Του Γαβριήλ Σερέτη
Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικού, και κυρίως αυτές της ψηφιακής επανάστασης εστίασε στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει το σχέδιο που απαιτείται, αλλά, ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται και η κατάλληλη αντιπολίτευση, ώστε να ξεκολλήσουμε από το χθες.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση αν προηγουμένως δεν έχει λύσει τις εκκρεμότητές του με το παρελθόν. Και, για να σχεδιάσει το μέλλον, πρέπει να μάθει να το κοιτά κατάματα. Να ξέρεις να σχεδιάζεις και γιατί όχι, να εκμεταλλεύεσαι το μέλλον.
Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε το παράδειγμα της Εσθονίας, η οποία, μέσα σε είκοσι χρόνια έστησε ένα ψηφιακό κράτος υπόδειγμα για τον πλανήτη, ακόμα και για τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ, που πήρε έρημες εκτάσεις και τις κατέστησε καλλιεργήσιμες. Την Κύπρο, που μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό κέντρο.
Πρέπει κι εμείς να βάλουμε τον εαυτό μας σε αυτόν τον νέο παγκόσμιο χάρτη. Αλλά, για να συμβεί αυτό, πρέπει η χώρα να σταματήσει να έχει διαχωριστικές γραμμές του 1980, οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι να μην θέλουν το άρθρο 16, σημείωσε με νόημα ο Υπουργός. Κι έφερε ως παράδειγμα το 1910 και το 1974 οπότε μέσα σε λίγα χρόνια, εφαρμόστηκαν αλλαγές που χρόνιζαν. Επιβεβαιώνοντας το ρητό που λέει πως υπάρχουν δεκαετίες που μπορεί να μην συμβαίνει τίποτα και μέσα σε μερικές εβδομάδες, συμβαίνουν δεκαετίες. Είναι οι στιγμές εκείνες όπου αυτό που μέχρι τότε έμοιαζε ανέφικτο, καθίσταται αναπόφευκτο.
Η ανάγκη να αλλάξουμε δεν αφορά μόνο τη χώρα, αφορά κι εμάς τους ίδιους. Και στο χέρι μας είναι να καταλάβουμε πως το ορόσημο του 2019 είναι η δικιά μας στιγμή. Είναι η στιγμή να ξαναχτίσουμε τη χώρα, να ξαναφτιάξουμε το κράτος, να αλλάξουμε όχι απλώς υπόδειγμα, αλλά αιώνα.
Φωτογραφία αρχείου