«Η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. «Το ρίσκο Ελλάδα έχει σημαντικά μειωθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θεωρεί εφικτό στόχο την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα το 2023.
Όπως ανέφερε μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες, φέροντας ως παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο συμφώνησε η Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 40 χρόνια και τόνισε ότι η κατάσταση της Ελλάδας ως προς το χρέος είναι καλύτερη από άλλες χώρες.
«Πάρα το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη είμαστε συγκριτικά σε καλύτερη θέση από ότι άλλες χώρες του νότου, γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, γιατί φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να δανειστούμε και να ενισχύσουμε το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε και γιατί η εικόνα της χώρας και αυτό που αποκαλούμε brand Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται και στις αγορές χρήματος και στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και φυσικά έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις και στην άνεση με την οποία οι επιχειρήσεις προχωρούν και υλοποιούν επενδυτικά σχέδια» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το ρίσκο Ελλάδα έχει σημαντικά μειωθεί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέφερε πως μετά από μια δεκαετή κρίση έχουν προχωρήσει σε μετασχηματισμούς και αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα στο σημερινό περιβάλλον.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε στοχευμένη στήριξη, και το ίδιο γίνεται και τώρα.
Όπως ανέφερε ο στόχος της παρέμβασης που θα γίνει είναι να δώσει προβλεψιμότητα για το κόστος ενέργειας. «Οι στοχευμένες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες και κοινωνικά δίκαιες».
Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στη βενζίνη ανέφερε ότι δεν θα είναι οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου.
Για το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα ότι δεν είναι αμελητέα και πρόσθεσε ότι το καθαρό εισόδημα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς.
Για την ενέργεια ανέφερε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες ΑΠΕ καθώς και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μεγάλα έργα σε αυτόν τον τομέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχει πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για τη συγχώνευση επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης.
Για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και συμπλήρωσε ότι έχει χαρτογραφηθεί η πορεία προς την απανθρακοποίηση.
Σχετικά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει δοθεί ήδη σε πολλές επιχειρήσεις να ενισχύσουν τις ψηφιακές του δεξιότητες και συμπλήρωσε ότι γενικά στο θέμα των δεξιοτήτων απαιτούνται παρεμβάσεις.
Για το οικοσύστημα της καινοτομίας ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν μια άλλη αντίληψη στο ζήτημα εργασίας - ιδιοκτησίας κάτι που πρέπει να μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα.
«Οι εκλογές προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση ποιος θα ήταν ο λόγος για οποίο θα έκανε πρόωρες εκλογές.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να φροντίσουν τους εργαζόμενούς τους, να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες και να κάνουν τη διαφορά που θα αφήσει κάτι παραπάνω στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιέιται.