Λ. Μενδώνη για αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης: Θα πάρουμε θέση όταν έχουμε όλα τα δεδομένα

Λ. Μενδώνη για αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης: Θα πάρουμε θέση όταν έχουμε όλα τα δεδομένα

«Αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, και προφανώς αυτό εννοούσε και ο Πρωθυπουργός, είναι ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να αποκτήσει Μετρό και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το «γεφύρι της Άρτας»», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM. Επίσης τόνισε ότι «την περίοδο 2013-2014 το υπουργείο Πολιτισμού είχε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαχείριση των ευρημάτων στον σταθμό «Βενιζέλου». Αποφάσεις οι οποίες, ειδικά η μια, η κρίσιμη απόφαση, εκρίθη απολύτως σύννομη από το ΣτΕ το 2016, από εκεί και πέρα με την αλλαγή της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διαχειριστεί με έναν διαφορετικό τρόπο τις αρχαιότητες, χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπως συνήθως γίνεται, έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή».

«Σήμερα», συνέχισε η κ. Μενδώνη, «επισήμως φάκελος από την Αττικό Μετρό, με τα πλήρη δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία του έργου, δεν έχει έρθει στο υπουργείο Πολιτισμού. Γι'' αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ακόμη σε θέση να αξιολογήσει τα δεδομένα σήμερα. Θα πάρουμε σαφή θέση τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Θα εκτιμηθούν τα πάντα. Ούτως ή άλλως, υπάρχει πλέον και νομολογία σε σχέση με τις αρχαιότητες, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ευρήματα, αυτά αξιολογούνται. Προφανώς το υπουργείο Πολιτισμού θα εφαρμόσει απολύτως τις διατάξεις του νόμου 3028 του 2002, δηλαδή του λεγόμενου 'Αρχαιολογικού Νόμου'', όμως νομολογιακά οφείλει να συναξιολογήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους», συμπλήρωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο Αρχαιολογικός Νόμος είναι από τους πλέον στιβαρούς νόμους» και ότι δεν τίθεται «θέμα αγκύλωσης του νόμου», αλλά «αυτό το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και το λέω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ότι δεν νοείται εργαλειοποίηση των αρχαιοτήτων. Δεν νοείται εργαλειοποίηση κατά βούληση και κατά περίπτωση από διάφορες ομάδες των ευρημάτων σε ανασκαφές!», πρόσθεσε.

Όσο για το θέμα της Αμφίπολης, η κ. Μενδώνη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αξιοποιήσει απολύτως τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία έχει ενταχθεί η προστασία, η ανάδειξη και η συντήρηση του συγκεκριμένου μνημείου, στον τύμβο Καστά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια δηλαδή. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σήμερα, είναι για να μη χαθούν οι πόροι και οι δυνατότητες, να τηρήσουμε απολύτως τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν καθυστερήσει».

Και η υπ. Πολιτισμού κατέληξε: «Είναι μια προτεραιότητα η Αμφίπολη ως αρχαιολογικός χώρος, ως μείζων αρχαιολογικός χώρος της Μακεδονίας, μαζί με άλλους εξίσου σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους -για παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων- να αποτελέσουν προορισμούς και να συνθέσουν πολιτιστική διαδρομή στη Μακεδονία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ