Θερμότερες από ποτέ χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας είναι ανοιχτή σε νέους παραγωγικούς ορίζοντες.
«Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, εμείς διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως το άνοιγμα κινεζικών τραπεζών στη χώρα μας θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας.
Σχετικά με την υπογραφή 16 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για «έναν δρόμο που ανοίγουμε και σύντομα θα γίνει λεωφόρος». Αναφερόμενος στην Cosco και την επένδυση της εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά υπογράμμισε πως «κοινός μας στόχος είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης» και σημείωσε πως στο πλαίσιο επίσκεψης που είχε με τον Κινέζο Πρόεδρο στο λιμάνι, συζήτησαν την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης.
«Άλλωστε, ήδη εξελίσσεται στον πλέον ζωτικό διαμετακομιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ενεργοποιώντας, συνεπώς, η Ελλάδα αυτή την δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται βασική «πύλη» -το σημείο εκκίνησης- του «Σινο-ευρωπαϊκού διαδρόμου». Εμπορικού και επενδυτικού. Όχι μόνο προς την Ευρώπη αλλά και από την Ευρώπη. Όπως και από και προς την Ασία συνολικά».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο θα επαναληφθεί και πως θα επισκεφθεί εκ νέου την Κίνα τον προσεχή Απρίλιο.
Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε πως «η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος».
Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές :σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό. «Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.
«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη αντοχή, δούλεψαν σκληρά απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες για να αποκαταστήσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ανάπτυξη», πρόσθεσε.
«Ως φίλος της χώρας σας, είμαι πραγματικά ευτυχής που τα διαπιστώνω όλα αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι τα έθνη που έφτιαξαν θαυμάσιους πολιτισμούς, που άντεξαν χιλιετίες, οπωσδήποτε μπορούν να οικοδομήσουν μία ευημερούσα χώρα. Και η Ελλάδα και η Κίνα βρίσκονται σε σημαντική φάση μεταρρύθμισης και ανάπτυξης», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.
LIVE | Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας Xi Jinping - Κοινές δηλώσεις. https://t.co/b6b3yHaALr
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 11, 2019
Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κερδίσουν πολλά από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορούν να εξασφαλίσουν η μια στην άλλη.
«Έχουμε ευκαιρία να μελετήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων που θα αποτυπωθούν στην υπογραφή 16 συμφωνιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η παρουσία μου στη Σαγκάη, αλλά και η δική σας στην Ελλάδα σηματοδοτούν νέα εποχή στις σχέσεις μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε την Κίνα όχι απλώς μεγάλη δύναμη, αλλά μια χώρα που κατέκτησε πρωταγωνιστικό γεωστρατηγικό και οικονομικοπολιτικό ρόλο.
«Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και 40 χρόνια μετά τη δρομολόγηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και δράσεων έχετε κάθε λόγο να είστε υπερήφανοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.
Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόποσή του στο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping.
Έχοντας ως θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Κινέζος Πρόεδρος θα επισκεφθεί αύριο το Μουσείο της Ακρόπολης.
«Σας ευχαριστώ πολύ που μας δίνεται η ευκαιρία να συμφάγουμε σε αυτό το θαυμάσιο μέρος, με αυτή την πολύ όμορφη θέα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Θα έχετε εξάλλου την ευκαιρία, αύριο, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης για να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως θα δείτε τα μισά Γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά, θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον Κινέζο Πρόεδρο.