Γ. Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν

Γ. Οικονόμου: Οι πολίτες στις εκλογές καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν

Στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών στις 21 Μαΐου αναφέρθηκε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας τη συνέπεια των λόγων του Κυριάκου Μητσοτάκη, για ολοκλήρωση της τετραετίας.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει στη θεσμικότητα, βασικό στοιχείο της οποίας, όπως είπε, είναι η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή να μην υποτάσσεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια. 

Σημείωσε ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων από το Σύνταγμα, θα γίνει η διάλυση της Βουλής, δηλαδή αρχές της Μ. Εβδομάδας.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χρειάζεται αναβαθμισμένη κανονικότητα και οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν και ποια κυβέρνηση είναι κατάλληλη για να πραγματώσει τις προσδοκίες τους. Πρόσθεσε ότι «δεν θα είχαμε αντέξει τόσο μεγάλες κρίσεις χωρίς τη συμπαράσταση του υπεύθυνου μέρους της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων και κυρίως της ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πως αυτά δεν μπορούν να σβήσουν.

Σημείωσε δε ότι οι ψύχραιμοι, συνετοί πολίτες ξέρουν ότι «έχουμε τεχνογνωσία και επαγγελματισμό να προχωρήσουμε γρηγορότερα και αποφασιστικότερα στην ανανέωση των γερασμένων υποδομών, στην αύξηση των μισθών για όλους και τη συνέχιση της βελτίωσης του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων πυρήνων του βαθέως κράτους». Υπογράμμισε επίσης ότι «ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα αλλά και τις αδυναμίες».

Η αναμέτρηση στις εκλογές, πρόσθεσε, θα είναι με εκείνους που δεν τολμούν να πουν στον λαό την αλήθεια και που θέλουν επιστροφή στο παρελθόν και με εκείνους που μόλις προχθές πρότειναν την ανατίναξη του τραπεζικού συστήματος.

Ερωτηθείς για την παραμονή ή όχι της Ν. Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως θα παραμείνει, λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναφερόμενος στα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «κυβερνήσεως κουρελού» στη δήλωση του πρωθυπουργού για διακυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι ένα χρώμα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας βλέπει παντού φαντάσματα και πως η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα πολιτικά ευρύχωρο, χωρίς συμπλέγματα και ταμπού.

Σχετικά με μια πιθανή συγκυβέρνηση με τον Ν. Ανδρουλάκη, υπογράμμισε ότι η στρατηγική του κόμματος είναι πολύ ξεκάθαρη, ότι οι Έλληνες στις πρώτες εκλογές θα δείξουν ποιος θα κυβερνήσει και στις δεύτερες με ποιον τρόπο, θέτοντας το ερώτημα, ποια είναι η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων;

Επανέλαβε πως η ΝΔ ζητεί αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πως, ακόμα και σήμερα, μετά από δύσκολη τετραετία, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, με αναγνώριση των λαθών αλλά και αυτοπεποίθηση. 

Σχετικά με το θέμα της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή δήλωσε πως όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών θα κλείσει και αυτό το ζήτημα.

Για όσα λέει το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαβάσει το Σύνταγμα, απάντησε πως ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός της χώρας γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία.

Ερωτηθείς πώς απαντά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε όσα λέει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι ο κ. Μητσοτάκης προωθούσε τη διακοπή των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτά τα πράγματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως οι θέσεις των δύο χωρών ήταν πάντοτε ευθυγραμμισμένες. «Αυτά τα πράγματα είναι εντελώς ανυπόστατα», συμπλήρωσε.

Για την έκθεση του State Department, είπε ότι έχει διάφορες αναφορές για τη χώρα μας και το αξιοσημείωτο είναι ότι επαναλαμβάνει τα ίδια για την Ελλάδα όπως το 2016, το 2017, το 2018 με την ίδια σκληρή κριτική παραδοσιακά.

Για το άρθρο στο Le Point σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως αν κανείς μελετούσε το άρθρο θα καταλάβαινε πως άλλα εννοούσε. «Αναδείκνυε την ασυνέπεια του κ. Τσίπρα για να κερδίσει την εξουσία στην Ελλάδα. Δεν αναδεικνύονται από όλα αυτά οι ιδιότητες του μεταρρυθμιστή όπως αντελήφθη ο κ. Τσίπρας. Το συγκεκριμένο περιοδικό έχει ξανασχοληθεί μαζί του όχι με τιμητικό τρόπο», ανέφερε.

Για την υπόθεση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «τα ψέματα που επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας για να τον στοχοποιήσει και να παίξει με τον πόνο ανθρώπων που έχουν πάρει δάνεια, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που έχει πει ο ίδιος και αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας η οποία λίγο πολύ επιβεβαιώνουν τους δικούς του ισχυρισμούς».

Σύγκρουση με τον κρατισμό

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας πως ένα από τα βασικά ζητούμενα που αναδείχθηκε με οδυνηρό τρόπο, είναι η επιτακτική ανάγκη για σύγκρουση με τις εστίες του βαθέος κράτους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Όπως δυστυχώς απέδειξε η τραγωδία των Τεμπών υπάρχουν ακόμη εστίες στις οποίες φωλιάζουν παθογένειες του χθες», όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί, ωστόσο, να λησμονείται ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, είναι η αυτή η Παράταξη, είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είχε τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, αλλά και τις συντεχνίες που είχαν κάνει μαγαζάκι τους τις ΔΕΚΟ.

«Κώδικας Μετανάστευσης»

Αναφορικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Κώδικας Μετανάστευσης», ανέφερε ότι κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή, τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο αυτό εισάγονται σημαντικές καινοτομίες όπως, καθιερώνεται ενιαία διαδικασία για την έκδοση αδειών διαμονής με τις οποίες παρέχεται δικαίωμα εργασίας, ενώ αυξάνεται η διάρκεια ισχύος της αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής από 2 σε 3 έτη. Επίσης, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται για όλες τις εργασιακού τύπου άδειες διαμονής, ενιαία και ευέλικτη διαδικασία για την εισδοχή (έκδοση θεώρησης εισόδου) πολιτών τρίτων χωρών.