Τις τελευταίες 10 ημέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 την ημέρα, είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για τις φωτιές των τελευταίων ημερών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι πληρώνουμε βαρύτατο τίμημα, καθώς κάηκαν πάνω από 400.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα, όταν κατά μέσο όρο καίγονται 500.000 στρέμματα ετησίως.
Ο Υπουργός είπε ότι είχαμε καύσωνα πρωτοφανούς διάρκειας και κάναμε το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. «Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο ίδιος ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες».
Επισήμανε ότι παρόλο που επενδύθηκαν πολλά κονδύλια σε μέτρα πρόληψης και έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό πτητικών μέσων και ενώ είχαν υπάρξει αντιπυρικά σχέδια, ο βαθμός δυσκολίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Πρόσθεσε δε, ως ενδεικτικό της έντασης των πυρκαγιών ότι σε μέτωπο η φωτιά πέρασε αντιπυρική ζώνη πλάτους διακοσίων μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι με θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, καθώς και το γεγονός ότι το 2021 σημειώθηκαν μόνο δυο ημέρες καύσωνα εν αντιθέσει με τη φετινή χρονιά για να συμπληρώσει ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.
Ω προς τα αίτια των πυρκαγιών σημείωσε ότι πολλές από τις πυρκαγιές προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, καθώς οφείλονται σε εμπρησμούς, εγκληματική αμέλεια ή πρόθεση.
«Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά», τόνισε.
Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες, είπε και υπογράμμισε ότι παραμένει προτεραιότητα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης και έπονται όλα τα υπόλοιπα.
Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.
Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, κατέληξε ο υπουργός.
Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, αναφέρθηκε στις φοβερές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου επί πέντε μέρες έπνεαν άνεμοι άνω των 150 χλμ, πράγμα που όπως είπε δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Κλιματολογίας.
Η κλιματική κρίση ήρθε. Το 2023 θα πρέπει να το θυμόμαστε, όπως θυμόμαστε το ’21, το ’19 και το 2012», είπε, ενώ μιλώντας για την αλλαγή που έχει σημειωθεί το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια ο διακεκριμένος επιστήμονας τόνισε ότι ο χάρτης επικινδυνότητας με βαθμό 5, πλέον είναι πιο συχνός από ότι ήταν παλιά.
«Πάντοτε είχαμε καύσωνες οι οποίοι ήταν μικρότερης διάρκειας. Ο καύσωνας του 1987 στην Ελλάδα είχε προκαλέσει 3.000 θύματα» λέγοντας ότι κάθε χρόνο οι μέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πιο πολλές ημέρες. Και όπως πρόσθεσε, βαθμιαία εμφανίζονται πλέον πιο συχνά καύσωνες που ευνοούν την εμφάνιση δασικών πυρκαγιών.
Μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τους παρατεταμένους καύσωνες, τις μεγαπυρκαγιές και τους πυροστρόβιλους, σχολίασε ότι «η κλιματική κρίση δημιουργεί μια πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές φτάνουν πια σε 1 χλμ. υψόμετρο, όπως σημειώθηκε στην Πελοπόννησο το 2007». Γι αυτό και όπως είπε, «η κλιματική κρίση μας οδηγεί σε εξ ανάγκης αναθεώρηση όλων των στρατηγικών».
Ο ίδιος κάλεσε τους επιστήμονες και την κοινή γνώμη να είναι σε εγρήγορση εξηγώντας ότι η κλιματική αποσταθεροποίηση δεν οφείλεται στο Ελ Νίνιο. Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στην υπερθέρμανση στα νερά της Αμερικής και της Μεσογείου, που μοιάζει απίστευτη. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι «οι αλλαγές είναι πολύ μεγάλες, όσο η ενέργεια που στέλνει ο ήλιος κάθε δευτερόλεπτο και πλέον καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε».
Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γ. Πουρναράς, μίλησε για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις φετινές πυρκαγιές και για ταχύτατη εξάπλωση των μετώπων, με ενδεικτικό αυτό της Μαγνησίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αντιμετωπίζουμε το τρίγωνο του Διαβόλου». Μεγάλες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και ισχυρός άνεμος.
Συμπλήρωσε ότι όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε επιφυλακή, οι άδειες έχουν ανασταλεί και ευχαρίστησε τους εθελοντές.
«Καθημερινά η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 60- 80 ενάρξεις πυρκαγιών, δύσκολο εγχείρημα. Στην πυρκαγιά της Ρόδου έγινε μεγάλη επιχείρηση με 350 άτομα. Στη Μαγνησία, μέσα σε 4,5 ώρες είχαμε 9 ενάρξεις πυρκαγιών. Γίνεται τιτάνιος αγώνας, είμαστε παρόντες, ο πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα», είπε.
Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του, που είναι υπεύθυνη για την πρόληψη.
«Από το 2019 είναι δίπλα στην Πυροσβεστική σε επίπεδο συντονιστικού κέντρου, συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα παρέχοντας πληροφορίες για το φυσικό αντικείμενο, είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση όλων των καταστραμμένων περιοχών, ώστε να προλάβουμε τις δυσάρεστες συνέπειες», σημείωσε.
«Τεράστια μεταρρύθμιση η κάθετη μετακίνηση των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο περιβάλλοντος. Το 2021 ξεκίνησε η κάθετη υπαγωγή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια ήταν δυσανάλογη η κατανομή των πιστώσεων μεταξύ πρόληψης και καταστολής, αυτό έχει αλλάξει, δίνονται αρκετά μεγάλες πιστώσεις για τα έργα πρόληψης», κατέληξε.