Κυρ. Μητσοτάκης από Καναδά: Είναι ανάγκη οι δυτικές δημοκρατίες να σταθούν ενωμένες (vid)

Κυρ. Μητσοτάκης από Καναδά: Είναι ανάγκη οι δυτικές δημοκρατίες να σταθούν ενωμένες (vid)

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες να σταθούν ενωμένες, να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι καμία παραβίαση των διεθνών συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ομογενειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες, αναφέροντας εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παραπληροφόρηση η οποία προέρχεται από τα  fake news και των deep fakes.

«Ο πόλεμος κατά των fake news είναι ένας πόλεμος που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Ο πόλεμος κατά των deep fakes -που θα έχουν ρόλο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις- απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, αλλά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθιστώντας τες επίσης υπεύθυνες για την προστασία της ακεραιότητας της δημοκρατικής μας διαδικασίας», τόνισε.

Μίλησε για την επιστολική ψήφο, καλώντας τους ομογενείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ότι «όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη η νομιμοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων». « Αυτό είναι σημαντικό, διότι για όσους από εσάς έχετε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, καταφέραμε να κάνουμε κάτι το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Επίσης, μίλησε για την μεγάλη αγορά των επτά Καναδέζικων πυροσβεστικών αεροσκάφων Canadair από τον Ελλάδα, αλλά και το success story της χώρα μας στην οικονομία, καλώντας τους Καναδούς να  ενισχύσουν τους «οικονομικούς μας δεσμούς, τους εμπορικούς μας δεσμούς, τις επενδυτικές μας ροές» και να γίνουν μέρος του ελληνικού success story.

Η Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομογενειακή εκδήλωση στο Τορόντο
 
«Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σας που εμπνέουν, αλλά και για την ηγεσία σας στην ελληνοκαναδική κοινότητα. H πορεία σας είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα όσα έχετε κάνει. Βασιλική, σε ευχαριστώ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Και, Justin, είχες δίκιο, γιατί είχα την ευκαιρία να δώσω μια σύντομη συνέντευξη και σίγουρα μου φέρθηκε με την απαραίτητη πυγμή. Δεν τέθηκαν εύκολες ερωτήσεις, αλλά είχες δίκιο, Justin, όταν είπες ότι είναι πολύ περήφανη για την ελληνοκαναδική της κληρονομιά, όπως όλοι σας. Σε ευχαριστώ πολύ, λοιπόν, για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Καλέ μου φίλε, Πρωθυπουργέ του Καναδά, Justin Trudeau, έχεις δίκιο να επισημαίνεις ότι ήταν ο πατέρας σου που έφερε τελευταία φορά στον Καναδά Έλληνα Πρωθυπουργό. Απλά ήταν ο λάθος Πρωθυπουργός. Έπρεπε να είχε φέρει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και όχι τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Και πράγματι, είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να γιορτάσω την Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας εκτός Ελλάδας. Συνήθως βρίσκομαι στην Αθήνα στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Φέτος, όμως, αποφάσισα να κάνω μια εξαίρεση. Αποφάσισα να είμαι μαζί σας εδώ στον Καναδά. Και αυτή ήταν μια σωστή απόφαση.

Είναι πράγματι μία σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, αλλά είναι επίσης, πιστεύω, μια σημαντική ημέρα για όλα τα έθνη που αγωνίζονται για την ελευθερία. Αξίζει να αναλογιστούμε τι ακριβώς συνέβη πριν από 203 χρόνια, όταν το ελληνικό έθνος ξεσηκώθηκε ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να κερδίσει την ελευθερία του. Και αυτή την ελευθερία, την υπερασπίζεται για περισσότερους από δύο αιώνες. Εν μέσω των διακυμάνσεων της Ιστορίας, θριάμβων και καταστροφών, η Ελλάδα έχει προοδεύσει, έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήταν πάντα μαζί με τον Καναδά στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Και μέρος της ιστορίας μας είναι επίσης η ιστορία της μετανάστευσης. Είναι η ιστορία εκείνων των Ελλήνων σε δύσκολους καιρούς, των γονιών σας, των παππούδων σας, που αποφάσισαν να αφήσουν την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πολλοί από αυτούς αποφάσισαν να κάνουν τον Καναδά τη δεύτερη πατρίδα τους. Πιστεύω ότι επέλεξαν σοφά, διότι έχετε πράγματι προοδεύσει. Έχετε γίνει μέρος αυτού του σπουδαίου έθνους, αλλά έχετε επίσης διατηρήσει ζωντανή την ελληνική σας κληρονομιά, την τοπική σας κληρονομιά. Είναι μεγάλη χαρά να μπορείς να βλέπεις όλους τους χορευτές με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Χθες, σε αυτή την υπέροχη παρέλαση στο Μόντρεαλ, είδα μια ζωντανή ελληνική κοινότητα, ανθρώπους περήφανους για την κληρονομιά τους, αλλά και περήφανους που είναι Καναδοί, και γι’ αυτά που έχει κάνει ο Καναδάς για να ενσωματώσει όχι μόνο την ελληνική κοινότητα, αλλά όλες τις εθνικές κοινότητες σε αυτή την όμορφη χώρα. Διασφαλίζοντας παράλληλα ότι διατηρούν την εθνική τους κληρονομιά, τιμούν τις ρίζες τους και την ιστορία τους. Και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο. Αποτίω λοιπόν φόρο τιμής σε όλους εσάς που είστε παρόντες σήμερα εδώ, που κρατάτε την Ελλάδα στην καρδιά σας, αλλά τραγουδάτε και τους δύο εθνικούς ύμνους με το ίδιο σθένος και με τον ίδιο ενθουσιασμό. Η δική σας είναι πραγματικά μια σπουδαία ιστορία.

Αναλογιζόμενος την πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Ελλάδα, θα πρέπει να επισημάνω ότι περάσαμε επίσης μια πολύ δύσκολη περίοδο κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν ουσιαστικά η χώρα χρεοκόπησε. Χρειάστηκε να περάσει από πολλαπλά προγράμματα διάσωσης. Θεωρήθηκε από πολλούς και για αρκετά χρόνια το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης.

Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, το 2019, είχαμε ένα απολύτως σαφές σχέδιο για να επαναφέρουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τους φόρους, να καταστήσουμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική προς τους επενδυτές. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε σε αυτή την αποστολή μας.

Αυτό, όμως, που είναι ίσως το πιο σημαντικό για εμένα, και αυτό σημαίνει περισσότερα από όλες τις στατιστικές και όλα τα στοιχεία του ΑΕΠ και τα ποσοστά της ανεργίας, είναι αυτό που μου λένε οι άνθρωποι στο εξωτερικό: “Σας ευχαριστώ που μας κάνατε και πάλι υπερήφανους για την πατρίδα μας”. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα και την ομάδα μου.

Σήμερα στο Τορόντο, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με κορυφαία στελέχη της καναδικής επιχειρηματικής κοινότητας. Πολλές καναδικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού και αποτέλεσμα του ότι εγώ και η ομάδα μου θα μιλήσουμε περισσότερο για την οικονομική επιτυχία της Ελλάδας, είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω, αγαπητέ Justin, τους οικονομικούς μας δεσμούς, τους εμπορικούς μας δεσμούς, τις επενδυτικές μας ροές, καθώς και να πείσουμε περισσότερες καναδικές εταιρείες να γίνουν μέρος του ελληνικού success story.

Επίσης, γιατί να μην πείσουμε και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στον Καναδά; Ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί από εσάς ότι υπάρχει μια ελληνική εταιρεία που ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή να αναπτύξει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον Καναδά, με κόστος ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Οι ελληνικές εταιρίες θα γίνουν πιο εξωστρεφείς, επενδύοντας περισσότερο στο εξωτερικό και ενισχύοντας περαιτέρω αυτή την καταπληκτική συνεργασία.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά πράγματα που μας ενώνουν. Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής είναι ένα από αυτά. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι και οι δύο χώρες μας βίωσαν καταστροφικές πυρκαγιές πέρσι. Συμφωνούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο, όχι μόνο στην προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων μακροπρόθεσμα, αλλά και σε μέτρα προσαρμογής βραχυπρόθεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να εμπιστευτούμε και πάλι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair. Θα προμηθευτούμε επτά από αυτά. Θα κατασκευαστούν από τη De Havilland εδώ στον Καναδά. Μία πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτή είναι μόνο η πρώτη παραγγελία από τα 24 συνολικά αεροσκάφη τα οποία θα αγοραστούν από έξι ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή “δεξαμενή” αεροσκαφών που θα μπορούμε να μοιραζόμαστε κατά τη διάρκεια των δύσκολων θερινών περιόδων που βιώνει η Ευρώπη.

Βέβαια, όμως, με τον Καναδά συνεργαζόμαστε και σε άλλα θέματα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως είπε ο Justin, με σημαντικές προκλήσεις. Για εμάς στην Ευρώπη είναι τόσο οδυνηρό να συνειδητοποιούμε ότι ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ήπειρο. Εσείς είστε πιο μακριά, προστατεύεστε από τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά αυτό που συνέβη στην Ευρώπη ήταν αδιανόητο πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν επιθετικό πόλεμο. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες να σταθούν ενωμένες, να υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι καμία παραβίαση των διεθνών συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Αυτός είναι ο λόγος που βρέθηκα στην Ουκρανία, που ο Justin βρέθηκε στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού στον αγώνα τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αγωνιζόμαστε για το μέλλον τους.

Και βέβαια, η άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς θα κάνουμε τις δημοκρατίες μας πιο ισχυρές. Γνωρίζουμε κάτι για τη δημοκρατία, επειδή ήταν οι αρχαίοι Αθηναίοι που επινόησαν αυτή την τόσο μοναδική ιδέα, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια: ότι στο τέλος της ημέρας, κανένας βασιλιάς, κανένας αυτοκράτορας, κανένας φαραώ δεν κυβερνά τους ανθρώπους, αλλά είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που αποφασίζουν να κυβερνήσουν τους εαυτούς τους και να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους.

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις αυτές τις μέρες. Αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της παραπληροφόρησης. Ο πόλεμος κατά των fake news είναι ένας πόλεμος που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Ο πόλεμος κατά των deep fakes -που θα έχουν ρόλο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις- απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, αλλά και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθιστώντας τες επίσης υπεύθυνες για την προστασία της ακεραιότητας της δημοκρατικής μας διαδικασίας.

Βέβαια, στο τέλος της ημέρας, η δημοκρατία -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτή την παρατήρηση- αφορά τη συμμετοχή. Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στη δημοκρατική διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη η νομιμοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτό είναι σημαντικό, διότι για όσους από εσάς έχετε δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, καταφέραμε να κάνουμε κάτι το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Για πολλές δεκαετίες, θυμάμαι -σπούδασα στις Ηνωμένες Πολιτείες για επτά χρόνια, ήμουν πολύ κοντά στην αμερικανική διασπορά- ότι υπήρχε πάντα ένα αίτημα: “γιατί πρέπει να επιστρέφουμε στην Ελλάδα για να μπορούμε να ψηφίσουμε;”. Αυτό, λοιπόν, έχει αλλάξει. Μπορείτε να ψηφίσετε στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές με επιστολική ψήφο. Και αν σας ενδιαφέρει, παρακαλούμε εγγραφείτε για να συμμετάσχετε σε αυτές τις εκλογές.

Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε αυτό το εγχείρημα να πετύχει, και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διασπορά και να ενισχύουμε τους δεσμούς μεταξύ της πατρίδας και εκείνων από εσάς που καταβάλλετε μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας εκπαιδεύονται, ότι τα παιδιά σας μιλούν τη γλώσσα. Σέβομαι απόλυτα αυτό που κάνουν οι τοπικές κοινότητες, τόσο στο Μόντρεαλ όσο και στο Τορόντο. Πραγματικά έχουμε εξαιρετικά καλά οργανωμένα σχολεία. Τώρα, έχουμε επίσης περισσότερα τεχνολογικά εργαλεία στη διάθεσή μας. Υπάρχει ένα σπουδαίο εργαλείο που ονομάζεται “Στα Ελληνικά”, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά ή ενήλικες να μάθουν ελληνικά εξ αποστάσεως μέσω μιας πολύ εξελιγμένης διαδραστικής εφαρμογής στον υπολογιστή. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Έχουμε για πρώτη φορά μία εθνική στρατηγική για τη διασπορά μας. Η διασπορά μας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα σχόλιο. Το σκέφτηκα αυτό σε μία συζήτηση που είχα νωρίτερα. Ο κ. Nanos, ο οποίος μου πήρε συνέντευξη, μου έκανε μία ερώτηση: “ποια θα θέλατε να είναι η κληρονομιά σας όταν αποσυρθείτε;”. Μπορώ να σας πω ότι, ως εν ενεργεία πολιτικοί, πολύ σπάνια το σκεφτόμαστε αυτό. Μας απασχολούν κυρίως τα καθημερινά ζητήματα. Αλλά σκέφτηκα ότι ίσως η καλύτερη κληρονομιά θα ήταν να έχουμε μία χώρα όπου οι νέοι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται ποτέ, μα ποτέ, να την εγκαταλείψουν από ανάγκη. Και θα φεύγουν από τη χώρα μόνο από επιλογή. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματίζομαι και αυτή είναι η Ελλάδα για την οποία εργαζόμαστε όλοι.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

Χρόνια πολλά, ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Καναδάς».