Του Απόστολου Χονδρόπουλου
"Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού. Κανένα θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Δευτέρας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Σκάι.
"Οι μισθοί μας είναι ήδη χαμηλοί και η χώρα δεν θα αποκτήσει πλεονέκτημα κόβοντας και άλλο τους μισθούς", σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος "δεν βάζει καν στο τραπέζι θέμα 13ου και 14ου μισθού".
Όπως τόνισε, η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει με το μισθολογικό κόστος, αλλά με άλλους παράγοντες, όπως το κόστος της γραφειοκρατίας και της ρυθμιστικής συμμόρφωσης, το ενεργειακό κόστος κλπ. Σημείωσε πάντως ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το ετήσιο εισόδημα και όχι ο τρόπος που κατανέμεται, ενώ τάχθηκε με κατηγορηματικότητα υπέρ της αλλαγής και εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού νόμου.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να δώσουμε σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις μέσα από ένα στοχευμένο πλέγμα φοροαπαλλαγών με στόχο 100 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις ως το 2020, δηλώνοντας βέβαιος ότι μία ιδεοληπτική κυβέρνηση είναι αδύνατον να τις προσελκύσει, ενώ ο ίδιος γνωρίζει πως θα επιτύχει αυτό το στόχο.
Κατάσταση στασιμοχρεωκοπίας
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη "διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σταθερά σε κατάσταση στασιμοχρεωκοπίας", ενώ προέβλεψε ότι "από τον Σεπτέμβριο και μετά όλα αυτά θα είναι εμφανή και η κυβέρνηση θα βρεθεί προ τραγικού αδιεξόδου. "Από Σεπτέμβριο που θα γίνει ταμείο, θα φανεί ότι τα μέτρα δεν βγαίνουν και θα ενεργοποιηθεί και ο "κόφτης", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων και "στον τομέα των εσόδων".
Χαρακτήρισε λάθος τον κόφτη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την ανησυχία ότι έτσι όπως είναι θεσμοθετημένος προφανώς και μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω μείωση συντάξεων.
"Θα έχουμε ένα διαφορετικό τοπίο από Σεπτέμβριο, η κοινωνική δυσφορία θα ενταθεί", πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο της ίδιας της ΝΔ σημείωσε ότι προτεραιότητα έχουν οι μεταρρυθμίσεις για να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και μετά να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων στο 2% και μετά να δούμε τι μείωση του χρέους χρειάζεται.
Σε ερώτηση αν ήταν λάθος η πρόσφατη αποχώρηση της ΝΔ από την Βουλή, εμφανίστηκε με αυτοκριτική διάθεση, αφού αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόφαση αυτή, τόνισε: "Ακούω αυτή την κριτική αλλά δεν θα ήθελα μία επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος".
Επέμεινε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι πρωτοφανές, παράλογο, αντισυνταγματικό και αντιτίθεται και στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως είναι και εσωστρεφές. "Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα έρθει στην πολιτική εάν γνωρίζει ότι υπάρχουν τέτοια ασυμβίβαστα;" διερωτήθηκε, ενώ τόνισε πως "ήταν πιο έντιμη η δική μας στάση από των υπόλοιπων κομμάτων που, αφού άσκησαν κριτική, την υπερψήφισαν".
Ερωτηθείς για τη συγκέντρωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία πολιτών και αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως "δεν έχει στήριξη της ΝΔ με την έννοια ότι κρύβεται πίσω από αυτή τη συγκέντρωση", υπογράμμισε ωστόσο, ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας είναι κατοχυρωμένο, επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως "δεν θα απαγορεύσω σε κανέναν να πάει, αλλά η συγκέντρωση δεν θα χρωματιστεί από την επίσημη παρουσία της ΝΔ".
Πρώτος στόχος η μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων
Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος της ΝΔ και διευκρίνισε ότι πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. "Αν συμφωνούμε ότι πρώτος στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, τότε η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο πρώτος πολιτικός στόχος της επόμενης κυβέρνησης, σημείωσε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι "δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ" και ο ίδιος δεν θα υποσχεθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι "μπορεί σταδιακά να μειωθεί", υπενθυμίζοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προαναγγείλει μείωση.
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, απέδωσε σε κομματικούς τακτικισμούς την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ανοίξει αυτή τη συζήτηση. "Ανοίγει επειδή κάποιοι βλέπουν ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές με μεγάλη διαφορά. Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το 1988-89. Η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά και να ξεκινήσουμε από την αναθεώρηση του Συντάγματος", τόνισε, ενώ τάχθηκε κατά της απλής αναλογικής, λέγοντας πως η άποψη της ΝΔ είναι ότι κόμματα που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό πρέπει να μπορούν να κυβερνούν αυτοδύναμα
Αρνητικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ και απέναντι στην πρόταση για απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό. Δήλωσε βέβαιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράξει μεταρρυθμιστικό έργο ακόμη και αν εισέλθουν πρόσωπα με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, αφού ο κ. Τσίπρας "θα παραμένει πάντοτε δέσμιος των "53" και των αριστερών συνιστωσών που συγκροτούν τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ".
Ερωτηθείς τέλος για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε ότι "είναι τέως πρωθυπουργός και έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του". "Εγώ δεν βάζω φίμωτρο σε κανέναν", τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι και ο ίδιος έχει τονίσει πως η ΝΔ πρέπει να εκφράσει τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου και ότι η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν μπαίνει σε ονόματα και ξεκαθάρισε πως "δεν μας αφορούν και δεν συζητάμε μεταγραφές βουλευτών από άλλα κόμματα".
Όχι απολύσεις στο δημόσιο
Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα τάχθηκε κατά των απολύσεων και επέμεινε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αξιολόγησης λέγοντας πως ο ίδιος είχε έτοιμο νομοσχέδιο, εμπεριστατωμένο, με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές για το πως πρέπει να γίνεται η αξιολόγηση του προσωπικού, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.
Διευκρίνισε πάντως ότι μπορούν να κλείσουν Οργανισμοί και το προσωπικό να μετακινείται και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλες δομές όπου υπάρχουν ανάγκες. "Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος αλλά η πλήρως ανορθολογική κατανομή προσωπικού, που σε άλλους τομείς πλεονάζει και σε άλλους υπάρχουν ελλείψεις", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Πιστεύω σε ισχυρό, αλλά όχι σπάταλο κράτος", πρόσθεσε, ενώ ξεκαθάρισε πως "δεν θα υποχωρήσω και δεν θα ανεχθώ φωνές λαϊκισμού και δεν θα επιτρέψω να δημιουργείται εντύπωση πως η ΝΔ προτείνει εύκολες λύσεις".
Αναφερόμενος, τέλος, στα χαρακτηριστικά που θα έχει μία κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε ότι θα επιχειρήσει "να συγκροτήσει κυβέρνηση των καλύτερων". "Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά", υπογράμμισε και διαβεβαίωσε πως η ΝΔ δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να γίνει ταξικό κόμμα, αλλά απέναντι στον "ταξικό διχασμό" του κ. Τσίπρα αντιπαραθέτει την ανάγκη για ενότητα και τον στόχο της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.