«Μονομερείς, παράνομες και προκλητικές», χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας τεκμήρια της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο. Παράλληλα, κάλεσε την ΕΕ να ακούσει τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να στείλει ένα σταθερό και αποφασιστικό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «δεν υπάρχει χώρος για προκλητικές και παράνομες ενέργειες και συμπεριφορές».
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, κατέστησε σαφές ότι οι ενέργειες αυτές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. «Παραβιάζουν» όπως είπε «κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας, υπονομεύουν έντονα τα συμφέροντα της ΕΕ, δεν αποτελούν άλλο ένα κεφάλαιο στην ταραχώδη ελληνοτουρκική σχέση, αλλά σοβαρή απειλή για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής».
Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση της διαφωνίας με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διαλόγου και εάν αποτύχει αυτός, μέσω της κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όχι όμως εν μέσω απειλών. “Δεν θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας όπλα. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό στρατιωτική πίεση και απειλές” σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Διάλογος με απειλές είναι εκβιασμός».
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να στείλει ένα αποφασιστικό και ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι “έχετε περιορισμένο χρόνο να αλλάξετε πορεία”, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.
“Η ΕΕ πρέπει επειγόντως να αναλάβει το ρόλο της στην περιοχή. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Η αποκλιμάκωση πρέπει να έρθει αμέσως. Και πρέπει να έρθει από εκείνους που προκαλούν την ένταση. Όλα τα τουρκικά πλοία, τόσο στρατιωτικά όσο και ερευνητικά, πρέπει να αποσυρθούν αμέσως, δεδομένου ότι η παρουσία τους συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων” τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, επισήμανε ότι αυτές πρέπει να είναι έξυπνες και αποτελεσματικές και να στοχεύουν στο κράτος της Τουρκίας, ώστε να αλλάξει πορεία και όχι στους πολίτες, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τον Ερντογάν στην επιθετική του στάση, όπως δείχνουν και σχετικές δημοσκοπήσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε την επιτροπή για τις προκλητικές ενέργειες και την επιθετικότητα της Τουρκίας που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, που – όπως είπε - “δεν μοιράζονται κοινά σύνορα με κανένα είδος φαντασίας”. Αναφέρθηκε, λεπτομερώς, στα περιστατικά με την απάνθρωπη – όπως σημείωσε - εργαλειοποίηση μεταναστών στον Έβρο, τις διαδοχικές NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis και την αποστολή του τουρκικού στόλου στην εν λόγω περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισήμανε ,ακόμη, ότι και η Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει και αυτή το στόλο της στην περιοχή και μόνο λόγω αυτοσυγκράτησης δεν υπήρξε στρατιωτική εμπλοκή.
Έκανε σαφές ότι αποτελεί ψευδή είδηση ότι η χώρα μας αρνείται το διάλογο, καταγγέλλοντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, περί “δήθεν μαξιμαλιστικών επιδιώξεων της Ελλάδας”. Χαρακτήρισε την Τουρκία αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή και επέδειξε χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” που περιλαμβάνει τμήματα με το μισό Αιγαίο και τα μισά ελληνικά νησιά. Αναλυτικά περιέγραψε τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας σε συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο και την υποστήριξη στη Χαμάς. Υπενθύμισε, ακόμη, την προσβλητική ρητορική της Τουρκικής ηγεσίας εναντίον του Πρωθυπουργού, αλλά και άλλων ηγετών της ΕΕ και την κατηγόρησε για την καλλιέργεια ενός εθνικιστικού, λαϊκιστικού και ισλαμικού μετώπου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί.
Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, είπε ότι η Άγκυρα ενεργεί όλο και περισσότερο ως “ρεβιζιονιστική δύναμη” και ότι χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη, χωρίς δισταγμό, ως εργαλείο για την επιβολή των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της. Απειλεί με πόλεμο, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη. Επιπλέον, παρέδωσε στους Ευρωβουλευτές κατάλογο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αλλά και ένα χρονολόγιο με τις απειλές Ερντογάν και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες – όπως είπε – χαρακτηρίζονται από ρητορική μίσους.
Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός χαιρέτησε τη Γερμανική πρωτοβουλία, σημείωσε ότι “επιδιώκουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”, αλλά κατέστησε σαφές ότι αν χρειαστεί θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα “ακόμα και μόνοι μας”. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα δεν είναι εκείνη που θα προκαλέσει ένα στρατιωτικό περιστατικό, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Καστελλόριζο και τους Έλληνες που ζουν εκεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για το Κυπριακό, δήλωσε ότι “προϋπόθεση για τη λύση του Κυπριακού, αποτελεί η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων” και ότι "δεν μπορείς να έχεις μια ενοποιημένη Κύπρο, Κράτος Μέλος της ΕΕ με την παρουσία 30.000 Τούρκων στρατιωτών”, σημειώνοντας ότι “κανείς από εσάς δε θα δεχόταν κάτι τέτοιο για τη χώρα του”.
Τέλος σε σχέση με τον κέντρο μεταναστών της Μόριας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι αυτό που προσπαθούν οι αρχές είναι να παράσχουν καταφύγιο στους μετανάστες, να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στο νησί και να περιορίσουν τυχόν μετάδοση του COVID19 από όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.