Να αποσαφηνίσει το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η στρατηγική «Πράσινη Συμφωνία» ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παρέμβασή του στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν επιπλέον περιβαλλοντικές φιλοδοξίες χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση και υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά πολιτική δέσμευση, η οποία ως εκ τούτου οφείλει να εκφράζεται μέσα από αντίστοιχη δέσμευση χρηματοδότησης και προέτρεψε για ακόμη μία φορά την Επιτροπή να διατηρήσει τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα τον προϋπολογισμό.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η επίτευξη των στόχων για το περιβάλλον και το κλίμα προσφέρουν μία στέρεη βάση για την εξασφάλιση της συμβολής της ΚΑΠ στην ολιστική προσέγγιση της Ένωσης.
Παράλληλα, ο κ. Βορίδης ζήτησε να εξεταστούν περαιτέρω οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον μείωση φυτοπροστατευτικών μέσων και λιπασμάτων που περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον πίεση στο παραγωγικό δυναμικό των κρατών-μελών και περαιτέρω μείωση της δυνατότητας καταπολέμησης των επιβλαβών οργανισμών, εν όψει μάλιστα και των αναδυόμενων απειλών εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής και του αυξανόμενου εξωτερικού εμπορίου. Επ' αυτού, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού από εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες, κατά την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί δραστικές ουσίες που είναι απαγορευμένες στην Ένωση.
Επιπλέον, ο υπουργός έθεσε εκ νέου υπόψη του Συμβουλίου το θέμα της απάτης στα τρόφιμα, η οποία, όπως ανέφερε, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό της ενιαίας αγοράς, στους καταναλωτές και κυρίως στους παραγωγούς.
«Η απάτη σχετικά με την προέλευση των τροφίμων και ο σφετερισμός ονομασιών αυθεντικών προϊόντων είναι πτυχές του φαινομένου, στις οποίες αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα» τόνισε ο κ. Βορίδης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ