Η ενίσχυση των νοικοκυριών στη μάχη κατά της ακρίβειας και η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Παιδεία, Δημόσιο και Δικαιοσύνη, θα είναι οι δύο πυλώνες των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα περισσότερα υπουργεία έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε μια σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Λευκωσία για την τριμερή με το Ισραήλ και την Κύπρο, θα «κλειδώσουν» και τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.
Στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο μεταρρυθμιστικό πακέτο, σημειώνοντας ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Πρόκειται για την αλλαγή του κράτους για την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει επανειλημμένα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις:
- Υγεία (αλλαγές στο ΕΚΑΒ και τα εξωτερικά ιατρεία, αναδιάρθρωση νοσοκομείων).
- Παιδεία (με «αιχμή» το πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16).
- Δημόσιο (προαναγγέλλονται μεγάλες τομές για την εξυπηρέτηση του πολίτη
- Δικαιοσύνη, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του δημοσίου, αλλά και τη δικαιοσύνη με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης)
Αυτό πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και οικονομικά μέτρα, με στόχο την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων λόγω της ακρίβειας - με βάση πάντα τα δεδομένα του προϋπολογισμού.
Όσον αφορά την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- Market pass (αναμένεται να επεκταθεί έως το τέλος του έτους).
- Επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
- Διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης (μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι μόνο στους δικαιούχους, η θα αφορά και τα ποσά που θα δοθούν).
- Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ (στις μετακινήσεις, στην εστίαση στον πολιτισμό).
- Επίδομα πυροσβεστών (αν δεν πει κάτι γι’ αυτό στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης).
Η κρίσιμη 8η Σεπτεμβρίου και τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα
Όπως είχε γράψει το Liberal από τις 18/08, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται στραμμένο στις 8 Σεπτεμβρίου, ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οπότε και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο Βελλίδειο.
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεν στο να εξαγγείλει νέα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει διασφαλιστεί προηγουμένως το περιθώριο χρηματοδότησης. Εξάλλου, θα πρέπει να η ελληνική οικονομία να παραμείνει στοχοπροσηλωμένη και στο θέμα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν τονίσει πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προς διάθεση. Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι ουσιαστικά, αυτήν τη στιγμή κινούμαστε εντός των στόχων του προγράμματος σταθερότητας.
Αυτό σημαίνει ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να παράγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από 2 δισ. ευρώ.
Περισσότερη σημασία έχει και για τον πολίτη να κυλήσουν όλα ομαλά το 2024 που θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα (αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κλπ) παρά να τεθεί σε κίνδυνο το οικοδόμημα για μια ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση.