας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές. Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει γιατί απλούστατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές».
Στην αναφορά του δημοσιογράφου του PBS ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αντισταθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι θεσμοί ήταν όντως αρκετά ισχυροί, δέχθηκαν όμως και μεγάλη πίεση. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν κρίθηκε απαραίτητο έλαβε σημαντικές αποφάσεις, που αποτελούν ορόσημο κατά της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι μία χώρα που οι θεσμοί πρέπει να γίνουν ακόμα ισχυρότεροι.
«Προφανώς» δηλώνει «πιστεύω πάρα πολύ στη σημασία που έχουν οι θεσμοί και ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ποιότητα των θεσμών και στο επίπεδο της ευημερίας μιας χώρας και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» και καταλήγει:
«Ένας από τους λόγους που απέτυχε η προσπάθεια παρέμβασης στους θεσμούς ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ως αντιπολίτευση. Ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι, αναδείξαμε τα ζητήματα, παλέψαμε σκληρά στη Βουλή για να ενημερώσουμε τους πολίτες για όσα συνέβησαν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε η προσπάθεια (από τον ΣΥΡΙΖΑ) να παίξει αυτό το παιχνίδι».