Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Καμπανάκι στην κυβέρνηση, που πανηγυρίζει για την έξοδο από το Μνημόνιο, χτύπησε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τον ανταγωνισμό, Μάργκαρετ Βεστάγκερ. Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε με νόημα ότι μολονότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, «η κατάσταση δεν είναι καλή». Επί παραδείγματι, είπε, η ανεργία στους νέους είναι ακόμα πολύ υψηλή.
Ως εκ τούτου η κυρία Βεστάγκερ συμπέρανε με νόημα ότι το «έργο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί», υπαινισσόμενη ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν θα πρέπει να επαίρεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια, πάντως, φρόντισε να χαρακτηρίσει εντυπωσιακές τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του προγράμματος των Μνημονίων, δεδομένων όσων έγιναν το 2015. «Πράγματι είναι η αρχή μιας νέας προσπάθειας και περιόδου για την Ελλάδα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τη δική της ατζέντα, τον ανταγωνισμό υπογράμμισε ότι η «η δουλειά μας είναι σημαντική ώστε όταν πολίτες πληρώνουν φόρους να ξέρουν ότι και ο μεγάλος παίκτης θα τηρεί τους νόμους». Ως στόχο έθεσε την διασφάλιση ότι μια μικρή εταιρία πληρώνει φόρους όπως και η google κάνει το ίδιο. «Όλοι πρέπει να τηρούμε τους ίδιους κανόνες», είπε κλείνοντας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα θέλει «βοήθεια» για τη μη περικοπή των συντάξεων. «Στη φάση που είμαστε ως χώρα έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν δαπάνες που θα στηρίζουν το κοινωνικό κράτος – κρατικές εννοώ – Τη δυνατότητα πρόσβασης όλων πολιτών σε υπηρεσίες και αγαθά κοινού συμφέροντος», τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.
Για να γίνει αυτό -σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, απαιτείται μεγαλύτερη ευχέρεια από την πλευρά ελληνικών αρχών και των κυβερνήσεων. «Θεωρώ ότι έχουμε κάνει βήματα μεγάλα. Η Ελλάδα έχει εκσυγχρονιστεί σε θέματα ανταγωνισμού και ενισχύσεων», τόνισε κλείνοντας ο αναπληρωτής Υπουργός.
Φωτογραφία intime news