Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, στη «μίνι» προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της κρίσης θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες, καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κρίση.
«Καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της σχεδόν έναν αιώνα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση έκανε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή. Προστάτεψε την υγεία, τη ζωή των πολιτών υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών».
Επανερχόμενος στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την προστασία της υγείας των πολιτών».
Μάλιστα, μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, όπως είπε, «οι δυσκολίες που μας περιμένουν μπορεί να είναι εξωγενείς αλλά μας αφορούν όλους» και εξήγησε ότι θα πρέπει να τις μοιραστούμε. Άλλωστε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015. Χαρακτήρισε, δε, τις επιτάξεις ΜΕΘ ως λαϊκισμό για να κερδίσουν κάποιοι τις εντυπώσεις.
«Είχαμε πει πρώτοι ότι αν χρειαστούμε τον ιδιωτικό τομέα έχουμε όλα τα εργαλεία για να τον επιστρατεύσουμε άμεσα. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε γιατί δεν πλησιάσαμε στις μέγιστες δυνατότητες του συστήματος. Εάν τις είχαμε επιστρατεύσει θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις».
Σχετικά με το περίφημο μαξιλάρι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του ή κοινή γνώμη». Στην πράξη, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «η προηγούμενη κυβέρνηση βάφτισε το δημόσιο ταμείο ως μαξιλάρι, μαζί με τα 15 δισ. ευρώ τα οποία παραμένουν ως ενέχυρο μιας αξιοπιστίας που η χώρα κάποτε δεν διέθετε». «Όσοι μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα, μας ζητούν στην ουσία να ακουμπήσουν και αυτό το απόθεμα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πλέον η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα είναι και το διαβατήριο για την ανάταξη.
«Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πήρε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ περίπου το 10% του ΑΕΠ, ποσό που με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα φτάσει τα 24 δισ.. «Ήμασταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε τις απολύσεις. Και επιλέξαμε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή της που ανακουφίζει τους πιο αδύνατους», σημείωσε με νόημα, παρουσιάζοντας τον πλήρη κατάλογο των μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ευτυχώς λίγοι θεωρούν αυτή την επιτυχία μόνο επιτυχία της κυβέρνησης και βρίσκουν ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Αυτό δείχνει μικρότητα».
Παρατείνονται προστασία πρώτης κατοικίας και επιδόματα
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για την επόμενη μέρα, κυρίως σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί για τρεις μήνες (δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου) το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 5 το απόγευμα αλλά ο πρωθυπουργός έδωσε μια πρώτη γεύση, λέγοντας ότι «αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει το 2021 σε έναν μηχανισμό που προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στόχος να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων».
Παράλληλα, για όλη τη διάρκεια της πανδημίας το κράτος θα συνεχίσει να δίνει τα 800 ευρώ (επίδομα ειδικού σκοπού) ενώ παρατείνονται τα επιδόματα προς τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι, μάλιστα, επιστρέφοντας στην εργασία τους δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται λόγω περιορισμένου ωραρίου θα στηριχθούν από την πολιτεία. «Θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακα ενίσχυσης και των εργαζόμενων», εξήγησε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι αυτό θα γίνει μέσω σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Επίσης, παρατείνονται όλα τα εργαλεία στήριξης εργαζομένων/επιχειρήσεων θα διατηρηθούν ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί μια νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που πλήττονται. Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση ενός σχεδίου - εξπρές για τον τουρισμό, που δέχεται πλήγμα.