«Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση «γι'' αυτό και παραιτούμαι πάραυτα». Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Υποστηρίζει, ότι είναι απογοητευτικό ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ενημέρωσή του «να αναφέρεται σε σκοτεινούς κύκλους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του και σε «ασύμμετρα φαινόμενα»».
«Από την αρχή η στάση του πρωθυπουργού σε αυτή την τεράστια ανθρώπινη τραγωδία έτεινε σε απόσειση ευθυνών. Και ως τέτοια ήταν εγωιστική, μικροπολιτική και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σοβαρότητα, το μέγεθος και τις διαστάσεις της δραματικής καταστροφής» τόνισε και σημείωσε πως «η πρωθυπουργική στάση όμως δεν προξενεί ούτε εντύπωση ούτε έκπληξη. Γιατί τέτοιος ήταν και παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Φίλαυτος, διχαστικός, αναποτελεσματικός. Ακόμη και όταν πρόκειται για εκατόμβη ανθρώπινων ζωών».
Ο πρώην υπουργός εκτιμά στη συνέντευξή του ότι το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό της πυροσβεστικής δεν έγινε καμία ενημέρωση για τα θύματα που είχαν αρχίσει να ανέρχονται σε δεκάδες. «Πρόκειται για ένα γεγονός που υπερβαίνει κάθε όριο ανευθυνότητας και ανικανότητας», υποστηρίζει και αναρωτιέται: «ήξεραν και δεν μιλούσαν για επικοινωνιακούς λόγους ή δεν ήξεραν; Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, είναι απαράδεκτο και ανήθικο».
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ακέραια για την τραγωδία. όμως στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση «γι'' αυτό και παραιτούμαι πάραυτα». Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού».
Αναφερόμενος στις ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, επαναλαμβάνει το ερώτημα: «γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών». «Η φωτιά έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ίσως τα σπίτια να μην σώζονταν, αλλά η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να είχε προστατευθεί» προσθέτει.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών ανέφερε ότι όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν καταλάβει ότι η πολυδιαφημισμένη έξοδος από τα μνημόνια και «εάν ο πρωθυπουργός, με τη ροπή στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό που τον διακρίνει, επαναλάβει στη ΔΕΘ επαγγελίες και υποσχέσεις ανάλογες με εκείνες του αλήστου μνήμης προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014 ή του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν».
«Αν αποπειραθεί να φενακίσει ξανά τον ελληνικό λαό, θα αναδείξει σε μέγιστο βαθμό την πιο θλιβερή του ιδιότητα: Εκείνη του ψεύτη. Είναι όμως τόσο μεγάλη και ορμέμφυτη η βουλιμία του για τη νομή της εξουσίας που φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις σειρήνες της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία παράστασή του», εκτίμησε.
Για τις συντάξεις ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ψήφισαν τα επαχθέστατα μέτρα. «Ως εκ τούτου η κυβερνητική σπέκουλα περί δήθεν σκληρού αγώνα για μη εφαρμογή των μέτρων που οι ίδιοι ψήφισαν δεν είναι παρά μία κακόγουστη και χονδροειδής φαρσοκωμωδία που παίζεται σε βάρος των πληττόμενων συνταξιούχων και χαμηλοεισοδηματιών».
Στο ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ανέφερε ότι «οι πολίτες είναι εκείνοι που με την ψήφο τους δίνουν ή δεν δίνουν εντολές συνεργασιών στις πολιτικές δυνάμεις. Οι μετεκλογικές πολιτικές συνεργασίες θα επικαθοριστούν από την κυρίαρχη ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και με αυτή την κατευθυντήρια γραμμή θα πολιτευτούμε όταν θα διαχειριστούμε την τρίτη διερευνητική εντολή που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».