Λεονταρισμοί για την αξιολόγηση, σιγή για το Αιγαίο…

Λεονταρισμοί για την αξιολόγηση, σιγή για το Αιγαίο…

Του Γιάννη Σιδέρη

Ακριτομυθίες από το περιβάλλον του μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενδείξεις πως η αξιολόγηση θα επιτευχθεί εν ευθέτω χρόνω. Τα ευνοϊκά αυτά σήματα εξ εσπερίας θέλησε προφανώς να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός, εντάσσοντάς τα στην επικοινωνιακή του ατζέντα, ώστε να προβάλλει για μια ακόμη φορά την εικόνα του σθεναρώς αντιστεκόμενου.

Εξ ου και η διαβεβαίωση στην  συνέντευξή του στην Αυγή, ότι  «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις του τρίπτυχου, αξιολόγηση, χρέος, προσφυγικό - και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα με την κοινωνία όρθια»! Εξ ου επίσης και ο… αυστηρός τόνος με τον οποίο κάλεσε τους θεσμούς «να πάψουν να κωλυσιεργούν... διαφωνώντας μεταξύ τους».

Τα προβλήματα ωστόσο γιγαντώθηκαν τόσο που υπερκερνούν τις όποιες αξιολογήσεις για το ασφαλιστικό της χώρας ή το χρέος. Την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνθέτουν το προσφυγικό, η εκρηκτική κατάσταση στην αιμάσσουσα Μέση Ανατολή, οι ιστορικές αναδιατάξεις που κυοφορούνται σε συνοριακές γραμμές, ενώπιον των οποίων η ελληνική αξιολόγηση μοιάζει για τους ευρωπαίους ως ενοχλητική παρωνυχίδα.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, (την οποία έμαθε εκ των υστέρων και αποδέχτηκε εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση), έχει ακτίνα ευρύτερη της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών. Η παρουσία του δημιουργεί δυναμική παρεμβατικής διευθέτησης σε ένα χώρο με αύξουσα ρευστότητα και με την γείτονα Τουρκία σε διττή αύξουσα επιθετικότητα, τόσο  προς Δυσμάς όσο και προς Ανατολάς. Η παρουσία του άπτεται ενδεχόμενων μελλοντικών διευθετήσεων στη φλεγόμενη περιοχή εκείθεν του Αιγαίου, με εστίαση στα συροτουρκικά σύνορα, την στιγμή που η Τουρκία γίνεται επικίνδυνη στο Αιγαίο, επειδή όπως δείχνει, επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να αποφύγει την κυοφορούμενη δημιουργία του κουρδικού «Καντονίου».

Η Ελλάδα παρουσιάζεται αμήχανη ως προς την τουρκική συμπεριφορά - ίσως δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος, και σιγεί. Όμως ουδείς  πρωθυπουργός θα μείνει αρνητικά στην ιστορία γιατί ανέβασε… το ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Στην ιστορία μένεις  για τα εθνικά θέματα, και την τροπή που θα πάρουν. Σε αυτά πρέπει να εγκύψει ο πρωθυπουργός και να πιέσει να διασφαλισθεί με κάθε τρόπο η ειρήνη στο Αιγαίο, διά της αναχαίτισης  της τουρκικής επιθετικότητας! Οι ημέρες είναι κατάλληλες γι' αυτό, μια και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής και θα έχει την ευκαιρία πλείστων συναντήσεων.

Σύνοδος Κορυφής   

Στο Μαξίμου… κόσμος πάει κι έρχεται. Χθες βρέθηκε ο ολλανδός ΥΠΕΞ  Μπερτ Κέντερς, ο οποίος τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, με αφορμή τις προσφυγικές ροές. Τάχθηκε όμως και υπέρ του αποτελεσματικού ελέγχου της διακίνησης - όπερ για την Ελλάδα δεν έχει και τεράστια διαφορά. Και με αυτή την διάσταση, πάλι οι οικονομικοί μετανάστες θα αποκλειστούν στη χώρα μας.      

Την Τρίτη καταφτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου ήδη έχει προγραμματιστεί κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει και ο Κ. Μητσοτάκης).

Καυτό θα είναι το επόμενο διήμερο της συνόδου Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή, όπου μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί κατ' ιδίαν και με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους θα  ζητήσει να υπάρξει ευρωπαϊκή συνεργασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας, η οποία έχει γίνει κατανοητό ότι αφορά πλέον όλη την Ευρώπη και όχι μόνο το ευάλωτο στις προσφυγικές ροές, ΝΑ σκέλος της.  Θα τονίσει την ανάγκη μιας κοινής απάντησης στην προσφυγική κρίση και φυσικά θα εστιάσει στην ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την  κρίση -  εν προκειμένω ο πόλεμος στην Συρία. Αν συμβεί αυτό, όπως είπε και στον κ. Κέντερς, θα έχει ως αυτονόητο αποτέλεσμα να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.  

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι λογικές μεν, ισχνές και ξεπερασμένες από την πραγματικότητα, δε. Η επίκληση της κοινής λογικής δεν αρκεί όταν στο τραπέζι κάθονται μεγάλοι παίκτες με μεγάλα συμφέροντα. Εάν δεν έχεις σχέδιο να προτείνεις σε αγνοούν οι καταστάσεις!

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχτούν τις ελληνικές θέσεις στο ασφαλιστικό. Η συγκυρία τον ευνοεί όχι μόνο λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που προαναφέραμε, αλλά και επειδή η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν δημιουργήσει μια άλλη εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάπως θετικότερη εκείνης του Ιουλίου.

Όπως μας είπε αξιωματούχος των Βρυξελλών τα δεδομένα είναι υπέρ της κυβέρνησης. Στην κόντρα του Ιουλίου είχε δίπλα του τον Γιάνη, ο ίδιος διακατείχετο από τις δικές του ιδεοληψίες, ενώ ήταν θύμα της απειρίας του και δέσμιος του μισού κόμματός του. Τώρα είναι απελευθερωμένος από αυτά ενώ και η γενική εικόνα είναι διαφορετική. Η Ευρώπη ανησυχεί, θέλει να τελειώνει το ταχύτερο με την ενοχλητική περίπτωση της Ελλάδας, και δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να της βάλει το μαχαίρι στο λαιμό.     

Οψόμεθα…