«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας γιατί έχουμε φροντίσει εμείς. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση, ενώ έχουν καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των Rafale, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των φρεγατών, που δεν έχουν στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης στις ΗΠΑ.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ανεύθυνη αντιπολίτευση δεδομένου ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
«Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε, δια των παραλείψεων, με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε.
Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Βορίδης ανέγνωσε την ερώτηση στον Έλληνα πρωθυπουργό και την πλήρη απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης του στις ΗΠΑ: "Η φράση που απομονώθηκε ήταν «…ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις αμυντικές μας ικανότητες… Αυτή η φράση απομονώθηκε.
Η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν "η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί;".
Ρωτάει για το ΝΑΤΟ η δημοσιογράφος και συνεχίζει "ένα κομβικής σημασίας θέμα το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα, η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ, να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις ΗΠΑ. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες; Τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστικότερη επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα". Αυτή ήταν η ερώτηση.
Απαντάει ο Έλληνας πρωθυπουργός "η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία, ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και πρωτοβουλίες, όπως οι πρωτοβουλίες της Τσεχίας για παράδειγμα, έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές αμυντικές ικανότητες".
Στης Ευρώπης, της Ευρώπης. Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός "όσο και αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει να βεβαιωθούμε επίσης ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε για παράδειγμα πόσο σημαντικά είναι τα βλήματα 155 χιλιοστών. Και σε ένα σύγχρονο πόλεμο, δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα όσο πολλοί πίστευαν".
Για μαντέψτε, εσείς τώρα του εξυπνακισμού εδώ, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός; Για μαντέψτε τη σχέση της παραγωγής βλημάτων με την ελληνική βιομηχανία που κάνει αυτή τη δουλειά; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει συνολικό αμυντικό πλαίσιο, με δαπάνες, με χρηματοδότηση, το οποίο θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία».
Νωρίτερα, Ελληνική Λύση και ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι μίλησε για κενό στην άμυνα της χώρας.