Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον και θα υπάρχει η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) που θα επιβάλλει πλέον δρακόντειες κυρώσεις, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια εξειδίκευσης των μέτρων για την οπαδική βία, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σε συνέντευξη Τύπου.
Αναφερόμενος στην επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και στη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ξεκαθάρισε ότι εάν πέσει επικίνδυνο αντικείμενο στο γήπεδο, κλείνει αμέσως το γήπεδο από την επόμενη αγωνιστική για τους φιλάθλους.
«Αν πέσει κροτίδα, αν πέσει πυρσός στο γήπεδο, στον αθλητικό χώρο, κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας συγκεκριμένη ομάδα.», αποσαφήνισε. «Θωρακίζει τα γήπεδα, σε πρώτη φάση του ποδοσφαίρου και στη συνέχεια όλα τα γήπεδα» σημείωσε.
«Δεν επηρεάζουμε το πρωτάθλημα, δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου», διευκρίνισε ακόμα και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές».
Ανέφερε ότι στις 6 Μαρτίου ξεκινά δεύτερη συγκεκριμένη διαδικασία, οι κάμερες στα γήπεδα και προειδοποίησε πως αν δεν έχει τηρηθεί από τις 7 κανένα γήπεδο δεν θα ανοίξει σε φιλάθλους. «Δώσαμε χρόνο, υπήρξε κοινή συζήτηση διαβούλευση και κοινές εκθέσεις με τους εμπλεκομένους» είπε ο κ. Βρούτσης ο οποίος και ανακοίνωσε πως σήμερα εκδίδεται το ΦΕΚ για την τοποθέτηση των καμερών στα γήπεδα,
Αύριο υπάρχει συνάντηση με προέδρους της Superleague 1 και Basket League οι οποίοι που θα ενημερωθούν για τα μέτρα, ενημέρωσε.
«Αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους παράγοντες των θεσμικών εκπροσώπων του αθλητισμού», είπε επίσης και τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δείχνει τέτοια θέληση για να αλλάξει το τοπίο στο κομμάτι της αθλητικής βίας.
Από την Τρίτη 9 Απριλίου θα ισχύει η επόμενη μεγάλη θεσμική αλλαγή που είναι η ταυτοπροσωπία: Δηλαδή ποιος θα μπαίνει στο γήπεδο. Όνομα, επίθετο, διεύθυνση και τηλέφωνο θα είναι γνωστά τόνισε ο κ. Βρούτσης.
Επίσης, θα ισχύσει και η ρήτρα παραβατικότητας, ένας νέος θεσμός με παρακράτηση πόρων από τα λεφτά του στοιχήματος από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ αν πέφτουν σε οριστική παραβατική συμπεριφορά και θα αξιοποιούνται για αθλητικές υποδομές. «Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου, της UEFA και της FIFA, αλλά θα κλείνουμε τα γήπεδα με βάση συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ποινές, όχι υποκειμενική σκέψη», επανέλαβε.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως μέχρι σήμερα ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία και η λύση έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας.
«Η αγορά του εισιτηρίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά εδώ θα μπει το gov wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες...», πρόσθεσε κατά την παρουσίαση του τρόπου που θα γίνεται η αγορά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τονίζοντας πως τα ταυτοποιημένα εισιτήρια θα προστίθενται στο gov.gr wallet μέσω QR code ή bar code, και αναμένεται να αναρτηθεί η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr. Σύμφωνα με τον Υπουργό η ειδική πλατφόρμα θα λειτουργήσει σε λίγη ώρα.
Η διαδικασία
Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.
Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet.
Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιος μπήκε στο γήπεδο.
Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.
Προβλέπεται ακόμη διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους
«Μαύρη λίστα» με ΑΦΜ
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι εξετάζεται να υπάρχει μια θύρα για όσους ηλικιωμένους δεν χρησιμοποιούν το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει οριζόντιο μέτρου ούτε θα γίνονται δεκτές οι αιτιολογίες περί χαλασμένου τηλεφώνου κ.ο.κ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί και «μαύρη λίστα» με τα ΑΦΜ όσων δεν δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα.
Και οι δύο υπουργοί μίλησαν για κενά και δυσκολίες εφαρμογής προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών και επισήμαναν πως τώρα έχουμε την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να τα εφαρμόσουμε. Για τις κάμερες είπαν ότι θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα και η ΔΕΑΒ μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση.
Τα μέτρα πιθανόν να επεκταθούν σε δεύτερο χρόνο και στην Superleague 2, αλλά δεν είναι της παρούσης, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.