Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα από το χθες ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και συνεχίζει να θωρακίζει τα σύνορά της στον Έβρο και στο Αιγαίο, «εκεί όπου τάχα δεν υπήρχαν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «3 χρόνια υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου - 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική, όπου από τα «αίσχη της Μόριας» φτάσαμε σήμερα στις σύγχρονες δομές.
«Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησης την 1η Μαρτίου του 2020 να θωρακίσει τα σύνορά μας και να αποτρέψει «με κάθε μέσο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων» ενώ όπως είπε, αυτή την επιτυχία την διασφάλισε και η ενότητα των πολιτών και ειδικά των ακριτών μας.
Επισήμανε την τεράστια σημασία της καθιέρωσης των ανατολικών συνόρων μας, ως σύνορα της Ευρώπης και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον Έβρο για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα κρατάει ασφαλή τους πολίτες της απέναντι «στις παράνομες ροές και άθλιους εμπόρους» και τώρα επεκτείνει το φράγμα του έργου, προστατεύοντας παράλληλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Όπως σημείωσε αυτό αποτυπώνεται την καθημερινότητά μας αναφέροντας ότι 17 χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος έναντι 900 χιλιάδων το 2015. Είπε ότι το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «ανέπνευσαν τα νησιά μας» αφού όπως είπε από 40 χιλιάδες μετανάστες το 2019 σήμερα υπάρχουν 5 χιλιάδες.
Τόνισε πως δεν χωρούν ετικέτες στην πολιτική για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία φιλοξένησε 1.000 ευάλωτες γυναίκες από Αφγανιστάν κάτι που δεν έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι.
Δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι απέναντι στο μεταναστευτικό, απαιτείται πανευρωπαϊκή συνεργασία, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής, λέγοντας ότι ο εξ ανατολών γείτονάς μας «μετατρέπει το μεταναστευτικό σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων» και συμπλήρωσε πως οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται.
«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα" είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και την χορήγηση πάνω από 100 εκ. ευρώ σε 40 δήμους.
Είπε τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20 χιλιάδες, και τόνισε ότι η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ προσέθεσε: «Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7 χιλιάδες, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προτεραιότητα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» επισημαίνοντας ότι «το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης». Αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τονίζοντας την ίδρυση ειδικής γραμματείας που βοήθησε στην επανένωση με τις οικογένειές τους πάνω από 1.580 προσφυγόπουλα.
«Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα» για το μεταναστευτικό τόνισε, διαβλέποντας δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας των δυο χωρών στο μεταναστευτικό.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένες ΜΚΟ, που όπως τόνισε, «επιδίδονται σε ανθελληνική προπαγάνδα», μετατρέποντας το μεταναστευτικό σε πεδίο παραγωγής fake news, υπενθυμίζοντας το περιστατικό με τον δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας ότι πέθανε από τσίμπημα σκορπιού, μια «φθηνή και ύπουλη προπαγάνδα» όπως τόνισε, που αναπαρήγαγαν μέχρι και τα ξένα μέσα για να συμπληρώσει ότι αν και βρήκαν το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους «κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας που προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα χερσαία στον Έβρο.