Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Όσο και αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει άλλη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που να είναι τόσο λίγο προσανατολισμένη στην κριτική στην "πιο ανίκανη, επικίνδυνη και ιδεοληπτική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης". Δεν θα βρει σε αυτήν ούτε καν ονομαστικές αναφορές στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε το βήμα του 10ου Συνεδρίου της ΝΔ όχι για να επιχειρηματολογήσει, για άλλη μια φορά, ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας για τους λόγους που διακηρύττει εδώ και καιρό ότι πρέπει να σταματήσει το ταχύτερο με εκλογές "η καταστροφική πορεία της χώρας", αλλά για να προσπαθήσει να επικοινωνήσει την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι υπάρχει εκ μέρους του κόμματός του σχέδιο αναστροφής αυτής της πορείας. Κοστολογημένο και ρεαλιστικό.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη χθες δεν ήταν πρωτίστως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που στη ΝΔ θεωρούν ούτως ή άλλως ότι φθείρεται ταχύτατα, αλλά η απογοήτευση, το "αίσθημα εθνικής αποτυχίας" και " η ασφυκτική μοιρολατρία" που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, πνίγοντας "κάθε δημιουργική διάθεση" στην κοινωνία. Συνεργάτες του κάνουν λόγο για μία "αξιακή ομιλία" που αυτό ακριβώς το μήνυμα ήθελε να στείλει κατά προτεραιότητα. Της ύπαρξης αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης: "Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ακόμη και τώρα εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη νέα μεταπολίτευση. Ακόμη και τώρα εμείς μπορούμε να την απαλλάξουμε από τη θηλιά της επιτήρησης των δανειστών μας τα επόμενα χρόνια", είπε χαρακτηριστικά.
Αναγνώρισε πάντως την δυσπιστία που εξακολουθεί να υφίσταται απέναντι στο κόμμα του, ειδικά από τους νέους και παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να τους πείσει από τη μια μέρα στην άλλη. Τους κάλεσε όμως "να δουν τις αλλαγές που ξεκινάμε, να ακούσουν το σχέδιό μας για να πάρει ξανά μπροστά η χώρα" και "θα εκπλαγούν ευχάριστα", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε δε συνολικά από την κοινωνία να εμπιστευθεί τo κόμμα του στη βάση μίας "συμφωνίας αλήθειας". Συμφωνίας που θα στηρίζεται αφενός στην παροχή εμπιστοσύνης των πολιτών στη ΝΔ να χαράξει πορεία εξόδου από την κρίση και αφετέρου στην αλήθεια που εκείνη, από την δική της πλευρά, θα λέει στους πολίτες σε κάθε σημείο αυτής της πορείας". "Όποια και αν είναι αυτή", όπως είπε. " Η αλήθεια της ευθύνης και η ευθύνη της αλήθειας"
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την κοινωνία να εμπιστευτεί τη ΝΔ όχι μόνο γιατί, όπως είπε, διαθέτει συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο, προσανατολισμένο σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν και την όποια συμφωνία με τους δανειστές . Αλλά και γιατί αλλάζει πλέον και η ίδια και απαλλάσσεται από παθογένειες που την καθιστούσαν μη ελκυστική σε παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. "Όχι φέουδα και μηχανισμοί. Δεν θα είμαι Πρόεδρος της κλίκας, της καμαρίλας και του παρασκηνίου", διαβεβαίωσε. "Θα είμαι δημοκρατικός Πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοιχτού ευρωπαϊκού κόμματος"
Όλα αυτά βέβαια συνιστούν δεσμεύσεις που θα κριθούν σε βάθος χρόνου. Αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάσει πλέον ξεκάθαρα το αφήγημα που ζητά από την κοινωνία να περιβάλει με την εμπιστοσύνη της. Μία "ΝΔ από την αρχή", σύγχρονη, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, που διαθέτει συγκεκριμένη, αξιόπιστη και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, που θέλει και μπορεί να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στη χώρα και να την οδηγήσει στη νέα μεταπολίτευση. Και στην " Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης", όπως τόνισε, που δεν είναι άλλη από την "Ελλάδα του 2021", έτους συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας.
Για όσους θυμούνται είναι το χρονικό ορόσημο που έθετε και ο Αντώνης Σαμαράς για να ξαναβρεθεί η χώρα εάν συνεχιζόταν απρόσκοπτα η πορεία της, πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Το επαναφέρει η νέα ηγεσία διαβεβαιώνοντας ότι διδάσκεται και από τα λάθη της παράταξης και δηλώνοντας πεπεισμένη ότι "εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε". Και μάλιστα, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, "με το δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά αξιοποιώντας πρωτίστως δικές μας ιδέες και προτάσεις".