Εκλογή ΠτΔ: Ο Κ. Τασούλας έλαβε 160 ψήφους -  Στις 31 Ιανουαρίου η επόμενη ψηφοφορία
Βουλή

Εκλογή ΠτΔ: Ο Κ. Τασούλας έλαβε 160 ψήφους - Στις 31 Ιανουαρίου η επόμενη ψηφοφορία

Δεν συγκεντρώθηκε στη σημερινή πρώτη ψηφοφορία, στην ολομέλεια της Βουλής, η απαιτούμενη συνταγματική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 297 ψηφισάντων βουλευτών, ο προτεινόμενος από τη ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας έλαβε 160 ψήφους, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης έλαβε 34 ψήφους, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στηριζόμενη από τη Νέα Αριστερά, Λούκα Κατσέλη έλαβε 40 ψήφους, ο προτεινόμενος από την ΚΟ Νίκη Κώστας Κυριακού έλαβε 14 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν και 49 «παρών».

Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Πούλου, Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης.

Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Γιάννης Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Ελληνική Λύση).

Την Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς και οι Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι οι ανεξάρτητοι, προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες», Διονύσης Βαλτογιάννης, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, και Κώστας Φλώρος.

«Παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), οι ανεξάρτητοι βουλευτές, (προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας) Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από Πλεύση Ελευθερίας) και ο Θανάσης Χαλκιάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).

Στους απόντες ήταν οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») Γιώργος Ασπιώτης και ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης (απέστειλε επιστολή εξηγώντας την απουσία του χωρίς να δηλώνει πρόθεση ψήφου και η Γιώτα Πούλου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσκείμενη στο Κίνημα Δημοκρατίας).

Η ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου στις 31 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται η ίδια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των βουλευτών (200).

Το Σύνταγμα προβλέπει - κατ' ανώτατο όριο - πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και στη δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, και τότε θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

Εάν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου, μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.